A hét könyve: Tökéletes pár - Hiszen olyan szépen éltek! Vagy mégsem?

2021. szeptember 12.
Ez a cikk több mint 6 hónapja frissült utoljára, a benne lévő információk elavultak lehetnek.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Izgalmas, kiszámíthatatlan, sodró lendületű kedélyborzoló – ezekkel a szavakkal lehet jellemezni a brit szerző, Jackie Kabler lélektani thrillerét, melynek középpontjában egy sorozatgyilkosság áll. A Tökéletes pár szereplőinek gondolkodásmódjában mindig van valami hátborzongatóan illogikus, ami folyamatos bizonytalanságban tartja, és állandó újratervezésre sarkallja az olvasót.

A hét könyve: Tökéletes pár
A hét könyve: Tökéletes pár

A könyv szerzője Jackie Kabler brit szabadúszó televíziós műsorvezető és riporter, aki többek között a BBC News-nak is dolgozott kiküldött tudósítóként. Ez alatt az idő alatt számos, világszerte nagy érdeklődést kiváltó témán dolgozott, ilyen volt például Clinton elnök felelősségre vonása, a koszovói válság, vagy az etiópiai éhínség. Korábbi könyvei a Cora Baxter -misztérium és a Bűnös vagyok? thrillerek; a Tökéletes pár az első magyar nyelven is megjelent műve, melyben Kabler nem tagadja meg újságíró mivoltát – érezhető, hogy a történet megírását intenzív anyaggyűjtési fázis előzhette meg. Precízen kidolgozott karaktereket, rendőrségi helyszíneléseket és vallomástételeket mutat be; a főszereplők cselekedeteiben, attitűdjében és gondolkodásmódjában mindig van valami illogikus, zavaros, ami az olvasót folyamatosan elbizonytalanítja.

A cselekmény két szálon fut: megismerhetjük a főszereplő Gemma életét, a másik pillér pedig a Gemma férjével kapcsolatban folytatott rendőrségi nyomozás. Gemma korábban oknyomozó újságíróként dolgozott, egy éve tökéletes párkapcsolatban él férjével, Dannyvel. Csakhogy a férfi egyik este nem jön haza, Gemma pedig végső elkeseredésében a rendőrséghez fordul. Elszörnyedve értesül róla, hogy Bristolban sorozatgyilkos garázdálkodik. Amikor meglátja az áldozatokról készült fotókat, rémülete tovább fokozódik: mindegyik áldozat szakasztott úgy néz ki, mint Danny. A rendőrség gyanakvóan kezeli Gemmát, ugyanis rajta kívül a jelek szerint Dannyt már hetek óta nem látta senki. Vajon a feleség ölhette meg? De mi oka lett volna rá? Lehetséges, hogy kettejük kapcsolata csak a külvilág szemében volt tökéletes, zárt ajtók mögött viszont elfojtott indulatok lappangtak?

A történet határozott belső ritmussal, komor hangulattal hömpölyög. A mocsok, a félhomály, a vér, valamint a virágok és a fertőtlenítő szag erőteljesen aláhúzzák a múlt és a jelen történéseit. A szerző a késleltetés eszközével él, így az olvasóban szép lassan kialakul az a feszültség, ami a főhőst és a nyomozókat is jellemzi. Ahogyan egyre haladunk előre a történetben, úgy fokozódnak az izgalmak, az idegeink pattanásig feszülnek. A szerző végig fenntartja a figyelmet, az orrunknál fogva vezet (van, hogy zsákutcába), s minden egyes új felfedezés csak jobban bonyolítja a cselekményt, így az olvasó arra kényszerül, hogy újra és újra összerakja a „kirakóst”. A történet annyira furfangosan és intelligensen van felépítve, hogy egy idő után a legjelentéktelenebb mellékszereplő is gyanússá válik.

Danny pszichopata jegyeket mutató karaktere kétségkívül a legizgalmasabb. Kissé paranoid, különcködő figura. Sármos, tehetséges, kreatív, ugyanakkor tele van titkokkal. Gema kezdetben bájos, gondoskodó feleségnek tűnik, feledékenységével, gondolataival és nyomozási magánakcióival azonban egy idő után gyanúsnak, unszimpatikusnak, sőt, egyenesen elmebetegnek tűnhet az olvasó szemében.

A Tökéletes pár olyan könyv, amelyet nem csak olyanoknak érdemes elolvasnia, akik szeretik a bűnügyi, nyomozós thrillereket, hanem azoknak is, akik döbbenetes történetet és valami igazán kiszámíthatatlan keresnek.

Értékelés: 10/8

Kiadó:

Next21 Kiadó Kft.

Magyarországi megjelenés: 2021. július

Szerző: Jónás Ágnes

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

3 hatékony módszer, amivel pillanatok alatt kezelhetsz egy manipulatív személyt

3 hatékony módszer, amivel pillanatok alatt kezelhetsz egy manipulatív személyt

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Ezt a cold brew koktélt neked is el kell készítened egy forró nyári napon! (x)

Ezt a cold brew koktélt neked is el kell készítened egy forró nyári napon! (x)

Itt a nyár és vele együtt a GLAMOUR-napok - Szerezd be kedvenc kuponjaidat! (x)

Itt a nyár és vele együtt a GLAMOUR-napok - Szerezd be kedvenc kuponjaidat! (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)