Tények és tévhitek: Csapvíz vagy ásványvíz?

2013.március.18.

A csapvízzel kapcsolatban rengeteg a tévhit, és sajnos a szakemberek között sincs egyetértés, emiatt igen nehéz valamiféle ajánlást megfogalmazni. A lakosság körében sokan nem mernek inni a csapvízből, mert félnek, hogy esetleg nem elég tiszta, vagy tele van gyógyszerekből származó bomlástermékekkel. Inkább az ásványvizet preferálják, és nincsenek tisztában, hogy bizony ezekben is lehetnek káros melléktermékek. A házi víztisztító-berendezést áruló sarlatánokról nem is beszélve, akik nem csak átverik a lakosságot, de potenciális egészségkárosodásnak is kiteszik őket.

Mielőtt belemennénk a részletekbe, hadd hangsúlyozzam, hogy a folyadék túlnyomó többségét vízzel kell fedezni. Lehet inni mindenféle, mesterséges cukrot NEM tartalmazó, lehetőleg 100%-os, rostos gyümölcsleveket, de a fő forrás maradjon mindig a víz. A cukrozott italokat pedig mindenképpen kerülni kell.

(Cici álmosan érkezik a nappaliba. Épp túl van a kötelező délutáni, hálószobai radiátoron való alvásán. Nagyokat pislogva ugrik fel a könyves szekrényre, hogy fejét kecsesen a locsolókannába dugja.)
(– Ugye tudod, Cici, hogy a tálkádban is van víz? – mondom neki.)
(– Tudom – feleli anélkül, hogy kiemelné a fejét –, de én ezt jobban szeretem)
(Azt tudnotok kell, hogy Cici, ha egyszer inni kezd, akkor hosszú percekig sem hagyja abba. Ilyenkor csak lefetyelésének hangja hallható töretlenül: Szlörp, szlörp, szlörp. Sietnem kell a bejegyzéssel, mielőtt belekezd a szintén kötelező délutáni zaklatásomba.)


Sokan nem tudják, hogy Magyarországon az ivóvíz minősége európai viszonylatban is jónak számít. Ez a földrajzi adottságon kívül annak is köszönhető, hogy minőségét rendszeresen, naponta több alkalommal is ellenőrzik. Ilyenkor sok paramétert néznek, például különböző szennyezőket, kórokozókat stb. Sokszor hallja az ember, hogy a víz tele van gyógyszerekkel és azok bomlástermékeivel.

A szakemberek két nagyobb csoportra oszlanak ebben a témában, és az igazság valószínűleg a kettő között van. Nem lehet azt mondani, hogy az ivóvízben egyáltalán nincsenek káros anyagok, de annyit igen, hogy ezek mennyisége nem haladja meg az elfogadott határértékeket. És ha valamelyik mégis meghaladná, akkor a lakosságot értesítik, mint az arzén esetében is. Magyarország azon területein, ahol az arzén meghalad egy bizonyos határértéket, a lakosságot tájékoztatják, és palackozott vizet osztanak szét.

(Szlörp, szlörp, szlörp, slörp, slörp.)
(Egyszer azt olvastam, hogy a macskák napi vízigénye kb. 120 ml. Ez kevésnek tűnik, de belegondolva, hogy mindezt a nyelvük segítségével kell bevinni… Persze, a macskák nyelve nem egészen olyan, mint a miénk. Kicsit olyan, mint a dörzspapír, gondolom, ezzel könnyebben megy.)

Ha valaki ezek után is képtelen meginni a csapvizet, ihat palackozott ásványvizet, de itt is érdemes figyelembe venni néhány egyszerű ajánlást. Célszerű a szénsavmentes formáját fogyasztani, illetve azokat, amelyeknek 500 mg/l körüli az ásványanyag tartalmuk. Fontos azt is tudni, hogy miután az ásványvíz palackozásra kerül, nem történik semmiféle minőségvizsgálat, tehát érdemes betartani a lejáratra vonatkozó különböző ajánlásokat. Lehet mellőzni a csapvizet, és kizárólag ásványvizet fogyasztani, de ezekben is kimutathatóak a hormonrendszer megzavarására alkalmas anyagok, amelyek sokszor magából a műanyag palackból származnak.

(Szlörp, szlörp, szlörp, slörp, slörp.)
(Cici egy pillanatra megszakítja az ivást. – Ne parázzátok túl, úgyis meg kell halni valamiben…
(Szlörp, szlörp, szlörp, slörp, slörp.)
(Persze, ez így durván hangzik, de annyiban igaza van, hogy nem szabad túlzottan stresszelni, mert a stressz is kimutathatóan károsítja az egészséget.)


Tudom, hogy ezzel a bejegyzéssel senkinek sem tettem könnyűvé a választást, de legalább látjátok, hogy senki sincs biztonságban.  Nem érdemes nagy feneket keríteni az ügynek. Mindegy, hogy mit isztok, csapvizet vagy ásványvizet, csak a fent említett ajánlásokat tartsátok be. Annyit el tudok mondani, hogy én bízom a hivatalos szervekben, így csapvizet fogyasztok, és Cici is, nem csak az alacsonyabb ára, de környezetvédelmi szempontok miatt is.

Még egyszer hangsúlyozom, hogy a vizek minősége a hivatalos vizsgálatok szerint megfelelő, ez nekem elég. Tisztító berendezésre semmiféleképpen sincs szükség. Ezek nemcsak feleslegesek, hanem csökkentik a csapvizek ásványanyag tartalmát (kalcium, magnézium) is. Ha pedig valaki azt gondolná, hogy majd kiszűrik a gyógyszermaradványokat, az gyorsan felejtse el, mert ezek a berendezések igen kezdetlegesek és hatástalanok ilyen szempontból is.

(Szlörp, szlörp, szlörp, slörp, slörp.)
(Cici végre befejezi. – Ááááh, ez isteni volt. Frissnek és üdének érzem magam ismét.)
(– És ez mégis mit jelent? – szegezem neki kérdésemet rettegve, mert pontosan tudom, hogy mi következik.)
(– Ne nevettesd ki magad, te butácska… – feleli Cici, miközben felborzolt farokkal közelít felém.)
(– Valaki mentsen ki innen… könyörgöm.)Ez is érdekelhet

„Neked mi volt a legextrémebb szexélményed?" - Ezért ne tedd fel soha ezt a kérdést egy szakértő szerint

„Neked mi volt a legextrémebb szexélményed?" - Ezért ne tedd fel soha ezt a kérdést egy szakértő szerint

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Így pakolj be helytakarékosan a nyári utazásokhoz (x)

Így pakolj be helytakarékosan a nyári utazásokhoz (x)

PR

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

PR

3 dolog, ami felboríthatja a hüvelyflórád (x)

3 dolog, ami felboríthatja a hüvelyflórád (x)

PR

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)