Várható szülinapjaid száma

2013.szeptember.26.

(Pénteken volt a macskám ötödik születésnapja, ami női években a harminccal lehet egyenértékű, legalábbis Cici szürreális viselkedése alapján. Mikor hazaértem, a tükrök fekete csipkével lefedve, a függönyök pedig mind elhúzva fogadtak. Cici a nappali közepén feküdt viktoriánus korabeli gyászruhában. Mikor el akartam húzni az egyik függönyt, zaklatottan felkiáltott: – Ne! Csak a fényt ne! Elmúlt fiatalságomat gyászolom. Mit ér az élet, bármilyen hosszú is az, ha ráncokkal kell élned, mondd! Látni sem bírom magam!)

Még nagyon sok boldog szülinapod lesz, de figyelj az egészségedre!
Még nagyon sok boldog szülinapod lesz, de figyelj az egészségedre!
Fotó: Thinkstock

A születéskor várható időtartam egy viszonylag népszerű mutató, amikor országok összehasonlítására kerül sor. Bár már említettem egy korábbi bejegyzésemben, érdemes részletesebben foglalkozni vele, mert érdekes következtetéseket lehet levonni.

A születéskor várható élettartam tulajdonképpen azt fejezi ki, hogy egy adott évben született csecsemő meddig élne, ha az abban az évben fennálló halálozási mutatók nem változnának élete során. Értéke a 2012-es magyar adatok figyelembevételével a férfiak esetében 71,4 év, a nőknél pedig 78,3 év. Ez a mutató viszonylag lassan változik, mégis szembetűnő a fejlődése, ha figyelembe vesszük, hogy a 1950-es években ugyanez az érték férfiaknál 59, nőknél 63 év volt. Kiszámolva látjuk, hogy néhány évtized alatt a férfiak 12, a nők pedig 15 évvel élnek tovább. A javulás azóta is tart, bár üteme kicsit lelassult, és a férfiak lemaradtak a nőkhöz képest.

Európában körülnézve azt látjuk, hogy a születéskor várható élettartam a svéd férfiaknál a legmagasabb, 79 fölötti. Nők esetében a spanyolok vezetik a sort 85 évvel. Ebből látszik, hogy sokévnyi lemaradásban állunk hozzájuk képest. Korántsem olyan elkeserítő a helyzet, ha teszem fel, Afrikát vennénk figyelembe, ahol a születéskor várható élettartam egyes helyeken épphogy meghaladja a negyven évet.

Nehéz megmondani, hogy mi okozza a rossz magyar értékeket, különösen a férfiakét. Bizonyára szerepet játszik az európai viszonylatban magasnak számító dohányzás és alkoholfogyasztás, vagy az a tény, hogy a férfiak általánosan kevésbé figyelnek oda egészségükre, és ritkábban találkoznak orvossal vagy egyéb egészségügyi személyzettel. Fontosnak tartom azonban megjegyezni, hogy a fenti tényezők javítása esetén is a nők egészsége mindig jobb lesz, ennek hátterében biológiai tényezők keresendők.

Ez is érdekelhet

Tökéletes időkapszula – A hét könyve: Menekülés New Yorkból

Tökéletes időkapszula – A hét könyve: Menekülés New Yorkból

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: a Kos új embereket ismer meg, az Ikreket csalódás érheti

Napi horoszkóp: a Kos új embereket ismer meg, az Ikreket csalódás érheti

Divathírek

Ismét itt az aranyláz - ezek a legdivatosabb ékszerek most

Ismét itt az aranyláz - ezek a legdivatosabb ékszerek most