A 21. század legnagyobb átverése: zseni, vagy őrült Elizabeth Holmes?

Hajszálvékony vonal választja el egymástól a zsenit és az elmebeteget. A feltaláló: vérszomj a Szilícium-völgyben című dokumentumfilm éppen ezt a bizarr jelenséget mutatja be, Elizabeth Holmes karakterén keresztül.

A 21. század legnagyobb átverése: zseni, vagy őrült Elizabeth Holmes?
Fotó: Gettyimages.com

A tudós, aki találmánya szerelmese, aki él-hal, és a végsőkig kiáll azért, amit megteremtett. De, mi a bökkenő? Az, hogy ez az egész csak az ő fejében létezik.

Úgy is tűnhet, hogy ez csupán egy színes képzelőerővel bíró rendező műve, de sajnos Elizabeth Holmes egyáltalán nem kitalált karakter, története pedig óva int mindenkit attól, hogy a végletekig fanatikussá váljon valami miatt.

Elizabeth vagyonát 2014-ben a Forbes magazin kilencmilliárd dollárra becsülte, ő volt a jövő reménysége, a feltalálónő, aki megreformálhatta volna az orvos diagnosztikát a világon. Holmes biomérnöki tanulmányait szakította meg, amikor mindent elsöprő ötlete támadt. Az elsőéves egyetemi hallgató több tanárát meggyőzte arról, hogy megálmodta azt az eszközt, ami majd megváltoztatja a világot. Találmányát Theranos-nak nevezte el és állította, a szerkezet képes lesz egy csepp vérből 200 tesztet elvégezni pillanatok alatt. Karizmájának és manipulációinak köszönhetően évtizedekig verte át a világ legbefolyásosabb embereit, a médiát és igazából mindenkit.

2003-ban már konkrét ötletekről beszélt a Theranossal kapcsolatban, pár évvel később pedig már több száz kutatót foglalkoztatott a Szilícium-völgyben. Mindemellett olyan befektetőkre tett szert, mint Rupert Murdoch médiamágnás, Henry Kissinger és George Shultz, akik súlyos százmilliókat fektettek a cégbe. A történet legfélelmetesebb része, hogy ezek az emberek a végsőkig hittek Elizebeth-ben egy ideig még a bírósági tárgyalásokon is állították, a Theranos működni fog, Elizabeth Holmes nem egy csaló.

De igen, méghozzá a 21. század legnagyobb csalója. Egy kérdés foglalkoztat a dokumentumfilm megnézése óta, vajon tudja Elizabeth, hogy a Theranos veszett ügy, de az utolsó bőrt is szerette volna lehúzni az emberekről, vagy valóban egy álomvilágban él és súlyos mentális problémákkal küzd?

A feltaláló: Vérszomj a Szilícium-völgyben az HBO Go műsorán megtekinthető

Ez is érdekelhet

7 trükk a síkosítóhoz, hogy jobb legyen a szex

7 trükk a síkosítóhoz, hogy jobb legyen a szex

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő