7 (meglepő) színész, akik eljátszották Elvis-t

2022.június.1.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Nem véletlenül nevezik a mai napig a rock and roll királyának, hiszen Elvis a mai napig igazi ikon, sőt bálvány. A legendákkal teleszőtt életrajza már életében foglalkoztatott mindenkit, nem is beszélve arról, hogy sokan a mai napig nem fogadják el a halálát.

 Austin Butler Elvis szerepében Baz Luhrmann 2022-es életrajzi filmjében
Austin Butler Elvis szerepében Baz Luhrmann 2022-es életrajzi filmjében
Fotó: Profimedia

Elvis élete egyszerre nyitott könyv, de mégis titkokkal teli misztikum - nincs is nála ideálisabb filmfőhős. Baz Luhrmann életrajzi filmje mindeddig a legnagyobb szabású vállalkozás a moziban. A Királyt Austin Butler alakítja, aki a cannes-i diszbemutatón megcsillogtatta, hogy civilben is képes megidézni a nagy ikon egyedi varázsát.

Természetesen nem Austin Butler az első (és minden bizonnyal nem is az utolsó), aki Elvis -t alakítja. Az énekes életéről számos film, televíziós sorozat készült már, és bizony volt néhány igencsak meglepő sztárt is láthattunk Elvis szerepében:

Kurt Russell

Kurt Russell már 1979-ben eljátszotta Elvist
Fotó: Profimedia

Alig két évvel Elvis Presley halála után, 1979-ben nagyszabású televíziós filmet készített az ABC a Királyról. Rizikósnak tűnt ilyen gyorsan képernyőre vinni a sztár életét, ráadásul Kurt Russell korábbi alakításaiból egyáltalán nem következett ez a szerep. A rendező pedig a horrorfilmjeiről ismert John Carpenter volt. A furcsa párosítás ellenére az Elvis című életrajzi tévéfilm egyértelmű siker lett, Golden Globe- és Emmy-jelöléseket is kapott, ráadásul Kurt Russell és John Carpenter pedig további négy filmet is készített együtt. A film érdekessége, hogy Elvis édesapját, Vernont Kurt Russell édesapja, Bing Russell alakítja a filmben.

Don Johnson

Don Johnson 1981-ben Elvisként, szépségkirálynő barátnőjét, Linda Thompsont Stephanie Zimbalist alakította
Fotó: Gettyimages.com

Ki gondolta volna, hogy a Miami Vice sikersorozat Sonnyja egyszer Elvis-t is eljátszotta!? Pedig 1981-ben Don Johnson volt a főszereplője az Elvis and the Beauty Queen című televíziós drámának, amelyet az NBC csatorna készített. A film az énekes utolsó éveiről szól, amikor a szépségkirálynő-aspiráns Linda Thompsonnal élt együtt. A fiatal lány megpróbálta távol tartani a sztárt a drogoktól, és a zilált életmódjától, de ekkor már Elvisen nem igazán lehetett segíteni. Linda Thompson volt egyébként Bruce Jenner (ma Caitlyn Jenner) második felesége, akitől két fia született Brandon és Brody. Don Johnson ugyan nem vallott szégyent a szerepben, de a film azért nem lett kirobbanó siker.

Val Kilmer

Val Kilmer 1993-ban Elvis gonosz szellemét alakította a Tiszta románcban
Fotó: Profimedia

Egy színész, aki bárkit el tud játszani! Val Kilmer 1991-ben hipnotikus alakítást nyújtott Jim Morrisonként a The Doors filmben. Kevesen tudják azonban, hogy egyszer a Királyt is eljátszotta. Persze az így nem feltétlenül igaz, egyrészt azért, mert ha őszinték akarunk lenni nem is egyszer! A színész 1984-ben forgatott Top Secret! című filmje lényegében egy Elvis Presley-paródia, amelyben Val Kilmer Nick Rivers-ében mindenki azonnal ráismer a Elvisre. Aztán később 1993-ban a Tiszta románc című őrült filmben Mentorként bukkan fel Val Kilmer, aki Elvis szellemeként ráveszi a főhőst, hogy végezzen a barátnőjét futtató stricivel. Ugyan elképesztő alapossággal készült a szerepre Val Kilmer és csak a sminkje nyolc órán át tartott, az esetleges pereskedések elkerülése érdekében Mentor néven szerepel a filmben, de azonnal felismeri mindenki Elvist Val Kilmerben.

Harvey Keitel

Az 1998-as furcsa road movie, a Finding Graceland éppen arról szól, hogy sokan a mai napig nem fogadják el, hogy néhány híresség meghalt. A film főszereplője is azt állítja magáról, hogy valójában ő Elvis, aki köszöni jól van, megrendezte a saját halálát, hogy békében és nyugalomban élhessen tovább. Természetesen a film végig arra játszik rá, hogy néha egészen hihető a Harvey Keitel által alakított Elvis sztorija, néha pedig egyértelmű blöffnek tűnik. Hogy az egész még érdekesebb legyen, még egy Marilyn Monroe hasonmás is szerepel a filmben.

10 zenei film, ami jobb buli, mint egy koncert

10 zenei film, ami jobb buli, mint egy koncert

Jonathan Rhys Meyers

Jonathan Rhys Meyers az egyik legjobb Elvis volt eddig a tévében
Fotó: Gettyimages.com

A 2005-ben bemutatott kétrészes minisorozat az Elvis - A kezdet kezdete a CBS nagy dobása volt. A rengeteg díjra jelölt tévés alkotás Jonathan Rhys Meyers számára Golden Globe-díjat hozott. Az ír színész karrierjének nagy dobást adott ez az alakítás. Ahogy a sorozat címe is jelzi, ez az alkotás Elvis Presley felemelkedését mutatja be, azt hogyan lett egy középiskolás fiúból egy igazi bálvány. Ugyan sokaknak eleinte nem tetszett, hogy Rhys Meyers kapta a Király szerepét, de utólag mindenki elismerte, hogy bár arcra talán kevéssé hasonlít a legendára a színész, de a gesztusaiban, habitusában fantasztikusan ráérzett a karakterre. Nehéz volna megmondani, hogy eddig ki volt a legjobb Elvis, de Jonathan Rhys Meyers dobogós biztosan lenne egy ilyen szavazáson.

Jack White

Jack White (balra) eddig a legellenszenvesebb Elvis
Fotó: Profimedia

A 2007-ben bemutatott A lankadatlan - A Dewey Cox sztori című film valójában egy paródia, ami az életrajzi filmek divatján élcelődik. A címszerepet alakító John C. Reilly egy zavaros életű rocksztár, aki egyszer személyesen Elvistől kap életvezetési tanácsot. Egy paródiafilmben természetesen Elvis alakja is karikírozva jelenik meg. Éppen ezért annyira nem is meglepő, hogy a szerepet nem egy profira bízták, hanem egy énekesre, méghozzá Jack White-ra. Az biztos, hogy sokféle Elvist láthattunk már a tévében, a moziban, de Jack White szétcsúszott, pökhendi Elvise a legkevésbé szimpatikus.

Michael Shannon

Michael Shannon mint Elvis, és Kevin Spacey, mint Nixon
Fotó: Profimedia

Az egyébként kiváló színész számára ez a történelmi vígjáték elég nagy lehetőség volt. Az Elvis és Nixon 2016-ban került a mozikba, és bár meglehetősen jó kritikákat kapott, a közönség mégsem igazán értékelte az egyébként megtörtént eseményen alapuló filmet. Az amerikai elnök és tinik bálványa szerepből lassacskán kikopó ikon találkozója a Fehér Házban először csak egy jó pr-fogásnak tűnik, de aztán kiderül, hogy két híresség között sokkal több a közös pont, mint elsőre gondolnák. A Nixon elnököt alakító Kevin Spacey botrányai miatt ma már kevés esély látszik rá, hogy méltó helyre kerüljön ez a film, pedig egyébként nagyobb figyelmet érdemelt volna, és bár Michael Shannon alakítását sokan kritizálták, egyáltalán nem volt rossz Elvis.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Minden, amit a Fashion Revolution Week eseményről tudnod kell

Minden, amit a Fashion Revolution Week eseményről tudnod kell

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője