7,6 milliárd csomag hús vagyunk

2019.október.2.

Október 13-án indul a National Geographicon a hátborzongatóan izgalmas Halálzóna (The Hot Zone) című minisorozat. A tv-show vörösszőnyeges amerikai premierjén tavasszal ott jártunk mi is Beverly Hillsben. Jó hír a Trónok harca rajongóinak, hogy a Vészhelyzetből jól ismert, Golden Globe-díjas főszereplő, Julianna Marguiles mellett a sorozatban Dawos Seawort, azaz Liam Cunningham színész is feltűnik Wade Carter professzor szerepében. A megtörtént esetet feldolgozó mostani tv-show alapját Richard Preston Jr. 1994-ben megjelent, azonos című regénye adja. Az íróval Los Angelesben beszélgettünk.

Csupán néhány évvel a történtek után, 1994-ben jelent meg a The Hot Zone című regénye az eboláról. Hogyan ismerte fel a jelentőségét ennek a vírusnak? Hiszen vírusok felbukkannak, letűnnek – ahogy például azóta a H1N1 is rettegésben tartotta a világot pár éve, de csak egy rövid ideig. Miért gondolta azt innen, Amerikából, hogy éppen a távoli Afrikában kirobbanó ebola jelenthet potenciális veszélyt a világra?

Íróként felkeltették az érdeklődésemet a járványok. Különösen a vírusok. A vírusok - akár csak mi, a természet részei. Együtt élünk velük, ugyanakkor elképesztő méretű pusztítást képesek végezni az emberi testben és az emberiségben. Az AIDS a klasszikus példa, akkoriban mindenki attól rettegett. Az AIDS mellett más vírusokkal kapcsolatban is vizsgálódtam, amikor egy járványról szóló regény tervén dolgoztam. Így jutottam el egy kutatóhoz, aki azt mondta az interjúnk során, hogy ˝ha valamiről érdemes írni, az nem az AIDS. Az az ebola.˝Hozzátette, hogy ha az ebolát nem sikerült volna megállítani és betört volna Washingtonba, akkor tényleg drámaian megtizedelt volna bennünket.

Hogyan eredt a nyomába ezután a vírus történetének?

Ez az említett kutató mutatta az irányt. Jelzésértékű volt, hogy nem a laborokban kellett keresnem az ebola történetét, hanem az Egyesült Államok Hadseregében. A kutató hozzájuk irányított. Vészjósló nyitány volt, mert amikor a hadsereg veszi át egy vírus kordában tartásának feladatát, akkor ott tömegkatasztrófa megállításáról van szó.

Hogyan fogadta a hadsereg a megkeresést és a történet regényben tervezett feldolgozásának ötletét?

Azzal kellett szembesülnöm, hogy az ebola története az Amerikai Hadsereg szigorúan titkos aktái közé tartozó ügy volt. Egy valódi Top Secret. És ezzel együtt felismertem, hogy a katonaságra jellemző tipikus, bürokratikus eljárási rendszer majdnem az emberiség vesztét okozta. Amikor a való életben eljutottam a katonasághoz, hogy interjúkat készítsek, próbáltak messziről elkerülni az illetékesek, kitértek az interjúim és a kérdéseim elől. Arra hivatkoztak, hogy ez egy titkos akta, nem adhatunk ki információt. Aztán persze megtört a jég.

Az írók, művészek érzékenyebb emberek. Ön is fogékonyabb azokra a félelmekre, amit a járványok megjelenése okoz?

Nos, én nagyon-nagyon aggódok a járványok megjelenése miatt. Szerintem a legtöbb ember nem érti meg, hogy az emberiség egyszeri és megismételhetetlen. A vírusoknak nincsenek érzéseik. Nem szeretnek, nem utálnak és éppen ezért nem is válogatnak. A vírus szemszögéből pedig az emberiség nem más, mint 7,6 milliárd csomag hús.

Talán éppen ezért sokan inkább behunyják a szemüket, mert nem akarnak szembesülni a meztelen, rideg valósággal, csak élni a mindennapokat, remélve, hogy 'megússzák' az életüket ilyen katasztrófa nélkül. Ön íróként miért vállalja fel, hogy ezzel a témával foglalkozzon, naponta ezekkel a gondolatokkal éljen együtt?

Nagyon érdekel íróként a tudomány és a természet. Leginkább az ember és a természet közötti összefüggéseket és kapcsolatokat kutatom. Ezt akarom megérteni. Azt hiszem ez mindannyiunk számára nagyon fontos kérdés, mert ez a jövő. Hogy képesek legyünk békében együtt élni a természettel. Hiszen az egész világ élet és halál egyensúlyáról szól.

A Halálzóna című sorozatot október 13-tól, vasárnap esténként 22 órától vetíti a National Geographic csatorna.

Ez is érdekelhet

Találj magadnak valakit, aki olyan szerelmesen tekint rád, mint Tom Holland Zendayára

Találj magadnak valakit, aki olyan szerelmesen tekint rád, mint Tom Holland Zendayára

GLAMOUR Horoszkóp

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet