8 szoptatási nehézség, amire minden kismamának érdemes figyelni

2022.január.29.

Kismamának lenni az egyik legcsodálatosabb érzés a világon, azonban természetes, hogy még ebben a boldog időszakban is felmerülhetnek nehézségek. Az egyik leggyakoribb kérdés, ami ilyenkor aggasztani szokta a kismamákat, hogy vajon minden rendben lesz-e a szoptatással? Ha pedig felmerül valamilyen probléma, hogyan oldható meg, vagy miként lehet túllendülni a nehézségen? Függetlenül attól, hogy a közeljövőben tervezel-e gyermekvállalást, vagy esetleg jelenleg is szoptatsz, jó, ha ismersz néhány szóba jöhető problémát, és azt is, hogyan orvosolhatóak.

8 szoptatási nehézség, amire minden kismamának érdemes figyelni
Fotó: instagram @shaymitchell

1. Fáj a szoptatás

Egy kisbabának létszükségletű az anyatej, ezért ösztönösen is meg akarja szerezni. Ennek eredményeként pedig előfordulhat, hogy olykor sérül az anya melle, és folyamatosan fájdalmat érez. Ebben az esetben mindenképp meg kell győződni arról, hogy a baba helyesen illeszkedik-e a mellbimbóhoz. A normális az, ha az anya a szoptatás során ritmikus vákuumnyomást érez, ami önmagában nem szabad, hogy komoly fájdalmat okozzon.

2. Fájó mellbimbók szoptatás után

Előfordulhat, hogy a mellbimbók elkezdenek fájni a szoptatás után. Ennek csakugyan lehet oka az, ha a baba nem megfelelően illeszkedik a mellbimbókhoz. Ilyenkor gyors segítséget nyújthat, ha egy kevés anyatejet dörzsölsz a mellbimbóidra, és hagyod megszáradni.

Ne dőlj be minden jótanácsnak! 5 klasszikus tévhit a szoptatásról

Ne dőlj be minden jótanácsnak! 5 klasszikus tévhit a szoptatásról3. Kevés anyatej

Előfordulhat, hogy egy kismama nem termel annyi anyatejet, mint amennyire a babájának szüksége van. Először is fontos tudni, hogy vannak babák, akik jelentősen többet szeretnek enni, mint amennyit szükséges. Ha egy kismama úgy érzi, hogy neki viszont biztosan kevés az anyateje, akkor mindenképpen fel kell keresnie a nőgyógyászát, és ha szükséges, az ő útmutatásával kaphat az anyatej mellé tápszert is a baba.

4. Masztitisz

A masztitisz az emlőmirigyek gyulladásával jár, és gyakran kemény, fájó foltot okoz a melleken. Ha szoptatás alatt vagy után erős fájdalmat, lázat vagy hidegrázást tapasztal a kismama, akkor könnyen lehet, hogy masztitiszről van szó, amivel minél előbb jó, ha a nőgyógyászához fordul, aki megfelelő antibiotikumos kezelést írhat elő. Emellett fontos az is, hogy kényelmes, jó méretű melltartót viseljen a szoptató kismama.

5. Fehér hólyagok a mellbimbókon

Ha fehér hólyagok alakulnak ki a mellbimbókon, akkor szinte biztos, hogy a tejhólyagokról van szó, amik akkor alakulnak ki, ha az anyatej közvetlenül a bőr alá szorul. Olyan kellemetlen érzéssel jár, mintha homokszemcsék ragadnának a bőr alá. A váladékot meg lehet próbálni eltávolítani masszírozással, ha pedig nem segít, akkor a hólyagok átszúrhatóak egy steril tűvel annak érdekében, hogy az anyatej szabadon áramolhasson.

4 lecke, amit a járvány idején megtaníthatunk a gyermekeknek

4 lecke, amit a járvány idején megtaníthatunk a gyermekeknek6. Barna vagy vörös hólyagok a mellbimbókon

A barna és vörös hólyagok akkor jelennek meg, ha a baba nem megfelelően helyezkedik el szoptatáskor, vagy a mellszívót használja a kismama helytelenül. Ebben az esetben súrlódás alakul ki, majd barna vagy vörös hólyagok keletkeznek a mellbimbókon. A gyógyulást könnyebb esetben a sós vízzel való leöblítés segíti, ha viszont ez a módszer nem segít, érdemes nőgyógyászhoz fordulni, mert ha nem gyógyul, akár komoly fertőzés is kialakulhat.

7. Néhány perc alatt elalszik a baba

Ha a baba gyorsan elalszik evés közben, akkor érdemes arra időzíteni az etetéseket, amikor nyugodt, éber, aktív állapotban van. Jó, ha az anya minél előbb észleli, hogy a baba éhes, hiszen így még azelőtt megetetheti, hogy elkezdene sírni, és nyugtalan lenne. Így jó eséllyel eszik annyit, amennyi táplálékra szüksége van, és csak ezt követően alszik el.

Igen, még mindig szoptatom a hároméves lányomat

Igen, még mindig szoptatom a hároméves lányomat8. Állandóan tejet akar a baba

A csecsemők gyakran esznek, extrémebb esetben akár még az is lehetséges, hogy egy nap alatt tizenkétszer. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a kismama saját magára is ügyeljen, és ő is rendszeresen egyen tápláló, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket, valamint gondoskodjon a hidratáltságról.

Ez is érdekelhet

Mit jelent, ha valaki saját magával jár együtt?

Mit jelent, ha valaki saját magával jár együtt?

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Pozitív lett a HPV-szűrés eredménye? Ezt tehetjük (x)

Pozitív lett a HPV-szűrés eredménye? Ezt tehetjük (x)

PR

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

PR

Így éli meg Salma Hayek és Kim Cattrall a menopauzát (x)

Így éli meg Salma Hayek és Kim Cattrall a menopauzát (x)

PR

Ha nem férsz be a bőröndödbe, mutatunk egy szuper pakolási tippet! (x)

Ha nem férsz be a bőröndödbe, mutatunk egy szuper pakolási tippet! (x)