A női szexualitás bibliája – A hét könyve: Úgy, ahogy vagy

2021.július.19.

A világtörténelem során először már elfogadott nyíltan a szexről és a női szexualitásról beszélni. De vajon tudunk is mindent az előbb említett témákról? Melyek a leggyakoribb tévhitek, és mi az, amiről szégyellünk beszélni? Megérkezett az utóbbi évek egyik legfontosabb könyve a témában, az Úgy, ahogy vagy!

Emily Nagoskival nagyon jó lenne egyszer leülni kávézni, mert látszólag nincs olyan zavarba ejtő kérdés, amire ne tudna egy racionális választ adni. Nagoskit hosszú évekig keresték fel fiatal és kevésbé fiatal nők olyan kérdésekkel, amiket maguknak is szégyenkezve fogalmaztak meg, választ meg sehol máshol nem találtak: Miért izgulok fel olyankor is, amikor nem kéne? Miért nem volt még sose orgazmusom? Természetes, hogy fáj a szex? Nagoski női szexualitás szemináriuma a massachusetts-i Smith College egyik legkeresettebb kurzusává vált az évek során, a The Dirty Normal blogja minden bejegyzését tucatnyi anonim kommentelő kérdése és saját élményeiknek megosztása követte. Végre volt egy platform, ahol nem létezett a stigma szó.

Nagoski látta, hogy valójában a nőknek fogalmuk sincs, hogyan működik a testük. Az orvostudomány, kifejezetten hanyagul bánt a női anatómiával; elég ha arra gondolunk, hogy évtizedekig minden nőt „hisztériásnak” bélyegeztek, hogy egy átlagos endometriózisos páciensnek az Egyesült Államokban hat, itthon három évet kell várnia (szenvednie) mire diagnosztizálják – és nem azért mert ezek a nők nem keresnének fel elég orvost, hanem azért mert a nőgyógyászok nem veszik komolyan a panaszaikat, inkább arra buzdítják őket, hogy lazítsanak, hiszen a fájdalom csak a fejükben létezik. A vaginizmusban szenvedők akár az egész életüket leélhetik hatékony kezelés vagy bármiféle gyógymód nélkül. Nagoski külön fejezetet szentelt a szex közben előforduló fájdalmaknak, pont azért, hogy bíztasson mindenkit, akit ez érint, hogy nincs egyedül és valid, amit érez.

A könyv négy nagy részbe tagozódik, ami alapján tisztán kirajzolódik melyik témakörökben merül fel a legtöbb kérdés: az egyszerű anatómiai és pszichológiai alapokat követi a szex kontextusa rész, majd a szex, vágy működése végül pedig az orgazmusról és annak minden csodájáról vagy nehézségéről esik szó. Az amerikai megjelenést követően Nagoski többször is hangoztatta, hogy a szexualitás újfajta tudományáról írt, ami alatt nem feltétlenül új kutatásokat értett; elfeledett, de szakmailag helytálló írásokat vett alapul a könyvéhez, majd alkotott azokból alkotott egy koherens, tényekkel alátámasztott lexikont.

Hogy miért van szükségünk egy massachusetts-i szexológus könyvére?

Mert progresszívebb helyeken már beszélhetünk társadalmi szinten kialakuló szexpozitív attitűdről, de amíg a szexuális liberációt nem előzi meg a szükséges – és sok esetben életmentő – tudás elsajátítása, addig rengeteg nő érezheti, hogy a homályban tapogatózik, hogy valami baj van vele, mert nem izgul fel egy szexi tűzoltós naptárra vagy hogy abnormális a szexualitása. Nagoski már a könyv legelején állítja:

Nincs veled semmi baj, normális vagy! A szexualitásod egyszerre egyedi és teljesen átlagos!

És ebben a kontextusban bizony radikálisnak hangzik – mert minden kompromisszum és ítélkezés nélkül ad teret a nőknek, hogy őszintén beszélhessenek az élményeikről.

Bár elsősorban a cisznemű nők heteroszexuális élményei vannak reflektorfényben, de az író rendkívül nyitott, több helyen kitér a transz nők és férfiak szexualitására és egy teljes fejezet foglalkozik az interszex emberekkel. Nagoski sok helyen nyilatkozta, hogy a könyvét nem csak nőknek írta, sőt, örülne ha hetero férfiak is néha a kezükbe vennék, hiszen a nők kapcsolataiban mindkét fél érdeke, hogy ismerjék egymás igényeit.

Az Úgy, ahogy vagy a bevezető fejezetektől, a traumafeldolgozáson és anatómiai kiselőadásokon át egészen az összegzésig egy rendkívül fontos és hiánypótló alkotás. Ne ijedjen meg senki a 470 oldalas hossztól, ez nem az a könyv, amit egy vasárnap délután leveszel a polcról és egyben kiolvasod. Ez az a könyv, amit megveszel magadnak, a barátaidnak, az anyukádnak, a szomszédodnak, és remélhetőleg pár éven belül minden fiatal nő alapkelléke lesz. Ez az a könyv, ami mindenkinek szól és mégis személyes. Ez az a könyv, amit néha majd fellapozol, elolvasod a releváns részeket, megfogadod a tanácsokat, vagy csak gyakorolsz egy kis önszeretetet. Ez az a könyv, amire botrányosan sokat kellett várnunk, de végre itt van, és zseniális úgy, ahogy van.

Szerző: Csibra-Kaizler Tamara

Ez is érdekelhet

2023 legütősebb fürdőruha trendjeinek már a sztárok is behódoltak - íme a top fazonok

2023 legütősebb fürdőruha trendjeinek már a sztárok is behódoltak - íme a top fazonok

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

PR

Ha nem férsz be a bőröndödbe, mutatunk egy szuper pakolási tippet! (x)

Ha nem férsz be a bőröndödbe, mutatunk egy szuper pakolási tippet! (x)

PR

Mit tehetünk nőként az egészséges szexualitásért? Ez a 3 tipp sok kellemetlenségtől megkímélhet (x)

Mit tehetünk nőként az egészséges szexualitásért? Ez a 3 tipp sok kellemetlenségtől megkímélhet (x)

PR

Akár a nyaradat is tönkreteheti ez a hiánytünet! (x)

Akár a nyaradat is tönkreteheti ez a hiánytünet! (x)