4 lecke, amit a járvány idején megtaníthatunk a gyermekeknek

2020.május.1.

Az újfajta koronavírus-járványról minden kétséget kizáróan már most elmondható, hogy globális válságot okozott. Emberek százezrei hunytak el, milliók vesztették el a munkahelyüket és több millió gyermek egyik napról a másikra már nem járt be az óvodába és az iskolába. Egy felnőtt elé is rengeteg nehézséget gördít ez a helyzet, de egy gyermeknek is sok nehézséggel jár, hogy a megszokott napi rutinja szinte teljesen felborult. Ha azonban őszinte vagy hozzá, és komolyan elbeszélgettek arról, hogy hogyan kezeljétek közösen ezt az időszakot, milyen pozitívumokra koncentráljatok, akkor megmutathatod neki, hogy már most milyen ügyesen képes legyőzni különböző nehézségeket. Van néhány lecke, amit most nagyon fontos, hogy megtanuljon, és természetesen úgy a leghatékonyabb, ha tőled.

1. Hogyan lehet együtt élni a bizonytalansággal

A gyermekek most nem járnak óvodába vagy iskolába, nem találkoznak a barátaikkal, nem mehetnek ki a játszótérre és leginkább otthon vannak. A kellemetlenségek és a bizonytalanságok megismerése az egészséges felnőtté válást segíti, de fontos, hogy bármilyen kérdése van a gyermekednek, akkor azt beszéljétek meg.

Ha felmerül a kérdés arról, hogy pontosan mi várható, inkább legyél vele őszinte és mondd meg, hogy sok olyan dolog van a világon, amit nem tudunk biztosan. Magyarázd el neki, hogy az orvosok törekednek azoknak a gyógyszereknek a megtalálására, amiktől mindannyian egészségesek leszünk és lehetővé válik, hogy az élet normalizálódjon. Ha a gyermeked idősebb, kérdezd meg tőle, mit gondol a világban jelenleg kialakult helyzetről, és mondd el neki, mi az, amit tudsz és mit nem. Ígérd meg neki, hogy bármikor bármiről beszélhettek, és te is szólsz róla, hogy ha valamilyen fontos változás történik.

2. Hogyan lehet rugalmas

Természetesen a gyermekeknek is lehetnek problémáik, amelyek miatt nem érzik jól magukat, de alapvetően nagyon rugalmasak, és jól alkalmazkodnak az új helyzetekhez. Ez egy remek időszak arra, hogy megmutasd neki, nehezebb körülmények között sem kell rosszul éreznie magát, ha pedig stresszel vagy fél, azt is képes leküzdeni. Sétáljatok néhány naponta egy kicsit a friss levegőn és segíts neki, hogy felhívhassa a barátait. Ha a gyermeked problémamegoldó készségei erősödnek, akkor az ellenálló képessége is erősödni fog.
Hagyd, hogy a gyermeked mindig elmondja, hogy éppen mit gondol. Ha a gyermeked szomorú vagy magányos, először ne egy megoldási javaslatot mondj neki, hanem kérdezd meg, mit gondol ő arról, hogyan lehetne ezen változtatni. Így az önálló gondolkodásra is neveled.

11 jel, hogy sokat fejlődött a személyiséged mióta Mami lettél

11 jel, hogy sokat fejlődött a személyiséged mióta Mami lettél

3. Hogy sok más dolog is része lehet a napjainak az óvodai és az iskolai oktatáson kívül

Ha a gyermeked már idősebb, akkor szinte biztos, hogy sok terve vagy ötlete van, amit már megtett volna, de eddig még soha nem volt rá igazán ideje. Sok tizenéves iskolás túlterhelt, de az elmúlt hetekben végre volt idejük arra, hogy gitározzanak, vagy először életükben kipróbálják a főzést. Itt azonban nem az önfejlesztésen van a hangsúly, hanem hogy a gyerekek felismerjék, hogy az iskolán kívül vannak olyan dolgok, amikkel foglalkozhatnak a már megszokott szabadidős tevékenységeiken kívül is, például elmélyíthetnek egy új hobbit. Ha nincs igazán ötlete mit csinálna szívesen, akkor foglald el olyan egyszerű, veled közös időtöltéssel, mint az ebédkészítés vagy a társasjátékozás. Ezután pedig mondd el neki, hogy milyen boldog vagy, hogy együtt töltöttétek az időtök.

4. Milyen fontos szerepet tölt be a családotokban

Ha az egész család folyamatosan rohanásban van, és normális esetben általában csak ingáztok az otthonotok, az iskola és a munkahely között, akkor könnyen elfeledkezhettek arról, mennyire nélkülözhetetlenek vagytok egymás számára. Ha most mindannyian otthon vagytok, akkor próbáld erősíteni a gyermekedben is azt a tudatot, hogy egy csapat vagytok, de közben saját teretek is van. Fogjatok össze, végezzétek együtt a házimunkát, szánjatok időt a közös kikapcsolódásra, de hagyd a gyermekednek azt is, hogy bizonyos dolgokat egyedül végezzen el. Erősítsd benne a tudatot, hogy a segítőkészsége nagyon fontos az egész család számára, és hogy bármi nehézség adódik, meg fogjátok oldani.

Ez is érdekelhet

3 ok, amiért a ruhás szex igenis jó!

3 ok, amiért a ruhás szex igenis jó!

Sztárhírek

Meghan Markle 40. születésnapján olyan show-t nyomott, hogy sírva fogsz nevetni

Meghan Markle 40. születésnapján olyan show-t nyomott, hogy sírva fogsz nevetni

Szépséghírek

Top 20: Jennifer Aniston legjobb frizurái

Top 20: Jennifer Aniston legjobb frizurái