Veszélyes kávé?

2013.október.31.

(– Cici, már megint felpörögtél? Hány kávét ittál ma?)
(– Nem tudom, gazdám. Ötöt!? Hatot!? Ki emlékszik már!? – mondja hadarva, majd felborzolja a farkát, felugrik a szekrényre, onnan a kanapéra, és már szalad is tovább, körbe-körbe a lakásban megállás nélkül.)

Még egy kávét?
Még egy kávét?
Fotó: Thinstock

Tudom, hogy nincsen különösen izgalmas életem, talán ezért is fordulhat elő, hogy a napom két csúcspontja egybeesik a reggeli és délutáni kávémmal. Nem is annyira a hatása miatt iszom, mint inkább az ízéért. Ez olyannyira igaz, hogy kávé után általában olyan álmosság uralkodik el rajtam, amelyen néha csak nehezen tudok felülkerekedni.

A kávézás igen izgalmas téma az egészség szempontjából. Sokáig károsnak tartották, de az újabb eredmények pont az ellenkezőjét bizonyítják. Hosszú távú kutatások támasztják alá, hogy a mérsékelt szintű kávéfogyasztás kedvezőbb halálozási és megbetegedési mutatók kialakulásához vezet.

A legnagyobb aggodalmat mindig is a kávé szív- és érrendszeri betegségekre gyakorolt hatása jelentette. Mostanra el lehet mondani, hogy a kávéfogyasztás nemhogy rizikó faktor lenne előbbiekre nézve, hanem egyenesen védelmet nyújt velük szemben. A kutatások szerint ez a pozitív hatás azoknál volt a legszámottevőbb, akik a vizsgálatokban a legtöbb kávét itták. Ennek ellenére senkinek sem ajánlható, hogy napi háromnál (egyesek szerint négynél) többet igyon, mert a benne előforduló természetes anyagok rossz irányba tolhatják el a szervezet zsíranyagcseréjét, így végső soron pontosan az ellentettjét érjük el.

A kutatások másik központi kérdése a kávéfogyasztás és daganatok közötti viszony. A kutatások szerint bár a kávénak semmilyen hatása nincsen a daganatok okozta halálozásra, azok kialakulását igenis megelőzheti. A kávé viszonylag magasnak számító antioxidáns tartalma miatt képes semlegesíteni azokat a molekulákat, amelyek központi szerepet játszanak a daganatok keletkezésében.

A kávé továbbá bizonyítottan véd az Alzheimer-kór, Parkinson-kór, demencia, májbetegségek és diabétesz kialakulása ellen is. Azoknak, akiknek veszélyt jelenthet a kávé koffeintartalma (pl. súlyosan magas vérnyomás esetén), ugyanúgy ajánlható a koffeinmentes változata, hisz még ez is jótékony hatást fejt ki a diabéteszre és prosztatadaganatra.

Egyes emberek rosszul reagálhatnak a kávéra (a negatív hatásokról majd egy későbbi bejegyzésben lesz szó), mégis azt lehet mondani, hogy általánosan véve egészséges. Természetesen ezt sem kell túlzásba vinni. A napi két kávé hosszútávon mindenféleképpen biztonságos, de ha olykor három is becsúszik, az sem baj. A szakértők a négy, illetve az afölötti mennyiséget tartják aggályosnak.

Ez is érdekelhet

9 példamutató influenszer, aki elfogadja bőrét úgy, ahogy van

9 példamutató influenszer, aki elfogadja bőrét úgy, ahogy van

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: a Kos új embereket ismer meg, az Ikreket csalódás érheti

Napi horoszkóp: a Kos új embereket ismer meg, az Ikreket csalódás érheti

Divathírek

Ismét itt az aranyláz - ezek a legdivatosabb ékszerek most

Ismét itt az aranyláz - ezek a legdivatosabb ékszerek most