Exkluzív interjú a magyar jógaoktatóval, aki Justin Biebert bújtatta rajongói elől!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Miklós Timi, vagy ahogy vendégei nevezik, Aya, nem egy mindennapi lány. A szegedi származású nő a világ legszebb helyein, luxushotelekben oktat jógát hírességeknek és Forbes-listás üzletembereknek, emellett személyi edző és életmódtanácsadó. Vegánként éli mindennapjait és tökéletesen harmóniában van önmagával. De ez nem volt mindig így.

Timivel még Budapesten találkoztam, amikor stylistként betértem a belváros egyik luxus táska butikjába, ahol az egyetem mellett üzletvezető asszisztensként dolgozott. Személyiségét már akkor körbelengte valami meghatározhatatlan varázs, amit ő akkor még nem is sejtett. Határtalan kedvességgel segített minden alkalommal, amikor szükségünk volt valamire a fotózásokhoz.

3 divatiparban töltött év után aztán egy váratlan betegség levette a lábáról. Timi egy genetikai vérbetegségben szenvedett, amiről mitsem tudott. A rendellenesség mellett 7 évig fogamzásgátlót szedett, ami aztán majdnem az életébe került. Egy reggel egyszerűen nem tudott felkelni az ágyból. Trombózissal és tüdőembóliával szállították kórházba. Az egyik lába néhány hónapra lebénult, és orvosai nem kecsegették sok jóval. Akkor határozta el, hogyha meggyógyul, megváltoztatja életét, és csakis azzal foglalkozik majd, ami igazán boldoggá teszi.

Két repülőút között faggattuk őt különleges életéről.

Hogyan definiálnád, mi is pontosan a munkaköröd?
Private Integrative Coach "röviden" - egy kicsit hosszabban: a fő feladatom, hogy segítsek a vendégeimnek megtalálni a hátráltató tényezőket az életükben és ezeken a "problémákon" (akár fizikai, akár lelki vagy mentális eredetű - az esetek zömében minden mindennel összefügg, tehát több oldalról kell dolgozni) felülemelkedve újra egyensúlyba kerülni önmagukkal.

Hogyan váltottál a nyüzsgő divatiparból a nyugodt jógára?
A vicces az, hogy még a divatvilág is összefügg a jógával ... vendégeim zöme a divatiparban dolgozik. Valahogy ezeket az embereket vonzom, vagy nekik van a legnagyobb szükségük a nagy nyüzsgés után lenyugodni, nem tudom. De a világ változik. A divat is elindult a minimalizmus irányába és a feltűnősködést felváltja az egyszerű letisztultság. Igazából a trombózisból való felépülés egy eléggé hosszadalmas periódus volt és nem tudtam komolyabb sportot űzni. Ekkor találkoztam az első jóga oktatómmal, aki ráébresztett, hogy nagyon felszínes életet éltem és túlságosan arra koncentráltam, mások mit gondolnak rólam, ahelyett, hogy magamra figyeltem volna és arra, hogy engem mi tesz boldoggá. Igazából ekkor jöttem rá, hogy mennyi pénzt elköltöttem például táskákra, mert fontos volt, hogyan prezentálom magam kifelé. Elhatároztam, hogy egy komoly belső utazásra indulok, melynek célja a "hagyma" rétegeinek lehámozása, magam megtalálása. Ez a belső utazás aztán kívül is manifesztálódott és lassan már hat éve tart.

A betegséged megváltoztatta az életed. Mit gondolsz, enélkül a fordulat nélkül most mivel foglalkoznál?
Ez egy nehéz kérdés. Van egy Master diplomám a Corvinus Egyetemről International Relations, Európai Unio szakirányon, amivel eredetileg Brüsszelbe képeztek ki minket. De nehezen tudom elképzelni magam EU parlamenti dolgozóként. Valószínűleg maradtam volna a divatnál és a kereskedelemnél. Az biztos, hogy nem lenne ilyen izgalmas életem, mint most.

Egyszer azt írtad valahol, hogy rájöttél, nem kell gazdagnak lenni ahhoz, hogy csodás helyekre juthass el. Mely országokban dolgoztál eddig?
Ciprus, Görögország, Olaszország, Svájc, Seychelles-szigetek, Maldív-szigetek, Egyesült Arab Emirátusok, Thaiföld, Hong Kong.

Most éppen a Seychelles-szigetekről utaztál haza egy rövid időre. Mit csináltál ott pontosan?
Svájci vendégeimmel voltam, illetve meglátogattam kinti volt vendégeim és barátaim (2014-2015-ben éltem kinn). Most hazajöttem 2 hétre, de megyek vissza a Felicite nevű magánszigetre, ahol a Six Senses Zil Pasyon Resort vendégoktatója leszek a karácsonyi-újévi időszakra. A luxus szállodákban ezek a legfontosabb hetek az évből, ilyenkor vannak a legnagyobb VIP-k mindenhol.

Hol van most a bázis helyed? Mit szeretsz az országban illetve mik a nehézségek?
Egyelőre Dubaj a bázisom, amennyire ezt lehet bázisnak nevezni, mert június óta szabadúszó vagyok és eléggé beindultak a dolgok, így sokat utazom. Lekopogom, de jönnek a foglalásaim mind resortoktól mind VIP-ktől, úgyhogy biztosan izgalmas év lesz 2018 is. Az Egyesült Arab Emirátusokról sok buta hír kering a médiában, főleg Magyarországon. Aki viszont élt kinn, az tudja, hogy ez egyáltalán nem igaz és nagyon el van ferdítve a valóság. A felszínes Dubaj-style embereken kívül találkozhatunk rengeteg fantasztikus sportolóval, művésszel, dizájnerekkel, ráadásul a helyiek is nagyon nyitott gondolkozásúak. Nagyon imádom az arab ételeket, legfőképpen a hummuszt. Dubajban van minden: napfény, gyönyörű strandok, szuper sportolási lehetőségek, aktív éjszakai élet, underground művész hubok, jó éttermek. De a legjobb számomra, hogy az eddigi helyeim közül, ez van a legközelebb Magyarországhoz, így akár hosszú hétvégére is simán hazaugorhatok.

Nincs honvágyad? Miért utazol: kalandvágyból, vagy a karriered építése céljából?
Azért utazom, hogy hámozzam a "hagymát" és minél inkább önmagam lehessek. Nézőpontom szerint az ember akkor fejlődik a leginkább, ha folyamatosan ki kell lépnie a komfort zónájából. Minden egyes új hely, minden új kliens egy új kihívás számomra és miközben velük dolgozom és nekik segítek, sok mindenben tükröt tartanak és magamat is jobban megismerem. Bár nagyon érdekes, ebben az évben volt lehetőségem személyesen találkozni Őszentsége Dalai Lámával a Himalayaban, mert részt vettem a tanításain és az ő közelében már a puszta üléstől békesség öntött el. A yoga asanak célja is voltaképpen az, hogy megtanuljunk csak ülni és meditálni. Nekem a yoga mat az Aladin szőnyegem. Repít mindenfelé, de a cél végül mindig az, hogy bárhol vagyok, le tudjak ülni és békességet érezzek.
Természetesen sokszor gondolok a családomra és Magyarországot is imádom. Legfőképpen szülővárosomat, Szegedet. De azt érzem, hogy nem véletlenül történik mindez velem és amíg a világnak szüksége van rám több helyen, isteni küldetésnek mondanék ellent, ha csak itthon maradnék.

Kik voltak eddig a leghíresebb klienseid? Voltak sztárallűrjeik?
Justin Bieberrel találkoztam például, igaz, ő egyedül edz, de segítettem neki elbújni a rajongóktól, amíg megszállt a Burj Al Arabban. Ezt nem mondhatnám el, hogy melyik klienssel hol ismerkedtem meg, de az ő esetében mivel Instagramra is posztolgatta, hogy hol van, nem árulok el nagy titkot, hogy Dubajban találkoztunk. Amúgy szerintem nagyon rendes srác, csak nem nagyon méri fel, hogy minden lépésének jelentősége van. Volt pár fanatikus lány rajongó, akik konkrétan csak azért befizettették magukat apucival a hotelbe, hogy a reggelikor 4 órát üldögélve várjanak a büfénél, hogy Justin megjelenjen és aztán leselfizzék magukat, hogy a háttérben éppen reggelizik... szerintem ez nagyon szánalmas. Az edzőteremben tudott csak elbújni és addig nem engedtünk be mást, amíg ő edzett. Mondta is, hogy ennyi az összes magán perce és mi vagyunk kollégámmal a megmentői.
Hírességek közül adtam már táplálkozási tanácsokat Victoria Beckhamnek és Gordon Ramseynek, edzettem Goga Ashkenazit, vegán recepteket cseréltem Novak Djokovical, jógáztam Valeria Guryevaval, Marianna Goulandrisal, Bruno Maffeiel, lelkiztem Roberto Cavallival, és az egyik, mai napig nagyon kedves volt kliensemnél, Rosanna Davison ír szupermodelnél végigkövettem a vegán könyvsorozatának az írását és kiadását is. Ezen hírességeknél egyébként sokkal komolyabb ügyfeleim Forbes listás üzletemberek és királyi családok tagjai. Nem egy olyan billiomossal dolgoztam már, akiről konkrétan alig 1-2 fénykép jelent meg médiában, nem hiába. Ez szerintem egyetemes érvényű. Az igazán nagy halak, akiknek van bőven pénze, nem szorulnak rá, hogy bárkinek is mutogassák azt. Sőt. Az ellenkezője. Ők mennek el a világ legeldugottabb privát szigeteire, vásárolnak fel utcákat luxus villákkal eldugott kis városkákban és még sorolhatnám... sztárallűrök és extra kérések is vannak bőven, de erről majd egyszer lehet, írok egy könyvet, ha már úgy döntök eleget dolgoztam nekik. Viccet félre téve pont amiatt bíznak meg bennem, mert számomra a velem megosztott titkaik szentek és sérthetetlenek. Ha dolgozom, se nem látok, se nem hallok és természetesen nem beszélek senkinek semmiről. Ez alap követelmény ezeknél az embereknél és szerintem teljesen érthető is.

Évek óta vegán vagy, miért döntöttél a húsmentes élet mellett?

A trombózis után kiderült, hogy van egy genetikai vérbetegségem, amiről egyáltalán nem is tudtam. Röviden annyi, hogy nekem sokkal gyorsabban alvad a vérem, mint egy normál embernek, tehát könnyen kialakulhatnak vérrögök. Autodidakta módon nekiestem egy csomó táplákozástudománnyal foglalkozó könyvnek, hogyan tudnám természetes módon hígitani a vérem és először a Vércsoportdiéta került hozzám. A vércsoportú vagyok, ami állítólag nehezen emészt állati eredetű termékeket. Kicsit butaságnak tartottam, de úgy döntöttem teszek egy próbát és egy hónapig csak gyümölcsön éltem. Annyira jól éreztem magam utána, hogy úgy döntöttem, vegetáriánus leszek. Akkoriban még csak vegetáriánus voltam, de Seychelles-en volt egy rossz élményem egy szalmonellával fertőzött tojástól, úgyhogy utána elhagytam a tojást is. Majd hosszú kutakodás indult, mert annak ellenére, hogy már nagyon egészségesen étkeztem, még mindig sokszor puffadtam. Kiderült, hogy laktóz intoleranciám van és a glutén emésztése se megy valami egyszerűen. Lényeg, hogy úgy döntöttem, muszáj komolyabban foglalkoznom a témával és elvégeztem a Cornell egyetem Plant-based Nutritionist képzését. Utána minden letisztult és megértettem az összefüggéseket. Már csak növényi alapú ételeket eszem, a vérhigító szedésével végre 1 éve elhagytam. 2009 óta szedtem és életem végéig szednem kellett volna, de annyira jók lettek a véreredményeim, hogy a dokik is meglepődtek és mondták, hogy saját felelősségre elhagyhatom a gyógyszert.
Vicces az élet egyébként ezen a téren is, mert a klienseim zöme vagy vegetáriánus vagy vegán. Zömében modellekkel dolgozom, ha nem sztárokkal vagy üzletemberekkel és a modellek körében ez egyáltalán nem újdonság. Sokan közülük környezetvédelmi és állatvédelmi aktivisták és úgymond Ethical Vegan-ek. Ez számomra is példaértékű és motiváló.

Nem okoz nehézséget változatosan étkezni?
Manapság szerintem már annyira sok lehetőség van változatosan étkezni. Az internet is tele van ingyenesen elérhető vegán receptekkel, szinte minden országban találhatók húspótló készítmények, amik jól jönnek a kezdeti időszakban, amikor még lusta az ember saját receptekkel kísérletezni. Én nem vagyok egy nagy konyhatündér, de arra nagyon figyelek, hogy a makrotápanyagok mellett minden mikrotápanyag is a szervezetembe kerüljön. B6, B12 és magnézium táplálékkiegészítő viszont szerintem mindenkinek jól jön a mai világban és még a húsevőknél is sokszor előfordul ilyen jellegű vitamin-hiány. Ezt szoktam javasolni vendégeimnek is, főleg, ha stresszes az életük.

Mire kell odafigyelnie annak, aki most kezd jógát tanulni?
Én nagyon hiszek a jóga gurukul rendszerében, ami azt jelenti, hogy meg kell lennie a személyes tanár-tanítvány kapcsolatnak. Aki megteheti anyagilag, a legjobb úgynevezett "one on one" személyi jogaórákkal kezdeni, mert akkor a tanár ténylegesen tud segíteni. Sajnos manapság a jógastudiók zöme tömve van és így esélytelen, hogy a tanár kijavítsa a diákokat. Legutóbb Londonban vettem részt egy "sztár" oktató óráján és őszintén szólva nem ájultam el tőle. A terem tömve volt és rajtam kívül ha 2-3 másik ember tudta követni a flowt, a többiek szegények már az elején elveszítették a fonalat. Személy szerint a maximum 5-8 fős csoportokat tartanám normálisnak, ha csak 1 oktató van. Amennyiben sokan vannak az órán, a fő oktató mellé szükséges 2-3 segédtanár, hogy felügyeljék az embereket. Külföldön azért jobb helyeken ilyet már sokat látni.
Kezdetnek mindenképpen Hatha yogaval kezdjünk, mert ez az alapja mindennek és a lassú, hosszan kitartott asanak segítenek jobban kapcsolatba kerülni a testünkkel. Később viszont ha lehetőségünk van rá és úgy érezzük, jól esik egy dinamikusabb vonal, én az Ashtanga illetve a Jivamukti stílust javaslom.
Azt már említettem korábban is, hogy a jóga fő célja az elme lenyugtatása és az egy téves elképzelés, hogy csak a pózokból áll. Ez egy teljes életmód, filozófiai rendszer és minél mélyebbre ásunk önmagunkban, annál mélyebben fogjuk tudni megtapasztalni a jóga különböző szintjeit is. Én Hatha, Ashtanga, Power és Yin Yoga-t oktatok, de remélhetőleg egy pár év múlva elég érett leszek a Kundalini yogahoz is. Kedvenc saját stílusom az Ashtanga Yoga.


Mik a terveid a jövőre nézve?
Rövid távra, mint már említettem, megyek vissza most karácsonyra és újévre a Seychelles-szigetekre. Utána még nem eldöntött, de kaptam VIP privát kliens megkeresést egy angliai kis városkából Cotswolds-ból, ami egy elég nagy lehetőség lenne, ugyanis már vannak nagy arab és orosz privát klienseim, de ezzel az új klienssel bekerülnék az angliai legfelsőbb körökbe is. Ezen kívül USA-ból is jött megkeresés, de várnak vissza a vendégeim Dubajba is. Nálam a "jövő" az leginkább egy hónapos intervallumokban terveződik, mert akikkel dolgozom, nem éppen a kiszámíthatóságukról híresek. Volt már rá példa nem egyszer, hogy kapok egy emailt repjeggyel és holnapután már Svájcban kell lennem oroszokkal. Megtanultam bőröndből élni, úgyhogy nagyon flexibilis vagyok.
Sokszor még mindig hihetetlen számomra, hogy én, a kisvárosi magyar lány minden családi hátszél nélkül olyan helyeken élhetek, és olyan emberekkel dolgozhatok, amit sokan csak tévéből ismernek. Sokáig nem hittem magamban és nem hittem Istenben sem. De miután visszakaptam a lábam, megértettem, hogy igenis minden egyes ember egy meghatározott életcéllal születik le és az életünk egy óriási ajándék. Nem szabad elvesztegetni egyetlen percet sem. Öleld meg önmagad, tölts minőségi időt minőségi emberekkel, merj nemet mondani az energiavámpíroknak és mindenképpen olyan dolgokkal töltsd a napjaidat, amit szeretsz és nem érzel munkának. Ha ezek megvannak, akkor megszűnnek a problémák (rájössz, hogy minden csak tapasztalat), a hobbiból hivatás lesz, amire biztosan lesz igény, mert a szíved alkotja meg és a magánélet is virágzik. Nekem bejött, mert van hitem egy nálam sokkal nagyobb erőben és tudom, hogy ez az erő mindenben támogat.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Gyászol az angol királyi család, váratlan tragédia történt

Gyászol az angol királyi család, váratlan tragédia történt

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)