Így oszlasd el a félelmeid a gyermekvállalással kapcsolatban

2021.március.22.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Anyává válni csodálatos dolog, de ez nem jelenti azt, hogy folyton a fellegekben kell járnod a várandósságod alatt. Tested és lelked hatalmas változásokon megy át ebben az időszakban, ezért teljesen természetes, ha vannak aggodalmaid, ha hullámzóak az érzelmeid - és nem csak a hormonális változások miatt! Bimbó Melinda klinikai szakpszichológus segít, hogy eloszlathasd a félelmeidet.

Így oszlasd el a félelmeid a gyermekvállalással kapcsolatban
Fotó: Profimedia/Montázs: GLAMOUR

ANYASÁG – KI VAGYOK ÉN?

A két csíkkal nem adják automatikusan az anyaság érzését. A tested átalakulása, a babád mozgolódása, a benned egymásnak helyt adó érzések, gondolatok, a családi kapcsolataid változása, a baba várásával kapcsolatos teendők mind-mind segítenek megérlelni, hogy éned egy új, fontos szereppel, az anyasággal gyarapszik. Egy cseppet se zavarjon, ha az ultrahangon, illetve később, az első találkozáskor a kitörő öröm helyett csak nézed, ki ez itt. Bizony ő az, aki a legtöbbet fog segíteni abban, hogy valóban át tudd élni, te vagy az anyja.

VÁLTOZÓ TEST

Lehet, hogy örömmel tölt el tested átalakulása pl. mindig is ilyen mellekre vágytál, lehet, hogy rémülettel konstatálod, ahogy eltűnik a derekad és striák szelik át a bőrödet. A tested radikális átalakulása könnyen aktivizálhat korábbi emlékeket, például azt, hogyan élted meg tested serdülőkori átalakulását, nővé válásodat. Változó tested az önértékelésed egyik fontos pillére lehet. Növelheti önbecsülésed a tapasztalat, hogy képes vagy egy szépen fejlődő kis teremtménynek életet adni, de le is törheti az önbizalmad, hogy már a cipőfűző bekötéséhez is segítségre van szükséged. Ha korábban esetleg erőszak áldozata voltál, még fokozottabban élhetsz át kiszolgáltatottságot, a vizsgálatokat durvának, szorongást keltőnek, dühítőnek élheted meg. Mindig fontos, hogy olyan szakembereket válassz, akik mellett érzed, hogy tisztelettel közelítenek feléd, és segítenek abban, hogy értsd, mi történik épp a testeddel, veled, a babátokkal. Légy büszke a testedre és bánj vele jól! Élj bátran azokkal a lehetőségekkel, amik segítenek, hogy könnyebben vedd az akadályokat, például kismama torna, jóga, intimtorna.

ÉRZELMEK HULLÁMVASÚTJÁN

A várandósságod során nagyon intenzív és vegyes érzéseket élhetsz meg. Divat ezt a hormonokra fogni. Kétségtelenül jelentős hormonális háttere lehet a hangulatváltozásoknak, de annyi minden alakul át a lelkedben és az életedben, hogy az volna furcsa, ha úgy éreznél, mint korábban. Engedj szabad folyást az érzéseidnek! Lebegj a föld fölött, vagy sírd ki magad nyugodtan, ha az esik jól! Olyan érzéseket is tapasztalhatsz magadon, amilyeneket korábban sosem. Például, hogy nagy ívben elkerülnéd a mindent jobban tudó anyukádat és anyósodat, akiket egyébként szeretsz, vagy feldühödsz az egészségügyi személyzet tekintélyelvű bánásmódján, pedig csupa jót akarnak. Lehet, hogy nem mindig tudod, mi zavar és miért. Nem baj. Soha ne nyilvánítsd „hülyének” magad ezért. Beszélgess más anyukákkal, hamar kiderül, hogy nem vagy egyedül a furcsának tűnő reakcióiddal!

SZABAD-E HARAGUDNI EGY MAGZATRA?

Bizony szabad. Gyakori, hogy a szülés utáni depresszió vagy a várandósság alatti pszichés problémák hátterében többek közt a baba iránti elfojtott harag és az emiatti bűntudat áll. Ha haragot fedezel fel magadban, az nem azt jelenti, hogy rossz anya vagy, és esetleg bánthatod a gyerekedet. Szó sincs erről! Merj őszintén szembenézni az érzéseiddel, mert így adsz lehetőséget arra, hogy ezek az érzések változzanak benned, te pedig többet tudj meg magadról. A baba iránti ellenséges érzéseidről gondolkodva, könnyen kiderülhet, mi is zavar valójában. Például túl korán jött ez a pici, nem terveztétek, esetleg fogamzásgátlás ellenére estél teherbe, és a leendő baba „megfoszt” téged korábbi életedtől. Akiknek már van gyermekük, néha félnek attól, hogy az új jövevény megzavarja az elsőszülöttel való erős, szeretetteljes kapcsolatot.

PASIBÓL PAPA, PÁRBÓL CSALÁD

A biológiai változásokkal párhuzamosan változik a kapcsolatotok is. Jó esetben a gyermekvárás, a szülés, újszülött gondozás nem a te „egyszemélyes bulid”, a párod aktívan ki kell, vegye ezekből a részét. Mivel a történések jórészt a te testedhez kapcsolódnak, ő nagyon szereptelennek, tehetetlennek érezheti magát, főleg az elején. Érdemes őt bevonni, nyíltan elmondani, miben segíthet téged, mi esne neked jól, mi az, amit őt tud megtenni értetek. És fordítva: mondhassa ő is, ha szorong a tudattól, hogy ő egymaga felel mindannyiotok anyagi jólétéért, vagy retteg az apás szülés gondolatától, viszont nagyon szívesen szerel kiságyat. Ha a párkapcsolatotokban eddig nem volt szokásban, hogy beszélgessetek magatokról, a kapcsolatotokról, itt az ideje, hogy felvegyétek a repertoárba. Ez később sokat segít abban, hogy a párod minél hamarabb át tudja élni, hogy ő is szülő lett, te pedig ne cipelj több terhet magadon, mint szükséges.

VÁRANDÓSSÁG ÉS SZEX

Gondolnád, hogy a bálnamami külső őrületesen vonzó tud lenni? Mert így van. A férfiak jelentős része szerencsére ámulva és szeretettel figyeli párja rejtélyesen változó testét. Azokban az időszakokban, amikor kevésbé visel meg hányinger, puffadás, és más testi panaszok – általában a középső trimeszter ilyen –, kapcsolatotok egyik legönfeledtebb, leggyengédebb időszakát élhetitek át. Ha első gyermeket vártok, szerelmetek egy korszaka zárul le éppen: pár hónapig vagytok már csak ketten, a baba megszületésével jó ideig köré szerveződik minden. Érdemes kihasználni az időt. Kutatásokból tudható, hogy a magzatnak kutya baja sem lesz szülei hancúrozásától. Az előfordulhat, hogy nektek viszont fura fantáziáitok támadnak, például, hogy a magzat figyeli a ti együttléteteket. Az is lehet, hogy a párodban komoly szorongást kelt a tudat, hogy a baba benn mocorog, mikor ő akcióba lépne. Van, aki nehezen barátkozik meg a gondolattal, hogy a nő, akivel szeretkezik és a gyereke anyja ugyanaz a személy. Ha azt tapasztalod, hogy ez szexuális problémákat okoz, esetleg a párod elhidegül tőled, ne vedd magadra, nem a te hibád, nem a te testedről szól! Ha a helyzet tartósan fennáll, bizony neki van szüksége pszichológusra.

Szöveg: Bimbó Melinda, klinikai szakpszichológus

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez a legegészségesebb tej, amiből csak ihatsz

Ez a legegészségesebb tej, amiből csak ihatsz

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője