10 éves a Trónok harca - 8 dolog, amit a legnagyobb rajongók sem tudnak a sorozatról

2021.április.21.

A Trónok harca színészei Belfastban gyűltek össze, hogy felidézzék a világot meghódító sorozat készítésének izgalmas, vicces és nehéz pillanatait. A népszerű műsorvezető, Conan O’Brian házigazdai közreműködése mellett megvalósult esemény különlegességét többek közt az adta, hogy a közönség kizárólag a Trónok harca stábjából állt.

10 éves a Trónok harca - 8 dolog, amit a legnagyobb rajongók sem tudnak a sorozatról
Fotó: HBO

Az HBO GO-n elérhető showműsorból 8 érdekességet gyűjtöttünk össze, amit talán a legnagyobb rajongók sem tudtak eddig a sorozat forgatásáról.

  • Trónok harca számos eleme instant a popkultúra részévé vált, így nyilvánvaló volt, hogy a színészek több ízben hallják majd ezeket vissza civilben is. Persze vicces lehet, amikor az éjjel-nappaliban a fagyasztott áruk mellől hirtelen azt kiáltják az emberre, hogy „Hodor!” – természetesen a szelíd óriást játszó Kristian Nairn járt így – de messze a legbizarrabb sztorit Lena Headey mesélte el. A színésznő épp kórházban volt, ahol életet adott kislányának. A tejtermelése nem indult be azonnal, de egy nagyon kedves nővérke segített neki. A sorozatrajongó kórházi dolgozó azonban pár nap önmegtartóztatás után nem bírta tovább, és a legrosszabbkor, Headey mellének masszírozása közben bukott ki belőle, hogy „szégyen”. 
Fotó: HBO
  • Több színész rokona is dolgozott a sorozaton: Emilia Clark (Daenerys) testvére operatőrként, Rory McCann (Véreb) nővére jelmeztervezőként, Conleth Hill (Varys) öccse pedig hangmérnökként vett részt a munkálatokban. Apropó Hill: a Pók megformálója akkor gondolt először arra, hogy milyen fantasztikus lenne HBO-s sorozatban játszani, amikor évekkel korábban elé került a zseniális Maffiózók.
Fotó: HBO
  • Állatok ugyan nem voltak hivatalosak az eseményre, de hála Mark Addynek a négylábú stábtagok is említésre kerültek. A Robert Baratheont játszó színész elmesélte, hogy az egyik patással komolyan meggyűlt a bajuk, ugyanis a jelenetben, amikor a király kíséretével megérkezik Deresbe és felkacag, az egyik ló minduntalan hasonlóan tett: úgy nyerített mintha csak nevetne, így számtalanszor újra kellett kezdeniük a forgatást. 
  • Az egymást dicsérő vagy épp csipkelődő színészek beszámolói mellett az esten számos kulisszák mögé kalauzoló felvételt is láthattunk, illetve néhány szereplőválogatáson készült videó is előkerült – de nem Kit Haringtoné, amit a színész nem igazán sajnált. Havas Jon megformálója ugyanis egy jókora monoklival a szeme alatt jelent meg anno a meghallgatáson, így nem nyújtott valami épületes látványt. A sérülés oka meglehetősen prózai: előző este bunyóba keveredett egy Mekiben. Az összetűzés miértje viszont nagyon is illik Havas Jon megtestesítőjéhez: egy lány becsületét próbálta védeni, akit sértegettek a gyorsétteremben. 
Fotó: HBO
  • Azok a színészek, akiknek történetszála összefonódott, meglehetősen egymáshoz nőttek az évek alatt – valakik majdhogynem szó szerint. A már emlegetett Nairn rengeteget cipelte Hodorként a hátán Isaac Hempstead Wrightot. A legnagyobb nehézséget azonban nem az jelentette, hogy Bran életre keltője az eltelt idő során igencsak nagyot nőtt, hanem hogy az ifjú kolléga előszeretettel dúdolt Spongyabob dalokat Nairn fülébe. 
  • Egy másik páros is sztorizott egy vicceset a közös munkáról: Maisie Williams nevetve mesélte el, hogy abban a jelenetben, amikor Arya kiégeti Véreb nyakán a húst, hogy ne fertőződjön el a seb, a forgatókönyv szerint Rory McCann-nek félmeztelennek kellett volna lennie. A színész ezért őrült diétázásba kezdett, szinte csak csirkén (ez a baromfi visszatérő motívum!) és tojáson élt, még a piálást is abbahagyta, ezért a szokásosnál is mogorvább volt. Végül, amikor eljött az ominózus jelenet forgatásának ideje, az egyik stábtag közölte McCann-nel, hogy túl hideg van, úgyhogy magán hagyhatja az ingét…
Fotó: HBO
  • Nem csak a képernyőn odaadó és megbízható barát a Ser Jorah-t játszó Ian Glen, aki egyébként imádnivalóan fogadta az információt, hogy az internet népe a Ser Friendzone gúnynevet aggatta rá. Emilia Clark elmesélte, hogy az első lovaglós jelenetükben, mivel ő retteg ezektől a patásoktól, kollégája felváltva nyugtatgatta őt és az állatot.
  • Jason Momoa stílszerűen egy vödör sörrel jelent meg a színpadon és beszámolt róla, hogy amikor az első évadot forgatták Belfastban, ő bizony a munkanapok végén nem mosta le magáról a sminket, de a helyiek szeme se rebbent, hogy egy kigyúrt fazon kihúzott szemmel járkál a kocsmájukba.  O’Brian felidézte, hogy az egyik producer úgy fogalmazott a színész távozásakor a sorozatból, hogy „elment a buli lelke”, Momoa ugyanis nagy mókamester volt a forgatáson.
Fotó: HBO

Egy megható búcsúmontázs után az est végén D&D (azaz David Benioff és D. B. Weiss) is a színpadra pattant és lenyomott egy olyan beszédet, hogy szem nem maradt szárazon…

Ha azt is szeretnéd megtudni, milyen kikötése volt Peter Dinklage-nek a készítők felé, mielőtt elolvasta volna egyáltalán a forgatókönyvet, miket dugdosott Sean Bean egy ruhájába varrt titkos zsebbe, milyen őrült módon üdvözölte Emilia Clarkot a Khal Drogót játszó Jason Momoa, amikor először találkoztak, vagy hogy mi állt abban a levélben, amit George R. R. Martin írt a Varyst játszó Conleth Hillnek, akkor nézd meg a Találkozó Conan O’Briannélt, ha pedig nem bírsz ellenállni utána a csábításnak, hogy ismét visszatérj Westerosra, a Trónok harca mind a 8 magával ragadó évadát megtalálod az HBO GO-n.

Ez is érdekelhet

Növényi táplálkozással is vihetünk be elég fehérjét? Szakértő válaszol!

Növényi táplálkozással is vihetünk be elég fehérjét? Szakértő válaszol!

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: a Bikákra ma mindenki irigykedik, a Kosokra nagy szüksége lesz a barátainak

Napi horoszkóp: a Bikákra ma mindenki irigykedik, a Kosokra nagy szüksége lesz a barátainak

G-Életstílus

Munkahelyi zaklatás: te is áldozat vagy?

Munkahelyi zaklatás: te is áldozat vagy?