Mindig lehet újrakezdeni: Ismerd meg Noirát, aki karrier, házasság, gyerekek után vágott neki a zenélésnek

2020. december 21.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A magyar zenei színtér igazán színesnek nevezhető, de ha van egy olyan szelete, ami még többet elbírna, az valószínűleg a lágy, r`n`b, soul vonal lenne. Szerencsére azonban ezt a stílust is egyre több magyar előadó fedezi fel magának, és olyan különleges tehetségekre bukkanhatunk, mint a Noira néven alkotó Rajcsányi Nóra. Az interjú végén pedig hallgasd meg új dalát is.

Mindig lehet újrakezdeni: Ismerd meg Noirát, aki karrier, házasság, gyerekek után vágott neki a zenélésnek
Fotó: Horváth Miklós

Mikor találkoztál először a zenével?

A családom nem igazán muzikális, de a nagymamám rengeteget énekelt velem és a testvéreimmel, a balatoni nyaralónk kertjéből őrzöm a legszebb éneklős emlékeket velük. Később az ének-zene tanárom becsábított az iskolakórusba és sokszor kiemelt, bátorított, de a klasszikus zenetanulás nem villanyozott fel túlságosan, helyette egy lánybanda alapításán ügyködtem egy barátnőmmel.

Kik voltak rád a legnagyobb hatással, milyen meghatározó zenei élményeid (dalok, lemezek, előadások) vannak, amelyek a zenei ízlésedet, kifejezésedet formálták?

A zenei identitásom a 2000-es évek R'n'b/Soul stílusából kezdett formálódni és a mai napig az ezekhez a dalokhoz hasonlóan dallamos és fülbemászó, mégsem poposan sematikus melódiákra és harmóniákra épülő dalokra csábul el a fülem a legjobban. Az akkori legnagyobb kedvencem, Mariah Carey mellett Alicia Keys-t, Aaliyah-t, Janet Jacksont, Destiny's Childot, Amy Winehouse-t hallgattam, teljesen ráfüggtem a zenéjükre. Sokáig nem találtam hozzájuk hasonlóan inspiráló művészeket, de az utóbbi években rengeteg új kedvencem lett: H.E.R., Eloise, Olivia Dean és Snoh Aalegra a legnagyobbak. És persze Babé Sila!

Hogyan találtatok egymásra Babé Sila-val, azaz Stahl Barbarával?

Barbit legelőször Havai Gábor kíséretében egy részben általam szervezett Ötkertes bolhapiacon hallottam énekelni, az egyik legelső fellépése lehetett. Teljesen lenyűgözött a hangja és ahogyan énekelt, onnantól kezdve próbáltam minden fellépésükről tudomást szerezni és a "rajongójuk" lettem. Néhány évvel később elhívtam őket az esküvőmre is zenélni és emberileg is nagyon megszerettem mindkettőjüket. Amikor kb. 1,5 évvel ezelőtt rájöttem, hogy nem bírok tovább zenélés nélkül élni, először Gábort hívtam, hogy tanítson meg gitározni, aztán amikor néhány hónap múlva megírtam az első dalaimat, rögtön Barbinak írtam, hogy segítsen, mit csináljak velük. A legnagyobb löketet azt hiszem az adta a zenéim publikálásához, hogy Barbinak nagyon tetszettek a dalaim. Ő lett a mentorom és mindenben segít. Amikor itthon van, jön velem a stúdióba, a Covid első hulláma alatt New Yorkból, most pedig Londonból írja meg a véleményét mindenre, amit csinálok.

Miért vártál mostanáig a zenéléssel? Vagy korábban már voltak próbálkozásaid ilyen irányba?

Sokáig azt éreztem, hogy csak annak van joga énekelni, aki legalább olyan született tehetséggel van megáldva, mint Mariah Carey vagy Beyoncé. Sokszor próbálkoztam sokféle irányba elindulni, de ezt a gondolatot nem tudtam leküzdeni. Aztán jött a Spotify, ahol megismertem többszáz számomra eddig ismeretlen előadót, rendkívül változatos vokális képességekkel, plusz egy csomó új, behatárolhatatlan stílusú fantasztikus dalt és már egyébként is az folyik mindenhonnan, hogy valósítsd meg önmagad és tényleg hülyeség nem ezt tenni. Szerencsére fénykorát éli az őszinte singer/songwriter stílus, és a "digitális zenei karrier", vagyis, hogy az angol nyelven íródott dalaim a streaming platformok lehetőségei által a világ bármely pontjára eljuthatnak, és ez nagyon összecseng az elképzeléseimmel. Fantasztikus élmény lehet óriási tömegek előtt koncertezni, de az én álmom inkább az, hogy értő fülekre leljen a zeném és olyan intim helyre kerüljenek a dalaim, mint valakinek a saját, személyesen összeválogatott playlistje. Egy személyes playlist szerintem jelenleg az egyik legőszintébb hely a világon. Az utóbbi 1,5 évben írt dalaim nagyon én vagyok, mostanra sikerült megtalálnom a saját hangomat és őszintén remélem, hogy azon túl, hogy nekem óriási élmény megírni és elénekelni őket, másoknak is tudok adni velük.

!* br *!

Mivel foglalkoztál eddig?

A Külkeren végeztem és a marketing/PR vonalon elég sok területen és pozícióban kipróbáltam magam, végül 8 éve szabadúszó marketing/PR tanácsadó lettem. Nagyon szeretem ezt a szakmámat, főleg mert imádok írni és hosszú évek óta ugyanazoknak a jófej ügyfeleknek dolgozom. A kedvenc brandem révén sokat dolgoztam gasztro-marketing területen, és évekig írtam egy gasztroblogot, ahová egyre több desszert-receptet töltöttem fel és ez elindított egy új pálya felé. Megcsináltam a saját esküvői tortámat és nőtt belőle egy számomra nagyon kedves tortás vállalkozás és egy saját műhely, ahol csak olyan tortákat és süteményeket csinálok, amik teljesen önazonosak.

Édesanya vagy, ez biztos újabb érzelmi kapukat nyit meg a dalszerzésben, mit szól hozzá a családod?

A gyerekeimmel lett teljes az életem, de egy kicsit el is vesztem az anyaság-munka-házasság háromszögben és a zenének köszönhetem, hogy visszataláltam önmagamnhoz. A zenélésből nagyon magas fokon tudok töltekezni és így még többet tudok adni a családomnak. Nagyon motiváló gondolat az is, hogy azzal, hogy belevágtam, a lehető legjobb példát mutatom a gyerekeimnek, mert ők is merni fogják a saját útjukat keresni/járni. Azt gondolom, hogy nagyon izgalmas a "happily ever after" utáni élet élményeiről énekelni, a gyerekekkel megélt mély érzelmek is belekúsznak a dalokba és mindenféle emlékeket, gondolattársításokat hoznak elő belőlem. Sokat nőtt miattuk az önbizalmam és a fantáziám. A férjem pedig nagyon szeret a dalok főszereplője lenni.

Miket tervezel a következő hónapokra, évre? Lesznek majd esetleg élő fellépéseid is, persze ha majd lesz erre lehetőség is?

Két single-t adtam ki 2020-ban és még 1 vagy 2 dallal jövők, mielőtt megjelenik az első EP-m, a terveim szerint jövő tavasszal. Szerettem volna ezeket a dalokat intimebb környezetben, kisebb közönséges live koncerteken bemutatni, és reméljük ez jövőre már nem lesz annyira elképzelhetetlen, mint amilyennek most tűnik. De addigis egy új zenésztársammal, Gyarmati Fanny gitárossal elkezdtünk egy Living Room Live Sessions sorozatot, az első részt 1 saját és 2 cover dallal a saját nappalimban vettük fel és nagyon boldogok voltunk a végeredménnyel, úgyhogy hamarosan folytatjuk egy újabb nappalikoncerttel, csak egy másik nappaliból, hogy izgalmasabb legyen.

Mit kell tudni az új dalodról?

A Tiny Dancer olyan női energiákból született meg, amik jelenleg körülvesznek. A kislányom ihlette, ahogy a fehér szoknyájában táncolt, miközben öltöztettem és a saját gyerekkori álmaimat juttatta eszembe. De szól az anyaság egyszerre küzdelmes és csodás mivoltáról, a nőiségről, a saját itt-és-mostunk tudatosításáról és élvezéséről, és még sok minden másról, amit bele lehet képzelni. Mindez lágy soul stílusba csomagolva, Havai Gábor barátom gitárjátékával, akivel kb. 1 éve vettük fel ennek a dalnak a demóját és annyira tökéletes lett, hogy nehezen tudtuk tovább fokozni Stámusz Ferivel, a produceremmel. De azt hiszem sikerült.

Hallgasd meg itt Noira új dalát, a Tiny Dancert:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Demi Moore és lányai apró bikiniben nyitották meg a nyarat

Demi Moore és lányai apró bikiniben nyitották meg a nyarat

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

Nem is gondolnánk, milyen sok embernek segíthetünk plazmaadással (x)

Nem is gondolnánk, milyen sok embernek segíthetünk plazmaadással (x)

Ez az új illatpáros hihetetlenül érzéki - próbáljátok ki Ti is! (x)

Ez az új illatpáros hihetetlenül érzéki - próbáljátok ki Ti is! (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)