Vajon a technológia a divat jövője?

2017.november.2.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A fenntarthatóság egyre gyakrabban felmerülő probléma a divatvilágban. A ruhák előállítása során keletkezett vegyi anyagok, és a töménytelen mennyiségű víz felhasználása súlyosan veszélyezteti a környezetünket. Az utóbbi években egyre több cég gyárt újrahasznosított vagy bio termékeket, ezáltal óriási segítséget nyújtanak a Föld megóvásáért folytatott szélmalomharcban.

A tervezők közül Stella Mc Cartney is komolyan veszi ezt a kritikus helyzetet, és magasabb szintre emeli a segítő szándékot. A brit tervezőnő évek óta nem használ állati bőröket a kollekcióihoz, és igyekszik kizárni a szennyező gyártósorokat a termelésből.
Most azonban a modern technika vívmányait készül beépíteni a cégébe. Igyekszik mindenfelé hangot adni véleményének, miszerint az elavult rendszer káros hatásaitól csak az új generáció vívmányai fogják megmenteni a fenntartható divat jövőjét. Ezért felkarol minden olyan törekvést és fejlesztést, ami alternatívákat nyújthat a ruhák környezetkímélő előállításához. A kutatók igazán izgalmas eredményeket értek el az anyagok szintetikus előállításával kapcsolatban, néhány technikával már nagyban is próbálkoznak.
Nézzük mik ezek a vadiúj futurisztikus fejlesztések:

A ruhaanyagok előállítása és festése rengeteg káros melléktermékkel jár elég, ha megnézzük Kína és Bangladesh szennyezett folyóit. A vízfelhasználás is jelentős, hisz nemcsak a pamut növekedéséhez kell töménytelen mennyiség, de a színezési munkák során is rengeteg vizet használnak fel.
A bio kutatók a probléma megoldására egy különleges, pigmenteket kibocsájtó baktériumot vetettek be, amely beszínezi a selymet. A pigment természetesen nem mérgező, és bár egyelőre csak egy petri csészében állították elő, nagyobb mennyiségben való létrehozása csökkenthetik a víz és a kémia anyagok használatát.

A bőr használata már az állatok miatt is ellenérzést kelt, ráadásul a végtermék kialakítása során keletkezett kemikáliák erősen káros hatásúak. Ezért a Modern Meadow cég egy forradalmi felfedezéssel megpróbálja helyettesíteni a bőrt, egy laboratóriumban előállított anyaggal. Ehhez az eljáráshoz élesztőgombát erjesztenek, ami kollagént termel. Ez az újfajta bőr új távlatokat nyit az emberiség számára, hisz nem kell többé állatokat ölni egy szép bőrkabátért. A Modern Meadow már 130 luxus- és sportmárkával kooperál, és jövőre piacra dobják az első laborban született bőrből termékeket.

A tengeri moszat az egyik leggyorsabban növekvő organizmus a Földön. Betakarítása tehát nem okoz különösebb hiányt a vegetációban, ellenben például a nehezen pótolható fákkal, amikből műselymet és viszkózt gyártanak. Az AlgiKnit gyár valóban tesz a fák megmentéséért. A New York-i biomateriális kutatócsoportja egy különleges fonalat hozott létre, tengeri moszatokból. Ez a biológiailag lebomló anyag olyan tartós akár a pamut, tehát tökéletesen megfelel ruhák gyártására. A cég reméli, hogy a vásárlók kíváncsiak lesznek erre a fantasztikus innovációra, mert hamarosan sor kerülhet a kereskedelmi termelésre. Ha bejönnek a számítások, a moszatból készült anyagokkal visszaszorulhat a textil gyártása, mellyel csökken a víz felhasználása, és elkerülhető az üvegház hatás.

A pókselyem egy nagyon erős és rugalmas anyag, ami természetesen környezetbarát. A pókok azonban nem tudják tömegesen előállítani a selymet, mint például a selyemhernyók, mivel ha a nyolclábúak egy helyen koncentrálódnak, megeszik egymást. Ezért a pókselyemből készült ruhadarab igen ritka.
A szintetikusan előállított pókselyemmel először a Bolt Threads vállalat próbálkozott, amit idén márciusban mutattak be a nagyközönségnek. Ősszel már csatlakoztak Stella McCartney cégéhez, és az összefogásból megszülettek az első, szintetikus pókselyemből készült ruhák. A darabokat a MoMa kiállításásn is bemutatták.

Az újrahasznosítás egyre népszerűbb a ruhagyárak körében, jól hangzik, hogy régi gönceink nem vesznek kárba, hanem új életre kelhetnek. De az igazság az, hogy eddig még nem létezett olyan technika, amely lehetővé tette volna hogy a használt ruhákat teljes egészében újrahasznosítsák.
Nemrégiben azonban a Hong Kong Textil és Ruházati Kutatóintézet a H&M Alapítvánnyal karöltve ezen a területen is hatalmas áttörést ért el. Szeptemberben bejelentették, hogy sikeresen kifejlesztettek egy módszert, ami különválasztja a pamutot és a poliésztert a kevert matériákban, így lehetségessé válik, hogy mindkét anyagot új fonalakká lehessen hasznosítani. Az eljárás során hőt és minimális mennyiségű vizet, és kevesebb, minimális biológiailag lebontható zöld vegyszert használnak fel a szálak elválasztására.
Ezek a felfedezések megmenthetik a Földet a további szennyezéstől, de a végső sikerhez az embereknek át kell állniuk a tudatos gondolkodásmódra.
Te teszel valamit a környezetért?




Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Péter Szabó Szilvia: „Nem az a típusú lány voltam, akinek az az álma, hogy fehér ruhába bújjon”

Péter Szabó Szilvia: „Nem az a típusú lány voltam, akinek az az álma, hogy fehér ruhába bújjon”

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője