12 éve párkapcsolatban élek a Grace klinikával: sokat sírok miatta, de megéri

A heti sorozatajánlót minden héten Szeiler Kíra kreativitásának és sorozatfüggőségének köszönhetjük. Ezen a héten azonban kikívánkozik belőlem, hogy megosszam veletek, hogyan kerültem bele ebbe a házasságnak is hosszú kapcsolatba a Grace klinikával.

A sorozat első része, 2005. március 27-én látott napvilágot, én pedig két évvel később, 2007-ben találtam rá. Emlékszem, még csak általános iskolába jártam, az utolsó évem lehetett, vagy az utolsó előtti. Az tisztán megvan, hogy késő este adták a tévében és én alig bírtam ébren maradni, hogy megnézzem, talán csütörtökönként. Persze aztán valahogy mindig sikerült, de másnap reggel az első órámon 8-kor, hulla fáradt voltam. Már akkor is imádtam, minden pillanata lekötött, pedig először azt hittem, hogy csak egy újabb orvosos sorozat lesz. Ekkor még nem igazán a mély mondanivalóra figyeltem fel, hanem a karakterek sokszínűségére. Már 14 évesen is tudtam azonosulni például Izzie-vel, aki sokáig a kedvencem volt. Ennyi év után már tudom, hogy én nem egy Izzie karakter vagyok, ebből is látszik, hogy milyen hosszú 12 év és mennyit változtam azóta. Igazából felnőttem.

Az elsők

Minden úgy kezdődött, hogy az öt új sebészgyakornok Meredith, Cristina, Izzie, George és Alex megérkezik Seattle Grace klinikára. Ez nagyon unalmasan hangzik és az első évad kb. nem is több ennél. Rájönnek, hogy milyen nagyon nehéz az élet miután kijöttek az iskolapadból, megtapasztalják a sokszor saját kezük által okozott halált, a szerelmet, a kudarcokat, az emberi kapcsolatok nehézségeit és a sikereket. Az első évad pontosan arra elég, hogy kellően megkedveljük a szereplőket és aztán piszkosul fájjon, amikor meghalnak! Nyugalom, nem mindenki. De igen, bizony sokan meghalnak ebben a sorozatban.

Megtanított értékelni a szeretteimet, mert az élet sajnos sokszor ugyanolyan egyszerűen működik, mint a sorozatban, és bármikor bárki meghalhat.

Fotó: giphy

Rengeteg kedvenc szereplődnek fogsz búcsút inteni úgy, hogy nem is számítasz rá, majd a legváratlanabb pillanatban, hopp, meghalt. Hatalmas űrt hagyva maga után, mintha tényleg egy ismerősöd halt volna meg. Hiszen 12 év után már kb. úgy is érzem. De már 1-2 év után sem volt könnyű. Talán az a legnagyobb erőssége, hogy mindig váratlanul történnek a dolgok és mindig rádöbbent arra, hogy bizony ilyen az élet. Az egyik pillanatban még a világ legboldogabb embere vagy, a másik percben pedig összeomlott körülötted minden. Lehet, hogy furcsán hangzik, de nekem nagyon sokat tanított. Nem maga a sorozat, hiszen nem tudok megműteni senkit (elméletben csukott szemmel is, bármikor), sokkal inkább a történetekből tanultam, melyeket bemutat. Megtanított értékelni a szeretteimet, mert az élet sajnos sokszor ugyanolyan egyszerűen működik, mint a sorozatban, és bármikor bárki meghalhat. Szóval, amíg senki nem halt meg, addig minden szuper, nem kell felesleges dolgokon aggodalmaskodni, inkább csak élvezzük a jó időszakokat. A saját életemben történéseivel együtt tett hozzá a sorozat ahhoz, hogy ez a fajta életszemlélet kialakuljon bennem. És ez nem rossz.

Fotó: giphy

Több, mint egy sorozat

Persze gondolhatod, hogy csak én vagyok ilyen lélekbúvár, aki mindenben az életfilozófiát keresi, de érdemes elolvasni a kommenteket egy-egy fotónál a Grace klinika Instagramján. Azonnal látni fogod, milyen sokan gondolnak hasonló dolgokat.

A sorozat producere, Shonda Rhimes kétségkívül nagyon tud valamit. Főleg az emberek érzelmeire hatni. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a Grace klinika az ABC tévécsatorna leghosszabb ideig játszott műsora lett a 15. évaddal.

Fotó: giphy

A legfontosabb pedig számomra az ebben a sorozatban, hogy olyan témákkal is foglalkozik és olyan problémákat mutat be, amikről nem sokat beszélünk.

Eddig az érzelmi oldaláról beszéltem leginkább, de ne gondold, hogy olyan ez, mint a langyos víz. Nagyon nem! Pörgős, rengeteg dolog történik. Hogy csak párat említsek a (rengeteg életmentés mellett), valamelyik kedvenc szereplőd meghal, megsebesül, vagy valamilyen óriási eget rengető dolog történik vele: lezuhannak egy repülővel, többen közülük megküzdenek a legaljasabb betegségekkel, egy fegyveres támadó elől menekülnek, egy viharban majdnem mind meghalnak (aztán csak páran), valaki majdnem a jeges vízbe fullad, egy másik kedvenced alkoholfüggővé válik, de lesz olyan, akinek amputálni kell a lábát és olyan is, aki saját szerelme életéért küzd a műtőben.

Fotó: giphy

Ez a felsorolás sem fejezi ki, milyen sok izgalmat tartogat minden egyes rész. Ha pedig huzamosabb ideig nézni fogod, le fog nyűgözni, milyen óriási fejlődésen mennek keresztül a karakterek. A főszereplő, Meredith Grey, aki az első nap azonnal elsírta magát, egy rendíthetetlen kőszikla lesz, aki egy igazi női filmes példakép.

Fotó: giphy

A hanyag, lázadó fiú (szándékosan nem nevezem meg) pedig védelmező férj, barátai számára biztos pont, és nem mellesleg a sebészet vezetője lesz. Az idáig vezető út pedig még a változásánál is érdekesebb...

Fotó: giphy

A legfontosabb pedig számomra az ebben a sorozatban, hogy olyan témákkal is foglalkozik és olyan problémákat mutat be, amikről nem sokat beszélünk. Hogyan dolgozza fel egy nő, ha elvetél? Milyen két nő szerelmi kapcsolata? Milyen sötétséget hordoz magában egy drog- vagy alkoholfüggő? Miként lehet túlélni a testvéred, barátod, férjed halálát? Vagy "csak" egy válást, szakítást, de akár a munka elvesztését? Mi történik, ha beteg gyermeke születik egy párnak? És mi van a másik oldallal, azzal, aki nem akar gyereket? Hogyan éli meg egy férfi, aki apa szeretne lenni, hogy szerelme abortuszra megy? És mi van a hittel, azzal a rendkívül sokszínű, változatos, sokszor nem is létező hittel?

Fotó: giphy

Ha egy mély, sokoldalú és őszinte sorozatot szeretnél nézni, meleg szívvel ajánlom a Grace klinikát, életem leghosszabb kapcsolatát...

Ez is érdekelhet

Kukkants be Csupor Olívia, a Miss Balaton 2022 szépségkirálynőjének Gardróbnaplójába

Kukkants be Csupor Olívia, a Miss Balaton 2022 szépségkirálynőjének Gardróbnaplójába

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói