Tomán Szabina: "Nem a karácsonyon fog múlni, hogy valaki elhízik-e"

2020.december.22.

Sűrű évet tudhat maga mögött Tomán Szabina, de a karácsony nála is a családról, a hagyományok ápolásáról és a nagy közös vacsorákról szól. De hogy egyeztethető össze a tudatos táplálkozás az egészséges életmóddal?

Minden évben nálunk tartjuk a nagy, családi karácsonyt, de idén elővigyázatosságból úgy döntöttünk, hogy szűkítjük az ünneplők körét, az unokatestvéreket sajnos most nem tudjuk meghívni – mesélte Tomán Szabina a karácsonyi vacsora kapcsán. A testvéreim és a lányok természetesen velünk lesznek, és érkezik a 86 éves dédnagymamájuk is, de rá kiemelten odafigyelünk majd. Mielőtt leülünk az ünnepi asztalhoz, mindenkit leteszteljünk, így próbáljuk őt is megóvni. A család a karácsonyról szól, semmiképp sem szerettük volna, hogy egyedül töltse az ünnepet.

Azt gondolnánk, Szabina még az ilyen különleges alkalmakkal is szigorúan odafigyel arra mit fogyaszt, és mi kerül a családtagok elé az asztalra. "Nekem az ünnep a család mellett az emlékezésről szól, és arról, hogy ápoljuk a tradícióinkat. Ilyenkor én sem figyelek oda a tudatos táplálkozásra, fontos, hogy a nagymama receptje szerint készüljön a bejgli, vagy anyukámé szerint a káposzta. Egyes alapanyagokat persze próbálok alternatívan megoldani, így a fehér lisztet is elhagyom, de a nagymama receptje nem a diétáról szól. Bár a szakmám nem feltétlenül ezt diktálná, de ilyenkor szoktam engedni egy kicsit" – majd hozzátette, nem a karácsonyon fog múlni, hogy valaki elhízik-e. A csinos üzletasszony a klienseinek is azt szokta mondani, ha valami jól esik a léleknek, az a testnek is jól esik.

Szabina is tapasztalja sokszor, hogy valaki már az ünnepek után, másodikától drasztikus diétába kezd. "Ennek általában az a következménye, hogy nem tartható a fogadalom. A tanácsom az, hogy előbb álljon vissza a hétköznapi életritmus, ne azon izguljunk, hogy mindjárt kezdődik az iskola, illetve, hogy mit kell megoldani még az első munkahétig. Az életmódváltás vagy diéta kezdetét is úgy javaslom, ha arra lelkileg felkészültünk, illetve, ha a hűtőnket is megpakoltuk olyan alapanyagokkal, amik az új étrendünkhöz elengedhetetlenek. Az újévi fogadalmakban alapvetően nem hiszek, és annak sem, hogy minden diéta hétfőn kezdődik" – fejtette ki a szakértő, hozzátéve, hogy azt sem szabad elfelejteni, hogy az évszakváltásokhoz érdemes időzíteni a tisztítókúrákat is, nem véletlenül a tél vége, tavasz eleje a böjti időszak.

Molnár Karesz

Ez is érdekelhet

Megan Fox rövidre vágatta a haját, szőke lett, és mintha teljesen új nő lenne

Megan Fox rövidre vágatta a haját, szőke lett, és mintha teljesen új nő lenne

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói