Veszélyes kávé?

2013. október 31.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

(– Cici, már megint felpörögtél? Hány kávét ittál ma?)
(– Nem tudom, gazdám. Ötöt!? Hatot!? Ki emlékszik már!? – mondja hadarva, majd felborzolja a farkát, felugrik a szekrényre, onnan a kanapéra, és már szalad is tovább, körbe-körbe a lakásban megállás nélkül.)

Még egy kávét?
Még egy kávét?
Fotó: Thinstock

Tudom, hogy nincsen különösen izgalmas életem, talán ezért is fordulhat elő, hogy a napom két csúcspontja egybeesik a reggeli és délutáni kávémmal. Nem is annyira a hatása miatt iszom, mint inkább az ízéért. Ez olyannyira igaz, hogy kávé után általában olyan álmosság uralkodik el rajtam, amelyen néha csak nehezen tudok felülkerekedni.

A kávézás igen izgalmas téma az egészség szempontjából. Sokáig károsnak tartották, de az újabb eredmények pont az ellenkezőjét bizonyítják. Hosszú távú kutatások támasztják alá, hogy a mérsékelt szintű kávéfogyasztás kedvezőbb halálozási és megbetegedési mutatók kialakulásához vezet.

A legnagyobb aggodalmat mindig is a kávé szív- és érrendszeri betegségekre gyakorolt hatása jelentette. Mostanra el lehet mondani, hogy a kávéfogyasztás nemhogy rizikó faktor lenne előbbiekre nézve, hanem egyenesen védelmet nyújt velük szemben. A kutatások szerint ez a pozitív hatás azoknál volt a legszámottevőbb, akik a vizsgálatokban a legtöbb kávét itták. Ennek ellenére senkinek sem ajánlható, hogy napi háromnál (egyesek szerint négynél) többet igyon, mert a benne előforduló természetes anyagok rossz irányba tolhatják el a szervezet zsíranyagcseréjét, így végső soron pontosan az ellentettjét érjük el.

A kutatások másik központi kérdése a kávéfogyasztás és daganatok közötti viszony. A kutatások szerint bár a kávénak semmilyen hatása nincsen a daganatok okozta halálozásra, azok kialakulását igenis megelőzheti. A kávé viszonylag magasnak számító antioxidáns tartalma miatt képes semlegesíteni azokat a molekulákat, amelyek központi szerepet játszanak a daganatok keletkezésében.

A kávé továbbá bizonyítottan véd az Alzheimer-kór, Parkinson-kór, demencia, májbetegségek és diabétesz kialakulása ellen is. Azoknak, akiknek veszélyt jelenthet a kávé koffeintartalma (pl. súlyosan magas vérnyomás esetén), ugyanúgy ajánlható a koffeinmentes változata, hisz még ez is jótékony hatást fejt ki a diabéteszre és prosztatadaganatra.

Egyes emberek rosszul reagálhatnak a kávéra (a negatív hatásokról majd egy későbbi bejegyzésben lesz szó), mégis azt lehet mondani, hogy általánosan véve egészséges. Természetesen ezt sem kell túlzásba vinni. A napi két kávé hosszútávon mindenféleképpen biztonságos, de ha olykor három is becsúszik, az sem baj. A szakértők a négy, illetve az afölötti mennyiséget tartják aggályosnak.

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Hercegné lehetett volna Claudia Schiffer, de inkább az igaz szerelmet választotta

glamour plusz ikon Hercegné lehetett volna Claudia Schiffer, de inkább az igaz szerelmet választotta

Fogyás után beesettnek látod az arcod? Íme a volumen-visszaadó újdonság tű és szike nélkül (x)

Fogyás után beesettnek látod az arcod? Íme a volumen-visszaadó újdonság tű és szike nélkül (x)

Zárd az évet stílusosan – inspiráló kollekcióval vár a CCC (x)

Zárd az évet stílusosan – inspiráló kollekcióval vár a CCC (x)

A fa alá és magadnak: az élmény, ami minden pillanatot ragyogóvá tesz (x)

A fa alá és magadnak: az élmény, ami minden pillanatot ragyogóvá tesz (x)

5 felejthetetlen randiprogram hűvösebb napokra (x)

5 felejthetetlen randiprogram hűvösebb napokra (x)