Valóban szükséges a vitamintabletta?

2016.május.12.
Valóban szükséges a vitamintabletta?
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

Én nem vagyok a híve a különböző vitamintablettáknak és a hasonló készítményeknek, mert az esetek többségében a szükséglet fedezhető lenne kiegyensúlyozott táplálkozással. Sajnos nem ez a helyzet a D-vitaminnal, a folsavval, illetve az omega-3-zsírsavakkal, amiket még megfelelő étkezéssel is szinte lehetetlen pótolni. A jelen bejegyzésben az omega-3-zsírsavakról lesz szó, amik fontos szerepet játszanak nemcsak az érelmeszesedés, hanem egyes autoimmunbetegségek (rheumatoid arthritis), de akár a depresszió megelőzésében is. Védő szerepük természetesen rengeteg más betegség esetében is felmerült, de a bizonyítékok ott kevésbé szoros összefüggést találtak.

Számos növény tartalmaz olyan anyagokat, amik a szervezetbe jutva átalakulhatnak omega-zsírsavakká, de sajnálatos módon ezek felszívódása nem kimondottan jó. Mindezért a halak, és azok közül is leginkább a lazac és a makréla jelentik a legfontosabb forrást. Idehaza egyébként a pisztrángban található viszonylag sok omega-3-zsírsav, de kb. tizedannyi, mint az előző kettőben. Nehéz annyi halat fogyasztani, hogy azzal biztosítani tudjuk a megfelelő szükségletünket, főleg ha tekintetbe vesszük az átlagos évi halfogyasztást Magyarországon, ami alig haladja meg az 5 kg-ot. Ezért is merül fel az ilyen jellegű étrendkiegészítők használata.

Rengeteg termék kering a piacon, amelyekben más-más mennyiségű omega-3-zsírsavat találunk. A WHO ajánlásai a következőképpen alakulnak: a napi adag felnőttek esetében 250mg, míg várandósok esetében 300mg. Ha magas vérnyomásban szenvedtek, akkor a napi adagot érdemes 500mg-ra emelni. Ennél többet viszont nem szükséges szedni, mert a hatékonyság nem változik számottevően.

Az ilyen készítmények legnagyobb hátránya talán az áruk (bár akadnak viszonylag olcsók is), de egyesek akár kellemetlen mellékhatásokat (pl. felfúvódás, emésztési gondok) is tapasztalhatnak. Másrészt ezen termékek messze nem annyira hatékonyak a különböző szíveredetű betegségek megelőzésében, mint a rendszeres testmozgás. Szóval, ha nem mozogtok heti legalább 150 percet, akkor inkább azzal kezdjétek, és csakis azután töprengjetek el azon, hogy most kellenek-e nekem ezek a fránya tabletták vagy sem.

Ez is érdekelhet

Új sportcipővel ünnepli a nők sikereit a Puma

Új sportcipővel ünnepli a nők sikereit a Puma

Szépség

Sosem gondolnád, milyen extra előnyei vannak még a lézeres szőrtelenítésnek!

Sosem gondolnád, milyen extra előnyei vannak még a lézeres szőrtelenítésnek!

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a luxusmárka passzol hozzád a csillagjegyed alapján

Ez a luxusmárka passzol hozzád a csillagjegyed alapján