5 tipp, hogy könnyebbé tedd a várandósságot a párod számára

2021.július.6.

Várnadósnak lenni csodálatos érzés, de természetes, hogy a terhesség hónapjai és az azt követő időszak alatt is sok támogatásra van szüksége egy kismamának. Ha jelenleg a te párod is babát vár, akkor már most jó, ha tudod, hogy sok tekintetben te is segíthetsz neki, és biztos, hogy így sokkal szórakoztatóbb is lesz az előttetek álló családalapítás. Nem mellesleg több kutatás is kimutatta, hogy általánosan jobb terhességi tapasztalatai vannak azoknak a kismamáknak, akiknek a partnere aktívan részt vesz a babavárás hónapjaiban, tehát jót fog tenni neki, ha folyamatosan a támasza leszel. De hogy miket érdemes megtenned? Nos, ezzel az 5 tippel például biztosan a segítségére lehetsz, de persze ezen felül is törődj azzal, hogy mire vágyik!

5 tipp, hogy könnyebbé tedd a várandósságot a párod számára
Fotó: Getty Images

1. Figyelj rá és beszéljetek minden változásról

A várandósság ideje alatt sok változást él át a párod, ami – különösen, ha az első babátokat várjátok – számára is rengeteg meglepetést tartogathat. Fontos, hogy mindig éreztesd vele, hogy bárhogy érzi magát, rád számíthat. Nyugtasd meg, ha kellemetlenül érzi magát a változékony időjárás vagy a fizikai nehézségek miatt. Ha aggályai vannak azzal kapcsolatban, hogy jó anya lesz-e. Biztosítsd arról, hogy minden a legnagyobb rendben lesz. Hallgasd meg, legyen szó bármiről is, és törekedj arra, hogy minden nap legyen minőségi időtök egymásra.

2. Mentesítsd minél több fizikai és lelki megterheléstől

A várandósság a fizikai fáradtság mellett gyakran azzal is jár, hogy a kismamák érzelmileg sérülékenyebbek. Ezért is jobb, ha minél kevesebb fizikai és lelki megterhelés éri, ennek érdekében pedig az egyik legjobb dolog, amit megtehetsz, hogy legalább néhányat átvállalsz azok közül a háztartási munkák közül, amiket ő szokott csinálni. Ne hagyd, hogy felsöpörjön vagy bevesse az ágyat, hiszen ezek a napi rutinok gömbölyödő pocakkal már egyáltalán nem kényelmesek. Ami pedig még extrán fontos, hogy emlékeztesd rá, milyen szép, gyengéden simogasd meg a pocakját, vagy egyszerűen csak ajánld fel neki, hogy megmasszírozod.

3. Legyen saját kórházi csomagod

Természetes, ha a párod már hetekkel korábban megtervezi és összeállítja a saját kórházi csomagját, de jó, ha te is készülsz magadnak egy csomaggal. Érdemes olyan dolgokat összekészítened, mint a fogkefe, a fogrém, tablet, extra akkumulátorok és olvasnivaló magazinok vagy könyvek. Jobb, ha te sem az utolsó pillanatokra hagyod az összepakolást, hiszen az utolsó napokban már sokkal nagyobb lesz az izgalom, amitől könnyen ki is mehet a fejedből, hogy pontosan miket szeretnél magaddal vinni. Ha pedig meg akarod lepni a párodat, meglepetésként kiegészítheted a pakkját egy új papuccsal, köntössel, vagy egy tábla csokoládéval.

4. Állítsatok össze egy névjegyzéket a mobilodon

Ha ti is úgy döntöttetek, hogy szeretnétek egyből a szülés után megosztani a nagyvilággal az örömhírt, hogy megszületett a babátok, és ezt mondjuk csoportos üzenetben vagy SMS-ben szeretnétek megtenni, akkor egyeztessetek előre, hogy milyen telefonszámokra, e-mail címekre vagy Facebook-profilokra külditek el az üzenetet. Ha pedig inkább a telefonos beszélgetések hívei vagytok, akkor beszéljétek meg egy barátotokkal vagy családtagotokkal, hogy őt értesítitek majd elsők közt, aki pedig majd a többieket hívja fel az örömhírrel. Ami viszont ennél is fontosabb, hogy bármit osztotok meg a babátokról, legyen az üzenet vagy kép, azzal mindketten értesetek egyet.

5. Legyél tájékozott

Amellett, hogy a párodról gondoskodsz, fontos az is, hogy osztozz vele a baba fejlődésének nyomon követésében. Amikor csak tudsz, menj el vele az orvosi vizsgálatokra, sőt, ha szívesen járna kismamatornára, arra is nyugodtan menjetek együtt. Érdemes részletesen tájékozódnod arról is, hogy hányadik héten hol tart a baba a fejlődésben, például mikor lesz akkora, mint egy avokádó. Minél jobban belemerülsz az információrengetegbe, annál izgalmasabb lesz mindkettőtök számára a babavárás, közben pedig még több hasznos tanáccsal tudod ellátni és megnyugtatni a párodat, hogy számára is minél felhőtlenebbül teljen az idő a baba születésének napjáig.

Ez is érdekelhet

Napi recept: Csak úgy hozza magával az őszt ez az elképesztően finom sütőtökös pite

Napi recept: Csak úgy hozza magával az őszt ez az elképesztően finom sütőtökös pite

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: szerencsét ígér a mai nap sokunknak - szeptember 18. szombat

Napi horoszkóp: szerencsét ígér a mai nap sokunknak - szeptember 18. szombat

Divathírek

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla