Van anorexiás ismerősöd? Mivel segíthetsz neki?

2013.szeptember.5.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

(A macskám kétségbeesetten méregeti magát a tükörben. – Meghíztam! – kiált fel elkeseredetten. – A tavalyi nyakörv már nem is megy rám, és nézd ezeket a sonkákat. Egy disznó vagyok, tessék, vigyenek el a henteshez, és felőlem vágjanak le, mert az biztos, hogy nem mutatkozok így az utcán. – Cici ezek után dührohamot kap, földhöz vágja nyakörvét, és beront a szobába, közben pedig úgy bevágja az ajtót, hogy majd kiesik keretéből. Mondanom sem kell, Cici olyan vékony, hogy sokan egyenesen girhesnek tartják.)

Van anorexiás ismerősöd? Mivel segíthetsz neki?
Fotó: Thinkstock

Az anorexia nervosa egy testképzavar, leegyszerűsítve az érintett személy magáról alkotott képe nem egyezik a külvilág által valósan látott képpel. Tükörbe nézve nem azt érzékeli, hogy kórosan sovány, hanem egyenesen kövérnek titulálja magát.

Körülbelül 8-10 millió ember szenved ebben a betegségben világszerte, ezek 90%-a nő, de az utóbbi években a férfiaknál is egyre gyakrabban jelentkezik. Keletkezésének pontos oka nem ismert, valószínűsíthetően közrejátszanak egyéni, családi, társadalmi és kulturális tényezők. A betegek nemcsak keveset esznek, hanem hánytatják magukat, hashajtókat szednek, mindemellett előfordulhat a túlzásba vitt sportolás is. A súlyveszteség mellett számos hiánybetegség is fellép. Az illető gyakran vérszegény a vashiány miatt, ebből adódóan sápadt és fáradékony. Az A-vitamin elégtelen szintje következtében töredezett a haja és körme. A D-vitamin-hiánytól pedig mindenféle mozgásszervi elváltozás jelentkezhet.

A halálozási arány viszonylag magas, tíz betegből kettő általában meghal. A halált leggyakrabban vagy a bevitt táplálék nem megfelelő mennyisége okozza, vagy a betegséggel gyakran együtt járó szorongásból eredő öngyilkosság. A megfelelő kezeléssel az érintettek 60%-a teljesen, 20%-a csak részlegesen gyógyul meg. Ez utóbbi annyit jelent, hogy az illető képes munkába állni, párkapcsolatot működtetni, azonban az étel és súly még mindig központi témát jelent számára.

Az anorexia fiatalkorban kezdődik, felismerésében nagyon sokat tehet a család vagy az iskola, de talán a legfontosabb szerep a kortársaknak jut. Amennyiben felmerül a gyanútok, hogy barátotok, barátnőtök anorexiás, a következőket tegyétek, de jegyezzétek meg, elképzelhető, hogy az illető nincs tisztában állapotával:

1. Beszélj vele négyszemközt.
2. Őszintén meséld el neki aggodalmaidat.
3. Kérd meg, hogy keressen fel egy szakértőt (interneten megtalálhatók a szakértők, intézmények elérhetősége).
4. Kerüld el a fölösleges összetűzéseket.
5. Ne hibáztasd, ne kelts benne bűntudatot, ügyelj arra, hogy ne szégyellje magát előtted.
6. Ne adj neki túlegyszerűsített tanácsokat (pl. "Jó lenne, ha nem csinálnád többet.").
7. Állj rendelkezésére.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Újabb részletek derültek ki Katalin hercegné rákkezeléséről

Újabb részletek derültek ki Katalin hercegné rákkezeléséről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője