7 különleges könyvajándék karácsonyra

Sokszor elmondtuk már, hogy a könyv talán a legjobb ajándék, persze hiába határozzuk el, hogy az ismerőseinket, barátainkat egy jó könyvvel ajándékozzuk meg, a választás nem egyszerű.

A GLAMOUR decemberi lapszámához csomagolt karácsonyi ajándékmellékletünkben sokféle könyvet mutattunk be, igyekeztünk minden korosztálynak megfelelő olvasnivalót ajánlani a friss kiadványok közül. Most azonban arra gondoltunk, hogy olyan köteteket mutatunk neked, amelyek igazán különleges meglepetések lesznek, és a megajándékozottak könyvespolcának legbecsesebb darabjai lesznek.

Aki ismeri a New York-i művészeti kiadó könyveit, az tudja, hogy nagyon magas minőséget képviselnek, és élvezet kézbe venni a kiadványaikat. A Birds című kötet még a nagyszerű könyvek között is igazi kincs. Az ornitológia művészete alcímet viselő kötet a londoni Natural History Museum elképesztő gyűjteményére támaszkodva mutatja, hogy a fényképezés előtti korszakban hogyan ábrázolták a madarakat a szakkönyvek.

Birds, Rizzoli
Birds, Rizzoli

Ez a kötet nemcsak azok számára igazi különlegesség, akik szeretik a természetet, esetleg szabadidejükben esetleg amatőr ornitológusok, hanem azok is le lesznek nyűgözve tőle, akik szeretnek gyönyörködni régi rajzokban, grafikákban. A Birds keményborítós új kiadása talán az év egyik legszebb kiadványa.
(Rendelhető az Amazon.com, vagy az amazon.de oldalakról, az ára 45 dollár, kb. 12 ezer forint)

Idén ősszel jelent meg a Kieselbach Galéria gondozásában ez az igazán egyedülálló album, ami a magyar new wave, a ´80-as évek hazai underground zenekarainak koncertplakátjaiból ad bőséges válogatást. A 600-nál is több plakátot bemutató kötetben egy igazán izgalmas kor alkalmazott művészetét ismerhetjük meg.

Pokoli aranykor, Kieselbach
Pokoli aranykor, Kieselbach

A tűrt és kevéssé tűrt zenekarok, és amatőr művészek, vagy éppen kevéssé tűrt alkotók találkozásából egy igazán izgalmas stílus született. A korszak undergroundja nemcsak zeneileg, de vizuálisan is új irányt mutatott, ezt dokumentálja ez a lenyűgöző kötet, ami időtálló befektetés lesz.
(Megvásárolható a Kieselbach Galériában, és az Írók boltjában is 9500 forintos áron)

Természetesen a világ egyik legismertebb művészeti kiadója is készült az idei karácsonyi szezonra, szokás szerint a Taschen rengeteg új címmel jelentkezett. Most is több divat témájú könyv jelent meg, mi a modern divatillusztráció legnagyobb sztárjait bemutató kötetet ajánljuk a figyelmedbe. Egy ideig úgy tűnt, hogy a divatillusztráció a digitális korban hanyatlásnak indul majd, de nem így lett, sőt.

Taschen
Taschen

Ma már egyre többet látni a magazinokban, sőt az internetes felületeken is fotók helyett kézzel készült illusztrációkat. A reneszánszát élő műfaj legnagyobb nemzetközi sztárjait mutatja be ez a kötet, és egyben be is bizonyítja, hogy miért is lett újra népszerű.
(Rendelhető az Amazon.com, vagy az amazon.de oldalról és a taschen.com oldalról is, ára 14,99 euró, nagyjából 4700 forint)

Olvastad már? 10 érv, hogy elhidd, nem katasztrófa szingliként a karácsony

A könyvet természetesen senkinek nem kell bemutatni, ez a kiadás azonban igazi különlegesség, hiszen a többszörös díjnyertes illusztrátor, Jim Key készítette a rajzokat hozzá.

Harry Potter, Animus
Harry Potter, Animus

A pazar kiállítású sorozat annyira gyönyörű és unikális, hogy biztosan minden rajongó örömmel látná a könyvespolcán. Akár olyanoknak is örök élmény lehet, akik még csak most ismerkednek a mesével, de azoknak is, akik betéve tudják az egészet. Érdemes a grafikus oldalát is megnézni, mert rengeteg apróságot árul el a kötetek illusztrálásáról.
(Megtalálod a nagyobb könyváruházakban, 7980 Ft)

A magyar film 2016-ban ünnepelte a 85. születésnapját, ez a különleges kötet pedig arra vállalkozik, hogy bemutassa, hogy mi csábította a korabeli magyar nézőket a mozikba. Egy filmrajongó számára hatalmas kincs lehet ez az album, hiszen az első bő tíz év 360 filmre rugó termését 500-nál is több plakáttal mutatja be. Nem maradt fenn minden film moziplakátja, viszont jó néhánynak több változat is ismert.

Filmplakát
Filmplakát

A szép és látványos könyvben a plakátokat izgalmas tanulmányok kísérik, amelyek rávilágítanak a magyar sztárrendszer működésére, és a hazai hangosfilm korai szakaszának fontos fordulataira.
(Megvásárolható az Országos Széchényi Könyvtár boltjában, illetve rendelhető a nagyobb online könyvesboltokból, 10 000 forint)

Lassan három éve láthatta a nagyközönség az Alföldi Róbert gyűjteményéből rendezett kiállítást a Mai Manóban. A színész-rendezőről azóta tudjuk, hogy fotókat gyűjt, és nem akármilyen gyűjteményt szerzett be az évek során. A magyar neoavantgárd fotóművészet legjelesebb művei képezik ennek a válogatásnak a gerincét. Alföldi tökéletes ízléssel hozta létre ezt a gyűjteményt, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy ez ebből rendezett kiállítást azóta is sokan emlegetik.

A múlt szabadsága, Mai Manó
A múlt szabadsága, Mai Manó

Szerencsére a tárlathoz kapcsolódó könyv, amely 300 fotót mutat be ebből a gyűjteményből még elérhető, igaz már csak nagyon limitált példányszámban, éppen ezért lehet hatalmas kincs, ha még most lecsap rá valaki. Aki érdeklődik a fotózás iránt, különösen a hazai művészek iránt, az imádni fogja ezt az ajándékot.
(Megvásárolható a Mai Manó Ház könyvesboltjában, 7990 Ft)

Szintén azok számára tökéletes ajándék, akik érdeklődnek a fotóművészet iránt. Korniss Péter a kortárs fotográfia egyik legfontosabb szerzője, aki hosszú évtizedek óta foglalkozik a hagyományos paraszti kultúra, a falu eltűnésével, illetve a vendégmunkás léttel.

Korniss Péter: Folyamatos emlékezet
Korniss Péter: Folyamatos emlékezet

Idén a fotóiból egy átfogó kiállítást rendeztek és ennek a lenyomata ez a 263 oldalas album, ami egy igencsak elgondolkodtató utazásra hív a magyar közelmúltba. Nagyon értékes könyv.
(Megvásárolható a Magyar Nemzeti Galéria ajándékboltjában, vagy az Írók boltjában, ára 7800 Ft)

Ez is érdekelhet

10 kevésbé ismert jel, ami arra utal, hogy depressziós lehetsz

10 kevésbé ismert jel, ami arra utal, hogy depressziós lehetsz

G-Életstílus

Gyakran látsz különös számokat? Az angyali számok neked is üzennek

Gyakran látsz különös számokat? Az angyali számok neked is üzennek

Divathírek

Lady Gaga új csavart adott a kis feketének

Lady Gaga új csavart adott a kis feketének