A közösségi média hatása a párkapcsolatodra

2021.január.17.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A közösségi médiának a sok pozitívuma mellett számos árnyoldala is van. Segíti a kapcsolattartást és emellett sokkal gördülékenyebbé is egyszerűbbé válik a felek közti kommunikáció. Azonban szembe jön néhány súlyos probléma is: az internetes zaklatás, a közösségi média által kialakított testképzavar, és a párkapcsolati problémák tömkelege.

A közösségi média hatása a párkapcsolatodra
Fotó: Getty Images

Az Instagram manapság az egyik legnépszerűbb kép- és videómegosztó oldal. Hihetetlen gyorsasággal terjedt el a felhasználók körében, és ma már azt is elmondhatjuk, hogy egyes emberek életében az egyik legfontosabb platform. Gondoljunk arra, hogy ma már az, hogy ki mekkora követőtáborral rendelkezik, egyfajta a társadalmi státuszt is szimbolizál. Erre példák az influenszerek vagy a sztárok, akik ezen platform segítésével (is) jutnak jövedelemhez, termékekhez. Azonban az Instagram ránk is hatással van: formálja a véleményünket, hatással van ránk és barátainkra is.

A közösségi média mint a féltékenykedés platformja

Az Instagram használata, mivel olyan funkciókkal rendelkezett, amik segítségével régebben láthattuk, hogy ki mit kedvel, kit követ be, gyakran félreértéshez vezetett párkapcsolatok terén. A másik által bekövetett emberek teljesen láthatók lettek a partner számára – ez szülte a leggyakoribb problémát. Manapság gyakran hallhatunk arról, hogy az exek kerülnek a képbe: újra feltűnik, követni kezdi a profilunkat, kedveli egy képünket. Talán nem is gondolunk abba bele, hogy ez mekkora problémát szül a párkapcsolatokban, és milyen destruktív hatással van azokra.

Számos olyan szituációról is hallottam már, amikor nem az volt a probléma, hogy ki-kit kedvel, hanem hogy az adott partner milyen képeket oszt meg magáról. Például volt olyan eset, amikor a férfi szóvá tette, hogy a nő túl kihívó képeket tesz közzé. Természetesen mindenki maga dönti el, hogy mit oszt meg másokkal, viszont amennyiben ez problémát szül akármelyik félnél, mindenképpen beszélni kell róla.

A féltés - amíg az egészséges formájáról van szó – természetes, azonban nem csak ez okozhatja a problémát. Sokak rosszul érzik magukat attól, hogy a közösségi médiában csak a tökéletességet látják. Amennyiben partnerük egy olyan bejegyzést kedvel, amin egy vonzó nő vagy férfi van, rosszul érezheti magát, esetleg az jut eszébe, hogy ő nem elég jó – nem ennyire jó. Ha az egyik fél a partner tudtára adja, hogy őt ez mennyire bántja, az vitát is eredményezhet, ami természetesen senkinek sem hiányzik. Sajnos sokszor előfordul egy párkapcsolatban, hogy az okozza a problémát és a konfliktust, hogy az adott fél kivel kommunikál a közösségi oldalakon. Ennek a legfőbb felülete a Facebook, és azon belül a Facebook Messenger. Itt bármilyen személyek között létrejöhet párbeszéd, és pont ezzel van a probléma. Nagy konfliktust robbanthat ki, ha a párkapcsolatban lévő felek egyike meglátja, hogy kivel beszél a másik. Nem kell ehhez belenézni párod telefonjába, egy békés vacsora közepette is felvillanhat egy kis chat ablak egy üzenettel, egy ismeretlen/ismert nőtől.

De észreveheted, hogy tartja a kapcsolatot valakivel, akivel nem kéne, vagy csak szimplán egy új személy kerül a képbe. Ilyenkor persze van, hogy alaptalan a féltékenykedés, de sokszor akkor is rossz érzést kelthet benned, és ismét konfliktust eredményez a szituáció. Ilyenkor érdemes békésen, kedvesen rákérdezni, hogy ki az adott egyén, és nyugodtan megbeszélni a dolgokat.

Mit tehetsz ellene?

Természetesen nem az a megoldás, hogy mindenhonnan letöröljük magunkat. Érdemes elmondani nyugodtan, türelmesen partnerünknek, hogy minket ez zavar és ne tegye – főleg akkor, hogyha ez többször is konfliktust eredményezett. És amennyiben rólad van szó, lásd be: nem érdemes mások (rosszabb esetben exed) provokatív képeit kedvelni, ugyanis nem éri meg. Azt se gondold, hogy az ártatlan, online flörtölgetés egy harmadik személlyel nem számít megcsalásnak. Bizonyos szempontból ugyanis nagyon is az, mert elveszi a fókuszt a párodról, másfelé irányítja az energiáidat, és nagyon könnyen lehet alapja egy fizikális megcsalásnak is. Persze, egy kedvelés gyakran csak egy kedvelés, és nem jelent semmit. Érdemes azt is elmondanod a másiknak, ha úgy érzed, teljesen alaptalanul féltékenykedik.

Az is fontos, hogy amikor valamilyen közös tevékenységet végeztek: vacsora, filmnézés, beszélgetés vagy kirándulás, ne chateljetek közben mással, ne ellenőrizgessétek a telefonotokat - lehetőség szerint elő se vegyétek azt! Amennyiben téged túlságosan zavar az, hogy partnered más nőket is követ és kedvel a közösségi médiában, érdemes foglalkoznod az önbizalmad építésével is. Ha alaptalanul vagy féltékeny, ennek fontos megkeresni az okát, mivel a későbbiekben önmagában is problémát okozhat a párkapcsolatodban. Fontos, hogy olyan partnert tudj magad mellett, aki mindvégig segít, bíztat és erősíti az önmagadba vetett hitet – enélkül elengedhetetlen, hogy megfelelően működjön egy párkapcsolat.

Nagyon jó módja annak, hogy saját önbizalmad is növeld, ha olyan embereket követsz, akik teljes mértékben valóságosak. Ma már egyre több olyan személyt láthatsz Instagramon, akik őszintén beszélnek önmagukról, a problémáikról. Az ő oldalukat nézegetve rájössz: te magad is úgy vagy tökéletes, ahogy vagy, mint mindenki más. Bár lehet, hogy te is követsz egy-egy az photoshoppolt, tökéletesnek tűnő sztárt, tudnod kell, hogy ez nem a valóság, és ami még fontosabb: nem ez az etalon. Válaszd a természetességet és ezzel egyidejűleg az elfogadást! Hidd el, élhetsz te is olyan életet, amiben nem a megjelenésed az elsődleges fontosságú, hanem az emberi értékeid. Nem csak magad, hanem a többi ember számára is.

Ez a cikk eredetileg a 2019-es áprilisi GLAMOUR magazinban jelent meg.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Rihanna egy életre megbánta, hogy meztelenruhát vett fel, és el is mondja, miért

Rihanna egy életre megbánta, hogy meztelenruhát vett fel, és el is mondja, miért

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője