A terhességi vérzés nem játék! Mutatjuk, mi okozhatja

A babavárás alatti kilenc hónapban számtalan nehezebb helyzettel találhatjuk szembe magunkat. Az egyik ilyen gyakori jelenség a terhesség alatti vérzés, amivel még a legminimálisabb esetben is orvoshoz kell fordulni.

A legminimálisabb terhességi vérzés esetén is azonnal fordulj orvoshoz | Fotó: Ildar Abulkhanov
A legminimálisabb terhességi vérzés esetén is azonnal fordulj orvoshoz | Fotó: Ildar Abulkhanov
Fotó: Gettyimages.com

Dr. Vörös Anna, az L33 Medical intézet szülész-nőgyógyásza elmagyarázza, mi okozhatja a terhességi vérzés kialakulását az egyes trimeszterekben.

Első trimeszter

Gyakori jelenség, hogy a várandósság korai szakaszában vérzést tapasztalnak a kismamák. A doktornő szerint nagyon fontos, hogy még a legcsekélyebbnek tűnő eltérés esetén se bagatellizáljuk azt, és keressük fel a nőgyógyászt. „A várandósság korai szakaszában a kismamák egyharmada tapasztalhat vérzést, ezek többségéből nem lesz semmi probléma, de ha a vérzéshez egyéb tünetek, például hasi fájdalom is társul, az eltérést jelezhet. Már a beágyazódás környékén is előfordulhat pár csepp vérzés, ha mindez nagyjából egybeesik a menstruáció várt dátumával, természetes, hogy nagyobb mennyiségű vér jelentkezik. Sokan ezért is tévesztik össze a menzesszel, főként ha valakinek nem óraműpontossággal működik a ciklusa. Az első trimeszterben egy esetleges vetélést is jelezhet a vérzés, aminek egyik oka a progeszteronhiány, de számtalan más tényező is meghúzódhat a háttérben: a gyulladásoktól a miómáig.

Az első probléma esetén sárgatest-hormonpótlást javasolnak az orvosok tabletta vagy hüvelykúp formájában. Alapos kivizsgálás szükséges, amennyiben két vagy több alkalommal fordult elő vetélés. A doktornő szerint kevés vérzés, erősebb hasi fájdalom méhen kívüli terhességre utalhat, ami az egyetlen, potenciálisan életveszélyes állapot az első trimeszterben, de vérzést okozhat a méh krónikus gyulladása, meglévő polip, mióma vagy szexuális aktusból eredő méhszájsérülés. A rossz minőségű petesejt és/ vagy rossz minőségű spermium miatt létrejövő kóros sejtosztódás miatt is bekövetkezhet vérzés, majd vetélés.

Anya leszel? Mutatunk egy könyvet, ami megválaszolja a kérdéseidet

Második trimeszter

Bár az egyik legproblémamentesebb időszakról beszélünk, kisebb a valószínűsége, de ebben a trimeszterben is előfordulhat, hogy valaki vérzést tapasztal. A méhszáj rendkívül sérülékeny, továbbá erre az időszakra már teljesen kifejlődik a méhlepény is. Ha valakinek nagyon mélyen fekszik és a méhszájat belülről elfedi, előfordulhat vérzés. Ilyenkor mindig az a kérdés, mennyire veszélyes a kialakult állapot.” A második trimeszterben való vérzés rendkívül veszélyes, figyelmet igényel mind az orvos, mind a kismama részéről. Sokszor az ágynyugalom, a kórházi felügyelet és a kezelések megoldják a problémát, de sajnos előfordulhat vetélés is.

Harmadik trimeszter

A terhesség utolsó szakaszában is kiemelt figyelmet kell szentelni minden apró, nem megszokott jelnek. A 37. terhességi hét után a méhszáj tágulásából eredő, kevés vérezgetés természetes. „Abban az esetben, ha valakinek a 34. hét előtt kezd kinyílni a méhszája, tüdőérlelő injekciót adunk, arra az esetre, hogyha nem tudjuk megállítani a koraszülés folyamatát, és sajnos mégis megszületik a baba a 34. hét előtt, akkor minél jobb életkilátásokkal bírjon. A mióma is okozhat koraszülést, ezért is fontos szakember segítségét kérni. A vérzés származhat mélyen vagy elölfekvő méhlepényből, illetve lepényleválás is járthat vérzéssel és erős hasi fájdalommal. Ez életveszélyes állapot. Spontán ritkán következik be, inkább már valamilyen ismert, kóros állapot szövődménye, vagy baleset okozza a lepényleválást.

A cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2022-es októberi lapszámában jelent meg.

Még több olvasnivaló a kismamáknak:

Ez is érdekelhet

Katalin hercegné óriási bejelentést tett - új fejezet kezdődik az életében

Katalin hercegné óriási bejelentést tett - új fejezet kezdődik az életében

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói