Újabb veszélyes őrület terjed a Youtube-on: akár halállal is végződhet a 10.000 kalóriás kihívás

2021.február.19.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A like-ok gyűjtésének vágya, kamaszkori érzelmi hullámvasút, rosszul értelmezett teljesítménykényszer vagy a kortársak nyomása is állhat az élőben közvetített, 24 órás zabálás mögött, melynek célja 10000 kalória bevitele a szervezetbe. Ez a Youtube-on terjedő kihívás nagyon veszélyes a gyerekek egészégére: mind rövid- mind hosszútávon súlyos panaszokat, akár életveszélyes hasnyálmirigy gyulladást is okozhat - figyelmeztetnek orvosok. Az emésztési problémák mellett megágyazhat az elhízásnak és az impulzív "bing eating" evészavarnak is, de legrosszabb esetben nem kizárt a gyomorrepedés és a szívroham sem. Dr. Farkas Kitti és Dr. Bajnok Éva arra kérik a szülőket, fokozottan figyeljenek gyermekeik étkezési szokásaira.

Újabb veszélyes őrület terjed a Youtube-on: akár halállal is végződhet a 10.000 kalóriás kihívás
Fotó: Getty Images
Dr. Farkas Kitti és Dr. Bajnok Éva

A népszerű közösségi oldalon, a Youtube-on új kihívás terjed: az arra vállalkozó egyénnek egy nap alatt 10000 kalóriát (kcal) kell bevinnie a szervezetébe. Egy ember napi kalóriaszükséglete nagy átlagban 1400 kcal. Természetesen egy bányásznak vagy egy élsportolónak ennél lehet jóval több. A sumo harcosok napi fejadagja például 7000-10000 kcal, igaz, kőkemény napi 6 óra edzés mellett. Jelentősen elhízott emberek is megesznek naponta ennyi ételt minden további nélkül.

A Youtubeot azonban főleg fiatalok használják, akik nincsenek hozzászokva ilyen mennyiségű ételhez, ezért a zabálós kihívással komoly veszélynek teszik ki egészségüket.

A legbiztosabb kimenetel a nagyfokú hányinger, émelygés és hányás lehet. A gyomor roppant tágulékony, 2-4 liternyi volument képes elviselni nagyobb baj nélkül, ha valaki azonban általában nagyon keveset eszik és hirtelen óriási mennyiségű ételt töm magába, akkor nem lehetetlen a gyomorrepedés sem. A gyomor szintjén a reflux okoz panaszt. A bélflóra egyensúlyának felborulása fokozott gázosodást, hasi fájdalmat, görcshajlamot, hasmenést, esetleg székrekedést okozhat.

Dr. Farkas Kitti arra is felhívja a figyelmet a Youtube kihívás kapcsán, hogy a mértéktelen zabálás akut módon érinti a szív- és érrendszert. A nagymértékű koleszterin terhelés miatt megnő a szív koszorúserei elzáródásának rizikója, így a szívinfarktusé is. A falásroham továbbá megemeli a vérnyomást is.

A 10000 kalóriás kihívással fokozott veszélynek teszik ki magukat az anyagcserezavarokban szenvedők, figyelmeztet Dr. Bajnok Éva endokrinológus, az Alakorvoslás Program szakorvosa.

Ilyen sok kalóriát úgynevezett üres kalóriákkal (nagyon nagy kalóriájú, vitaminban, rostokban, ásványi anyagokban szegény) junk food formájában legkönnyebb bevinni, mint például a videókon is látható mogyorókrém, fagylalt, fánk és hamburger. Ez a fent említett émelygés és általános rossz közérzet mellett jelentősen megemelheti a vércukor és vérzsír értékeket, ami eleve anyagcsere betegségben szenvedőkön érhet el terápiás beavatkozást is igénylő szintet (például cukorbetegek). A túlevés inzulinrezisztenciát is okozhat.

A túlevés szövődményei közül talán mégis a legveszélyesebb az akut hasnyálmirigy gyulladás. Ennek egyik kiváltó oka a túlzott alkohol-, de ugyanúgy a túlzott mértékű zsíros étel fogyasztása is.

"A túl sűrű emésztőezim a vezetékben elakad, így a hasnyálmirigyben inaktív formában termelődő enzimek már a mirigy állományában aktiválódnak, ezzel a szövetekben önemésztési folyamatot indíthatnak el. Emiatt a kialakuló gyulladás súlyosabb, mint más szervek esetében, a betegek 20 százalékában a hasnyálmirigy részleges elhalásával jár. Életveszélyes, mindenképpen kórházi kezelést, legtöbbször intenzív osztályon való terápiát igénylő kórállapot"
– figyelmeztet a veszélyre Dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslás program alapító orvosa.

A hirtelen túlevés már egy alkalom után is súlygyarapodáshoz vezet, illetve megnöveli a valószínűségét a falásrohamokkal járó evészavar kialakulásának, a bing eatingnek.

Ha ez a sok étel nem távozott volna a nap folyamán önként, és fel is tudott szívódni, akkor elvben lehet tőle akár 1 kg raktározott zsírszövetre szert tenni. (A másnapra mért 3-8 kg nem zsír, hanem a még ki nem ürült salakanyag, megkötött folyadék)
– érvel Dr. Bajnok Éva.

Ha valaki ilyen próbatétellel terhelte a szervezetét, a bélbaktériumait is komoly munkára késztette, ne csodálkozzon, ha néhány napig nem lesz a topon. Célszerű 2-3 napig kímélni az emésztőrendszert, lassú sétával segíteni az anyagcserét. Orvosként egyébként a napi 10000 lépés divatjának elterjesztését érzem igazi kihívásnak.

A két orvos felhívja a szülők figyelmét, hogy fokozottan ügyeljenek tinédzser korú gyermekeikre. Ha hirtelen változást tapasztalnak az étkezési szokásaikban, ha a gyerekek váratlanul falni kezdenek, ellenőrizzék, hogy mi áll a háttérben. Ha kiderül, hogy a Youtube kihívás miatt, beszéljék le róla gyermeküket, vagy kérjenek szakembertől segítséget.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

7 kapcsolattípus, ami tökéletesen működik, és bátran építhetsz rá

7 kapcsolattípus, ami tökéletesen működik, és bátran építhetsz rá

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

PR

Idén visszatérünk a 90-es évekbe - mutatjuk az 5 legtrendibb cipőt (x)

Idén visszatérünk a 90-es évekbe - mutatjuk az 5 legtrendibb cipőt (x)

PR

Mihez kezdj, ha megszorultál anyagilag? (x)

Mihez kezdj, ha megszorultál anyagilag? (x)

PR

Fenntartható, minimalista és játékos kerámiák Borbély Boritól (x)

Fenntartható, minimalista és játékos kerámiák Borbély Boritól (x)