Így ápold a bőröd a várandósság alatt - A bőrgyógyász válaszol

A terhesség a változások időszaka, ami testünk legnagyobb szervét is egyaránt érinti, ezért fontos odafigyelni a bőrápolásra is a várandósság során. Az elváltozások túlnyomó többsége szülés után megszűnik, ezért fontos, hogy ne próbálkozzunk a magzatra potenciálisan veszélyes megoldásokkal. Dr. Kiss Melinda bőrgyógyászt kérdeztük arról, hogyan változik a kismamák bőre, és mit érdemes tudni a várandósság alatti bőrápolásról.

Így ápold a bőröd a várandósság alatt - A bőrgyógyász válaszol
Fotó: GettyImages, Montázs: Glamour

Hogyan befolyásolják a hormonális változások a kismamák bőrét?

A jól ismert terhességi striák a leggyakoribb panasznak számítanak. A terhes nők több mint kétharmada küzd velük! A terhességi striák kiterjedésük és kezelési nehézségeik miatt nagy pszichés terhet jelentenek az anyukák számára. Megelőzni és kezelni is nehéz, ezért ne dőljünk be a különböző "csodaszereket" hirdető reklámoknak. Figyeljünk oda a bőr rendszeres ápolására, még a striák megjelenése előtt. Az E-vitamin és hialuronsav tartalmú hidratáló kenőcsök javíthatnak a striák súlyosságán.

Jelentkezhet az úgynevezett "Pregnancy glow" is. Az eddig száraz bőrünk ilyenkor bőségesen termelhet szébumot, fényes bőr hatását keltve. Sok esetben akné is jelentkezhet arcon, de akár háton is. Főleg a második trimeszter körül.

Ilyenkor használhatunk naponta kérszer is arclemosót. Kémiai hámlasztók közül a glikol- és az azelainsav használata megengedett heti két-három alkalommal. Szükség esetén, szakorvosi javaslatra a benzoil peroxidot maximum 5%-ban tartalmazó krémek használata is lehetséges.

Az arcon levő erek is tágulhatnak, a rozaceás egyének ilyenkor számottevő romlást vehetnek észre az arcukon. Érdemes ebben az időszakban felhagyni a napozással, mivel hő hatására fokozódik az erek tágulása.

A felsorolás végére hagytam a legfontosabbat, az anyajegyek változásait! Fokozódhat a pigmentáció mértéke, növekedhetnek, vagy akár hirtelen halványodásnak is indulhatnak. Megelőzésképpen itt is a napfényvédelmet emelem ki, de más tényezők is közrejátszanak a rosszindulatú elváltozás kialakulásában. Ezért kötelező legalább egy anyajegyszűrés minden terhesség során!

Mi az oka a várandósság alatti fokozott bőrszárazságnak?

Ez első sorban a bőr feszülése,megnyúlása miatt van. Fordítsunk nagyobb figyelmet a bőr rendszeres hidratálására, ezzel megelőzve a szárazsággal kéz a kézben járó kellemetlen viszketést is! Hosszas fürdés helyett a langyos vízzel való tusolás ajánlott, ami csökkenti a bőr vízveszteségét. Az erős szurfaktánsokat tartalmazó tusfürdők helyett használjunk olaj alapú termékeket, melyek hidratálják a bőrt.

Így változnak meg a mellek a várandósság idejénGyakori a várandósság alatt kialakuló melasma, hiperpigmentáció. Mi az oka, hogyan lehet fellépni ellene?

A várandós nők több mint fele tapasztalja a terhességi "maszk", avagy barna foltok megjelenését az arcán. A melasma a napfény hatására erősödik, ezért időben ajánlott legalább SPF 50-es UVA és UVB ellen egyaránt védő napkrém beszerzése, amit napi rendszerességgel kell használni. Heti két alkalommal alkalmazható glikolsavas hámlasztó helyileg, illetve jót tehetnek a C-vitamin tartalmú szérumok is. Kerüljük a klasszikus fehérítő hatású hydroquinone tartalmú kenőcsöket!

Milyen bőrkezelések számítanak biztonságosnak a várandósság alatt, és mi az, ami egyáltalán nem ajánlott?

A szakemberek számottevő többsége megegyezik abban, hogy érdemes bármilyen komolyabb beavatkozást elhalasztani szülés utánra. A botox, a hialuronsav alapú töltőanyagok, a mikrodermabrázió, a lézeres és rádiófrekvenciás alapú beavatkozások ellenjavalltak terheseknél, illetve kerülendő bármilyen más tűszúrással járó beavatkozás is (PRP, tetoválás).

Így étkezz körültekintően kismamakéntValamint sem szájon keresztül, sem helyileg nem ajánlott az A-vitamin származékok bármelyik formájának használata. Elsősorban a szájon keresztül szedett retinoidok teratogének, a magzati fejlődésre károsító hatásúak, de javasolt a helyi készítmények elkerülése is, még a retinol tartalmú készítményeké is.

* Ez a cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2020. májusi számának Mami mellékletében jelent meg.

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: a szerelem, házasság szempontjából kiváló a mai nap - november 28. vasárnap

Napi horoszkóp: a szerelem, házasság szempontjából kiváló a mai nap - november 28. vasárnap

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: ne reménykedj békés hétvégében, ha ezt teszed - november 27. szombat

Napi horoszkóp: ne reménykedj békés hétvégében, ha ezt teszed - november 27. szombat

Sztárhírek

Ezért viseli II. Erzsébet királynő ilyen gyakran ezt nagyon feltűnő színt

Ezért viseli II. Erzsébet királynő ilyen gyakran ezt nagyon feltűnő színt