A medencefenéki izmok túlfeszülése - Miért érdemes foglalkozni vele?

2021.november.19.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Csakúgy, mint bármelyik másik izom, a medencefenék izmai is túlfeszülhetnek és görcsössé válhatnak. Ezt a (sajnos) gyakori állapotot hiperaktív (túlműködő) medencefenéknek nevezik. Jellemzője, hogy a medencefenéki izmok nem tudnak ellazulni, így nem képesek a feladatukat helyesen elvégezni.

 Maróti Petra a Powercat életmódváltó program megalkotója segít a szülés után a test izmainak helyes működését visszaállítani
Maróti Petra a Powercat életmódváltó program megalkotója segít a szülés után a test izmainak helyes működését visszaállítani

Maróti Petra edző, táplálkozási tanácsadó és terhestorna oktató, a Powercat életmódváltó program kidolgozója saját tapasztalatai alapján segít várandós anyukáknak, és a kismamáknak, hogy a lehető legjobban érezzék magukat a várandósság idején, és a szülést követően. A szakértő által kidolgozott életmódváltó programról a weboldalán olvashatsz többet, de mindenképpen érdemes követned az Instagramon, ahol mindig motivációra, támogatásra találhatsz!

Milyen tüneteket tapasztalhatunk túlműködő medencefenék esetén?

 • Székrekedés
 • Vizelettartási nehézség
 • Fájdalmas szex
 • Kismedencei fájdalom
 • Derékfájdalom
 • Csípőfájdalom
 • A belek hiányos kiürülése
 • A belek ürítését erőltetni kell
 • A hólyag hiányos kiürülése
 • A vizelet lassú áramlása
 • Késleltetett vizeletfolyás
 • Sürgős vizeletürítés
 • Fájdalmas vizeletürítés

Ha a fent említett tünetek bármelyikét tapasztalod, érdemes felkeresned egy fizioterapeutát vagy gyógytornászt, aki a medencefenék működésére specializálódott.

Mi a különbség a “feszes” és az “erős” medenecefenéki izmok között?

Mint minden más izomnak a testünkön, a medencefenéki izmoknak is tudniuk kell megfeszülni és ellazulni. A “Kegel” gyakorlatok közben például csak a feszítést gyakoroljuk, ezért ez a módja a medencefenéki izmok erősítésének már nem javallott. A krónikus feszesség és túlfeszülés nem tesz jót egy izomcsoportnak sem!

Az az izom, amelyik túl feszes, igazából gyenge, mert nem tudja elvégezni a feladatát. Az erős izom képes a teljes feszülésre és a teljes elernyedésre is.

Mi okozhat feszes medencefenéki izmokat?

1 - Állandó stressz és szorongás

A túlműködő medencefenék egyik leggyakoribb oka a stressz és a szorongás. Mikor stresszelsz, feszesen tartod a medencefenéki izmokat, így nem valósul meg a feszülés-elernyedés váltakozó működése és túlfeszül. A kutyák, ha félnek a farkukat behúzzák menekülés közben, mi is hasonlóan reagálunk egy veszélyes szituációban, csak mi a farokcsontunkat húzzuk magunk alá. A medencefenéki izmok pedig a farokcsonton tapadnak. Az idegrendszerünk a stresszt és a szorongást “veszélyhelyzetnek” ítéli meg és aszerint cselekszik: akaratlanul is megfeszülnek a medencefenéki izmok.

2 - Mellkasi légzés

A légzésünk technikáját alapvetően két fajtára tudjuk osztani: mellkasi és hasi légzésre. A mellkasi légzés során beszíváskor a vállak és a mellkas emelkedik és a rekeszizom helyett a vállöv izmai dolgoznak, helytelenül. Ezt a fajta légzést stresszlégzésnek is hívják, hosszú távon többek között izomegyensúlytalanságokat és túlmőködő medencefeneket okozhat.

Ezzel szemben a hasi légzés során beszíváskor a hasfal emelkedik (elernyednek a törzsizmok, köztük a medencefenéki izmok is) és kifújáskor megfeszülnek a törzsizmok (és köztük a medencefenéki izmok is). A hasi légzés során a törzsizmok együtt dolgoznak a medencefenéki izmokkal, ez a helyes módja a légzésnek nyugalmi állapotban.

A mellkasi légzés tehát egy helytelen légzéstechnika (nyugalmi állapotban), de sajnos sokakat érint. Ez a légzésforma emeli a kortizol szintet (stresszhormon), ami növeli a stresszt és a szorongást, amivel egyből vissza is kanyarodtunk az első pontunkhoz. De nem csupán a stressz miatt “veszélyes”. A mellkasi légzés (,mint már említettem) a vállöv izmait aktiválja a rekeszizom helyett, ezzel megakadályozza, hogy a medencefenéki izmok a belégzéskor elernyedjenek, így folyamatos feszülésben lesznek.

3 - Kegel gyakorlatok

Az egészséges medencefenéki izmoknak képesnek kell lenniük a teljes megfeszülésre és az elernyedésre is, mint minden más izomcsoportnak a testünkön. A Kegel gyakorlatok viszont csak a feszítést “gyakoroltatják”.

4 - Helytelen testtartás

A napunk nagy részét állva vagy ülve töltjük és nem sokat gondolkodunk rajta, hogyan csináljuk, pedig a testtartásunknak óriási hatása van a szervezetünkre.

Az olyan cselekvések, mint a lábak keresztezése, a hanyag tartásban ülés és a medence hátrabillentése mind hozzájárulhatnak a feszes medencefenéki izmokhoz.

6 tipp, hogy szülés után is feszes legyen a bőr a hasadon

6 tipp, hogy szülés után is feszes legyen a bőr a hasadon

5 - Folyamatosan behúzod a hasad

Egész nap behúzod a köldököd, hogy vékonyabbnak tűnj?

Ha behúzzuk a hasunkat, növeljük a hasűri nyomást. Ez a fokozott nyomás a medencefenék izmait is tolja lefelé. A medencefenéki izmok pedig kétféleképpen reagálhatnak erre a megnövekedett nyomásra, vagy feladják és kialakul a stressz inkontinencia vagy a kismedencei szervek süllyedése vagy, a másik lehetőség, hogy folyamatosan feszülésben vannak.

6 - Hosszabb ideig nem látogatod meg a mosdót, pedig kellene

Sokan vagyunk vele így, hogy nem szeretjük idegen helyen “elvégezni a dolgunkat” és inkább visszatartjuk hazáig. Ha rendszeresen, akár több órán át visszatartod a vizeletet, azzal felesleges tehernek teszed ki a medencefenéki izmokat, mert így folyamatosan feszülniük kell. Ezek az izmok azonban nem a folyamatos feszülésre vannak tervezve, így egy idő után már nem fogják tudni helyesen elvégezni a feladatukat.

A fenti szokások mind hozzájárulhatnak a medencefenéki izmok működési zavaraihoz, de odafigyeléssel megelőzhető és vissza is fordítható a probléma.

Mi a megoldás a medencefenéki izmok túlfeszülésére?

A cikkben én csupán ajánlásokat tudok tenni és a figyelmedet tudom felhívni a problémára, de a gyógyuláshoz mindenképp azt javaslom, hogy keress fel egy gyógytornászt, aki szakszerűen segít neked!

A fent említett rossz szokások átalakítása időbe telhet, valószínűleg folyamatosan ellenőrizned kell majd magad és néha arra leszel figyelmes, hogy olyat csinálsz, amit el akartál kerülni (pl. Behúzva tartod a hasad), de ez nem baj. A lényeg, hogy folytasd az odafigyelést, egyre többször lesz már automatikus a “jó” szokás és érezni fogod a testedben a változást.

A légzés és a medencefenék összekapcsolása - A “Kegel” gyakorlatoknál jobb módszer a medencefenék erősítésére

A medencefenék izmait egy rendszer részeként kell elképzelnünk!

Ebbe a rendszerbe beletartoznak:

 • A rekeszizom (felül)
 • A medencefenéki izmok (alul)
 • A mély hasizmok (elől és oldalt)
 • A gerinc stabilizáló izmai (hátul)
A medencefenék izmainak rendszere

A mindennapi életben ezeknek az izmoknak mind egy csapatként kell együttműködniük. Tehát mikor a medencefenéki izmok edzéséről beszélünk, akkor a fent említett összes izmot szeretnénk csapatként edzeni. Olyan gyakorlatokat végzünk, amelyek során mindegyik izom aktív, egyszerre.

A medencefenék izmainak szinergikusan kell működniük a rekeszizommal:

 • Belégzéskor a rekeszizom leereszkedik (hogy helyet adjon a táguló tüdőnek), a hasfal kitágul, a medencefenék pedig leereszkedik, ellazul és megnyúlik.
 • Kilégzéskor a rekeszizom felemelkedik (mivel a tüdő kisebb lesz), a hasfal befelé húzódik, a medencefenék izmai pedig automatikusan összehúzódnak és felemelkednek.

Ezért gondolom azt, hogy a légzőgyakorlatok és a légzés figyelése a gyakorlatok végrehajtása közben a legjobb módja a törzs- és a medencefenéki izmok erősítésének. A légzés összeköt mindent.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez vár rád a szerelemben a Tarot kártya szerint 2024-ben

Ez vár rád a szerelemben a Tarot kártya szerint 2024-ben

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Ez az oka, ha gyakran tapasztalunk hólyaghurutot az együttlét után (x)

Ez az oka, ha gyakran tapasztalunk hólyaghurutot az együttlét után (x)

PR

Alacsony libidó? Ez a nyomelem okozhat gondot (x)

Alacsony libidó? Ez a nyomelem okozhat gondot (x)

PR

Ne higgy a mendemondának: tévhit a hüvelygomba és a hűtlenség kapcsolata! (x)

Ne higgy a mendemondának: tévhit a hüvelygomba és a hűtlenség kapcsolata! (x)

PR

Csábítsd el párod - ezek most a legszexibb illatok! (x)

Csábítsd el párod - ezek most a legszexibb illatok! (x)