Exkluzív klippremier: A magyar költészet napján debütál Pátkai Rozina új lemeze magyar versfeldolgozásokkal

2021.április.11.

A magyar költészet napján, megjelent Pátkai Rozina “Minka” című albuma, mely magyar versfeldolgozásokkal kedveskedik a rajongókat! A különleges album legújabb klipjét nálunk láthatod először!

Fotó: Szombat Éva
Fotó: Szombat Éva

A “Minka” a művésznő intermediális kísérleteinek, hangzó képeinek, montázsainak, performanszainak, illetve az EM90 zenekar Erdély Miklós verseiből összeállított “Rossz szórend” című lemezének az egyenes vonalú folytatása.

Azt hiszem, a mindennapos alkotói tevékenységemben a formai és műfaji határok teljesen összemosódtak: egy installáció, egy kép vagy egy dal nem feltételez számomra egy másik szellemi vagy lelki állapotot az anyaggal való munka során. Ehhez munkához olyan alkotótársat kerestem, aki a zenei vázlataimat nagy nyitottsággal és szabadsággal kezeli és a produceri munkájába társként avat be.

Dóczi Bence gitáros, elektronikus zenész, hangmérnök neve a zenei szakmában már sokak számára ismerősen cseng, de a nagyközönség előtt e munkájával mutatkozik be először. Bizarr hangképeiben szabadon vegyíti a populáris és avantgárd zenei elemeket és idiómákat, egyszerre melodikus és zajszerű. Rozinát ezek az egymásnak feszülő energiák inspirálták leginkább az alkotófolyamat során.

A lemez címe Czóbel Minka költőnő keresztnevét viseli, de visszaköszönnek Weöres Sándor, Ady Endre, Borbély Szilárd, Karinthy Frigyes, Víg Mihály, Tóth Árpád és Áprily Lajos versei is.

“Néhány éve találtam rá a verseire, részben az ő életútja az, ami erőt és bátorítást adott, hogy ne féljek új utakat keresni a zenei pályán. Korának irodalmi életéből teljesen kitaszította őt a kritika és a szakma is, mégsem adta fel az alkotói szabadságát, rengeteg művet hagyott ránk, amelyeket elképzelhető, hogy Weöres Sándor újra felfedező tevékenysége nélkül nem is ismernénk.” - meséli Rozina Czóbel Minka kapcsán

Szombat Éva
Szombat Éva

A lemezen kulcsszerepet kap Rozina állandó zenésztársa Ávéd János szaxofonos. “Ávéd János szaxofonjátéka nélkül ezt a lemezt nem tudtam volna igazán elképzelni. A vele való együttmunka számomra a folytonosságot is jelenti. Ahogy ebben az új, gépesített zenei világban ő is jelen van velünk a frissességével és kreativitásával - pontosan úgy, ahogy a korábbi két lemezemen is - meghatározza a zenei történéseket. Játéka számomra megnyugvás és biztosíték: minden rendben van, minden a helyére került.

A lemezen szereplő Balaton-feldolgozás az album egyik legfontosabb darabja. A “Mindig mindent” című ikonikus dalhoz társuló képi világot Ef Zámbó Szonja álmodta meg, aki így ír a dalról és a munkafolyamatról: “Víg Misi zenéje születésemtől kezdve az életem része, kiváltképp ez a dal. Ez a kötődés egyrészt könnyebbé tette a munkát, másrészt nagyobb felelősséget éreztem. A megvalósításban nagy segítségemre voltak a barátaim és az Etherno Studio.”

A lemez további darabjaihoz szintén videoklipek készülnek, amelyeken Tihanyi Áron, Németh Dániel, Karcis Gábor és Székács Dániel médiaművészek dolgoznak.

A költészet napján debütál az album egyik dalának videoklipje, mely Acsai Roland Hát így című versének feldolgozása!

A MINKA lemez eddig megjelent dalai itt elérhetőek!

Ez is érdekelhet

Tom Ford lemondta februári bemutatóját a New York-i divathéten

Tom Ford lemondta februári bemutatóját a New York-i divathéten

G-Életstílus

Gyakran látsz különös számokat? Az angyali számok neked is üzennek

Gyakran látsz különös számokat? Az angyali számok neked is üzennek

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: pontosan tudod, mit akarsz elérni - január 26.

Napi horoszkóp: pontosan tudod, mit akarsz elérni - január 26.