5 tipp, hogy leszámolj a puffadással

Te is jártál már úgy, hogy egy finom étel elfogyasztása után váratlan teltségérzet tört rád, és szinte pillanatok alatt hatalmasnak érezted a hasad? A puffadás jelenkezzen bármikor, rendkívül kellemetlen tud lenni, és az általános komfortérzetünket is rombolja. A jó hír viszont az, hogy kellő odafigyeléssel és elővigyázatossággal leszámolhatsz vele, ehhez pedig mindössze néhány tippet kell megfogadnod.

Puffadás
Puffadás
Fotó: Gettyimages.com

1. Kerülj bizonyos élelmiszereket, és fontold meg, mit mikor eszel

A szárazbab híres a puffasztó tulajdonságáról, de sok más olyan élelmiszer is van, amit, ha érzékeny a gyomrod, jobb, ha csak kis mennyiségben fogyasztasz, vagy teljesen elkerülsz. Ilyenek például a káposztafélék, a karfiol, a hagyma vagy a teljes kiőrlésű termékek. De amellett, hogy mit eszel, fontos az is, hogy mikor.

Ha mondjuk nyers zöldségekről és gyümölcsökről van szó, akkor jobb, ha csak napközben kerülnek a tányérodra, ugyanis este a gyomrod és a beleid működése lelassul, és egészen másnap reggelig nem emészti meg teljesen az elfogyasztott ételeket, ami felesleges gázt termel, és növeli a puffadás esélyét.

2. Fogyassz olyan élelmiszereket, amelyek puffadáscsökkentő hatásúak

Vannak bizonyos élelmiszerek, amik képesek csökkenteni a puffadást, mi több, a megelőzésben is segítenek. Ilyen például az édesköménymag, a sáfrány és a kömény. Szerencsére mindegyik könnyen hozzáadható számos ételhez és általános recepthez, így könnyen beépítheted őket az étrendedbe.

3. Nézz utána, nem áll-e valamilyen komolyabb ok a háttérben

Bár az időnkénti puffadás, különösen bizonyos élelmiszerek elfogyasztása után természetes reakció, gyakran komolyabb okok állnak a háttérben. Ilyenek jellemzően az autoimmun betegségek, például a gluténérzékenység, vagy számos ételintolerancia, esetleg ételallergia is állhat a háttérben. Gyanakodni főként akkor van okod, ha a puffadás rendszeresen jelentkezik, és más panaszaid is vannak.

4. Ne igyál 30 perccel étkezés előtt és után

Mindannyian tudjuk, hogy a vízivás mennyire fontos az egészségünk megőrzéséhez, és arra is oda kell figyelnünk, hogy naponta legalább körülbelül két liter folyadékot elfogyasszunk. Azonban nagyon gyakori hiba, hogy sokszor étkezés előtt és után is iszunk, mivel a folyadékbevétel ezen idő alatt rossz hatással lehet az emésztési folyamatunkra.

Amikor eszünk, a gyomor savat termel, hogy segítse lebontani az ételt, de ha közben iszunk is, a sav felhígul, ami zavart okoz a szervezetünkben, és még több sav termelésére serkenti a gyomrot. Ez pedig hosszú távon emésztési zavarokhoz, refluxhoz, és igen, puffadáshoz is vezethet.

5. Rágj meg mindent alaposan

A mai rohanó világban egyáltalán nem meglepő, hogy sokszor gyakorlatilag pillanatok alatt tüntetjük el a reggelinket, ebédünket és vacsoránkat, ami azonban egyáltalán nem egészséges. Ha ugyanis gyorsan és kapkodva eszünk, egyrészt sok felesleges levegőt nyelünk le, ami puffaszt, másrészt az egészséges emésztés egyik fontos részét, a szénhidrátok szájban való lebomlását is kihagyjuk, ami megterheli a gyomrunkat. Ennek elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy bármit eszel, azt alaposan rágd meg.

Ez is érdekelhet

Katalin hercegné és Vilmos nagy ölelkezése a herceg pólómeccsén annyira édes volt

Katalin hercegné és Vilmos nagy ölelkezése a herceg pólómeccsén annyira édes volt

G-Szex

Ideje elengedned az orális szex pornós kliséit, helyette erre az 5 dologra figyelj

Ideje elengedned az orális szex pornós kliséit, helyette erre az 5 dologra figyelj

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné a legédesebb ruhában bukkant fel Wimbledonban

Katalin hercegné a legédesebb ruhában bukkant fel Wimbledonban