Húsmentesen egy fenntarthatóbb, egészségesebb életért

Legyen szó a tökéletes befőtt elkészítéséről, az összetintázott ruha kimosásáról vagy a torokgyulladás kikezeléséről, Nagy Réka tarsolyában mindenre van valamilyen házi fortély. A májusi Mami mellékletből kiderül, hogy Ökoanyu számára a fenntarthatóság, sokkal több szimpla környezetvédelemnél. Most pedig elárulja, hogyan adja át ezt a szemléletet gyerekeinek.

Bár sokan automatikus összekötik a fenntartható életmódot a vegánsággal, Réka szerint az a legjobb, ha a szervezetünk jelzéseire hallgatunk. Tíz húsmentes év után a várandóssága alatt döntött a flexitáriánus étrend mellett, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy növényi fókuszú, de alkalmanként hússal is kiegészített ételek kerülnek az asztalára.

Szerintem az a legjobb, ha mindenki magának találja ki a saját rendszerét, hiszen sokfélék vagyunk, mindenkinek mást kíván a szervezete. Nálunk elég sok az ételallergia a családban, ami nehezíti a dolgokat. Követem a húsmentes hétfő mozgalmat, és vacsorára is mindig húsmentest eszem.

Továbbadni egy szemléletmódot

Az ökocsaládok életvitele láttán sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon hogyan tudnak beilleszkedni a gyerekek a kütyükkel és játékokkal elhalmozott kortársaik társaságába. Rékáék számára ez azonban egyáltalán nem okoz problémát – két lánya ösztönösen megtalálja a számukra természetes és komfortos közeget, és nem kell nélkülözniük, ha csillapíthatatlan vágyat éreznek egy Jégvarázs-póló iránt. „Velem élnek, látják, hogyan vezetem a háztartást, hogyan fogyasztunk, de senkit sem szeretnék megtéríteni, vagy gyökeresen másra nevelni, mint ami jólesik neki. El kell fogadnunk, hogy ez egy lassú változás, még ha az idő sürget is. Amikor a lányom nagyon szeretett volna jégvarázsos pólót, és a barátai között mindenkinek volt, én is megvettem neki. Igaz, legtöbbször használtan. Szerintem fontos, hogy eltaláljuk a megfelelő arányokat. Nem vagyok szuperanyu, nem barkácsolok a gyerekekkel reggeltől estig. Én csak elég jó anya akarok lenni, aki átad egy gondolkodásmódot, és ők integrálhatják a saját szintjükön. Megvannak a kereteink, de nem nyúlok bele az életükbe, inkább megfigyelek.” Réka szerint nagyon fontos, hogy ne akarjuk siettetni a gyerekek fejlődését, hanem azzal szinkronban élve hozzuk be az életükbe a fontos témákat. Törekszik rá, hogy a lányok mindent a megfelelő időben kapjanak meg, és mindent a számukra ideális szinten vitassanak meg. És úgy tűnik, ez flottul működik: Réka gyerkőcei bátran vállalják véleményüket, és játék vagy alkotás közben már ők is követik a családtól kapott szemléletmódot.

Zöld háztartás, sokszínű élet

Réka szemléletváltásával nemcsak a mosókonyha felszerelése és a krémek márkája változott meg, de a mentális egészsége, a társas kapcsolatai és a hétvégi programok is. Ugyanis úgy gondolja, a fenntartható életmód nem csak környezetvédelmet, de szociális attitűdöt is jelent, ami a kooperáción alapszik. „Nagyon tudatosan le van lassítva az életünk, nem engedek be külső nyomásokat. Az én gyerekeim nem járnak mindenféle különórára, nem akarom szétcincálni őket, nem akarom, hogy hullafáradtan essünk haza esténként. Nagyon fontos, hogy türelmesek legyünk egymással, tisztelettel beszélgessünk, hiszen ez csak így működhet. Úgy gondolom, napjainkban túlterheltek a nők, borzasztóan aggódom értük. Nem szabad újabb terhet tenni rájuk, ez az egy út járható. A férjemmel mindenben támogatjuk egymást, a svéd modell alapján osztjuk meg a feladatokat. Én nem jövök zavarba, ha ő főz.” Mikor arról kérdezem Rékát, szerinte mi kell ahhoz, hogy több ember is változtasson az életmódján, ő a kommunikáció fontosságára hívja fel a figyelmet:

Nagyon fontos szerintem, hogy a diskurzus témája ne a pánikkeltés legyen, hanem mutassunk alternatív megoldásokat. Ma már egyre többen foglalkozunk ezzel, ahány célközönség, annyi hang jelent meg. Számomra fontos eszköz a humor, közelebb visz az emberekhez.

Olvass még többet Rékáról a GLAMOUR májusi Mami mellékletében!

Ez is érdekelhet

Mi a jó csók titka? 5 tanács, hogy biztosan ügyesen csináld

Mi a jó csók titka? 5 tanács, hogy biztosan ügyesen csináld

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói