3 rossz gondolat, amit el kell engedned a terhesség alatt

2021.április.20.

A babavárás előtt és alatt rengeteg kérdés merülhet fel benned. Ne aggódj, ez teljesen természetes! A májusi GLAMOUR Mami Mellékletben összeszedtük a legfontosabb témákat és most további hasznos tanácsokat is adunk, hogy magabiztosan és kiegyensúlyozottan töltsd az előtted álló kilenc hónapot

3 rossz gondolat, amit el kell engedned a terhesség alatt
Fotó: Gettyimages.com

NE TEDD!

Ha nem egyedül vállalsz gyereket, ne tekintsd a várandósságot a saját magánügyednek. Ha a konkrét érzést, hogy milyen kihordani és megszülni egy gyereket, nem is oszthatod meg a pároddal, minden egyebet igen. Minél többet beszélgettek arról, pontosan mi zajlik most a testedben, hogyan érzed magad, és milyen fejlődésen megy keresztül a magzatotok, annál előbb kezd el ő is kötődni hozzá, és annál jobban tud téged támogatni.

TEDD! Járjatok el együtt szülésfelkészítő tanfolyamra. Akkor is, ha előre tudod, hogy császárral fogsz szülni – rengeteg hasznosat tanulhattok, és sokkal intenzívebben átélhetitek, hogy a gyerekvállalás már a kezdetektől egy nagy, közös kaland.

NE TEDD!

Ne pánikolj, ha már közeleg a szülés, de még nincs meg egy évre előre az összes babakelengye, vagy ha nem döntöttétek el, hogy a baba melletted a babaöbölben, a közös ágyban köztetek vagy a saját kis helyén alszik majd - ezekre bőven lesz idő később is, arról nem is beszélve, hogy sok ilyesmi a gyakorlatban dől el úgyis. Ne frusztráljon, ha még mindig három név között vacilláltok, amikor jelentkeznek az első fájások.

TEDD! Azt viszont szervezd meg előre, hogy ki hogyan fog nektek segíteni a gyermekágyas időszakban, vagyis az első hat hétben. Ha ez nem lehetséges, akkor legalább az első két hétben legyen rendszeres segítséged, akire biztosan számíthatsz. Ideális esetben a párod is ki tud venni több szabadságot vagy akár táppénzt a szülést követő időszakra, így hosszabban maradhat otthon, mint a törvényileg biztosított időszak. Jó, ha főz rátok valaki, ha van, akinek oda lehet adni két szoptatás között a babát, hogy te aludhass kicsit vagy elmehess sétálni. A szülést követő másfél hónap kritikus időszak, és sajnos nagyon sok friss anya nem kap kellő segítséget hozzá, pedig ennek prioritásnak kellene lennie.

NE TEDD!

Ne legyenek mindenek felett álló, idealizált elvárásaid a terhességgel és a szüléssel kapcsolatban, mert nem biztos, hogy a valóság ehhez fog igazodni. Ha előre látod magad, amint nyolc hónaposan is napi fél órát jógázol, akkor nagyon frusztrálni fog, ha veszélyeztetett terhes leszel, és letiltanak a sportolásról. Ha csak a fájdalomcsillapítók nélküli, hüvelyi szülést tartod elfogadhatónak, hatalmas csalódás lesz, ha császármetszéssel kell világra hoznod a babádat. Lehetnek elképzelésid, vágyaid, de légy tisztában azzal, hogy nem biztos, hogy minden úgy valósul meg, ahogyan szeretted volna – légy nyitott és befogadó!

TEDD! Ha van egy elképzelésed arról, hogyan szeretnél szülni, és hogyan szeretnél a babáddal lenni az első napokban, akkor nézz körül, hogy melyik kórház ad lehetőséget arra, hogy minden elképzelésed megvalósuljon, ha lehetséges. Érdeklődj a választott szülészeten, olvass fórumokat, beszélgess más anyukákkal vagy kismamákkal. Vannak előre kiszámíthatatlan történések, de sok olyan is, amelyeket tudatos tervezéssel befolyásolhatsz, ezt használd ki!

Olvass még több hasznos Tedd! & Ne Tedd! tanácsot a májusi MAMI Mellékletben!

Szerző: Kerekes Anna

Ez is érdekelhet

"Ha a való életben bezárul valaki mögött egy ajtó, azt úgysem tudhatjuk meg, mi történik vele a négy fal között."- Tompos Kátya színésznővel beszélgettünk

"Ha a való életben bezárul valaki mögött egy ajtó, azt úgysem tudhatjuk meg, mi történik vele a négy fal között."- Tompos Kátya színésznővel beszélgettünk

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: szerencsét ígér a mai nap sokunknak - szeptember 18. szombat

Napi horoszkóp: szerencsét ígér a mai nap sokunknak - szeptember 18. szombat

Divathírek

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla