Új év, új élet

2014.január.2.

(¬– Cici, te tettél bármiféle fogadalmat idén? – kérdezem a macskámtól.)
(Cici nagyot ásít az ölemben, aztán a hátára vágja magát. – Ugyanazt, mint tavaly, kedves gazdám…)
(– Mégpedig? – kérdezem kíváncsian.)
(– Még többet enni és még többet aludni…)
Új év, új élet
Fotó: Thinkstock

Az új év eljövetelével sokunk mindenféle hangzatos ígéretet tesz, amely az idő elteltével sajnos a feledés homályába merül. Mindezért valamennyiünkben felötlik előbb-utóbb, hogy egyáltalán van-e értelme ilyen fogadalmakat tenni.

Egy kutatás szerint a résztvevők 88%-a nem tartotta be a fogadalmakat, annak ellenére, hogy kezdetben 52%-uk igen erősen meg volt győződve, hogy sikerrel fog járni. Férfiak esetében ez az arány valamennyire javítható, ha egyetlen végső cél helyett több, kisebb léptékű köztes célokat fogalmaznak meg. Ezzel szemben nőknél akkor javult leginkább a sikeresek aránya, ha céljaikat megosztották másokkal.

Úgy tűnhet, hogy nincs túl sok értelme bármilyen fogadalmat tenni. A százalékos arányokat figyelembe véve igaz, hogy száz emberből nyolcvannyolc elbukott, de a maradék tizenkettő sikerrel járt. Lehet, hogy egyszer ti lesztek azok a szerencsések. Nemtől függetlenül én azt ajánlom, hogy a végső cél mellett érdemes köztes, könnyebben elérhető célokat megfogalmazni, hogy az embernek legyen némi sikerélménye, amely képes fenntartani a kellő motivációt. Másrészt nem árthat, ha céljaitokat megosztjátok mással. Egy kis segítség, bíztatás vagy elismerés mindig jól jön.

Hogy milyen fogadalmakat tegyetek? Ennek szemléltetésére a saját példámat hozom, hisz én sem élek olyan egészségesen, mint amennyire szeretnék és amennyire kellene. Szóval a fogadalmaim valahogy így néznek ki:

Ami igazán szomorú, hogy a fogadalmaim tavaly is így néztek ki. Ennek ellenére nem keseredem el. Talán ha elégszer próbálkozom, egyszer én is sikerrel járok. Egyébként meg elég, ha a macskámra nézek, aki tökéletesen példázza azt, hogy kellő kitartással minden sikerülhet, hisz ő tényleg minden évben egyre többet eszik és alszik. Éljen.

Ez is érdekelhet

„A megcsalásnál még a legfurcsább erotikus játékszer is jobb hatással van a szexre”

„A megcsalásnál még a legfurcsább erotikus játékszer is jobb hatással van a szexre”

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói