A rajongók szerint a You sztárja, Joe egy pszichopata, de a szakértők máshogy gondolják!

2021.október.23.

A Netflix egyik legnépszerűbb sorozata jelenleg a You, ami folyamatosan megdönti saját nézettségi rekordjait is. Ha még nem nézted végig, akkor készülj fel, mert nem egy átlagos sorozat, hanem valószínűleg a legdurvább sztori, amit életedben láttál. Hogy miért? Mert a főszereplő egy pszichopata.

A rajongók szerint a You sztárja, Joe egy pszichopata, de a szakértők máshogy gondolják!
Fotó: Profimedia

Vagyis egészen eddig ezt gondoltuk, most viszont szakértők elemzéseit olvasva rájöttünk, hogy nem is biztos, hogy pontosan ez a diagnózisa a megszállott Joe Goldbergnek.

Kicsoda Joe?

A Netflix főszereplője, Joe új szintre emelte a rosszfiú fogalmát és esetében nem csak arról van szó, hogy egy született rohadék, aki összetöri a lányok szívét, mert mindenkinél jobban szereti saját magát, hanem sokkal súlyosabb, vérfagyasztó és természetesen büntetendő tettekről. A lelki abúzuson keresztül egészen a gyilkosságokig (nagyon sok gyilkosságig). Igen, ez egy nagyon beteg sorozat. Mégis zseniális a maga módján!

You - Netflix
You - Netflix
Fotó: Profimedia

Joe Goldberget az első évadban könyvtárosként ismerhetjük meg, aki nők megszállottjává válik. Kémkedik a utánuk és úgy alakítja a körülményeket, hogy kapcsolatba kerüljön velük, majd becserkéssze őket. Ha pedig társra lel, mindent megtesz, hogy megvédje partnerét bárkitől, aki SZERINTE bántja vagy bántani akarja. Mindenáron. Legyen szó megleckéztetésről vagy gyilkosságról.

Az első évadban Joe úgy érzi, Guinevere Beck élete szerelme, de az is gyorsan kiderül, hogy korábban is érzett már így egy bizonyos Candice iránt. Csak ahogy ő fogalmazott, az a románc katasztrófával ért véget. Ha nézted a sorozatot, tudod, mi történt Candece-szel, ami alapján egyértelmű, hogy a katasztrófa Joe fejében van. Nem akarunk spoilerezni, hiszen nem mindenki látta még az új évadot, de finoman fogalmazva, Joe gyakran ragasztja rá az ˝életem szerelme˝ címkét különböző nőkre és a megszállottságát semmi sem tudja megállítani.

You - Netflix
You - Netflix
Fotó: Profimedia

Az igaz szerelem számára időszakos, amit bármikor felülír az ösztön, hogy más nőkre vadásszon és ezen az sem változtat, hogy időközben családapává válik.

Pszichopata vagy szociopata?

A pszichopata jelzőt használjuk gyakrabban, pl. a hétköznapokban, olyan személyekre is, akik egyébként nem diagnosztizált pszichopaták, csak furcsán viselkednek, vagy valamiért kihúzzák nálunk a gyufát. Természetesen ez így nincs rendjén és nem szerencsés pszichopata jelzővel illetni senkit, viszont éppen a kifejezés gyakori használata miatt mondják sokan Joe Goldbergre is nyugodt szívvel, hogy pszichopata.

You - Netflix
You - Netflix
Fotó: Profimedia

A pszichopata és a szociopata kifejezést általában szinonimákként használják, de a valóságban a két kórkép eltérő. A szociopata kifejezés valójában antiszociális személyiségzavarban szenvedő személyre vonatkozik. Őket általában vakmerő, álnok, manipulatív emberekként írják le, akik nem képesek hosszútávú kapcsolatok fenntartására. A bűntudat teljes hiánya jellemzi őket, nem tanulnak a hibáikból, éppen ezért folyamatosan megismétlik azokat és egyáltalán nem tisztelik a törvényeket. Ha ezeket a tulajdonságokat vizsgáljuk, mondhatjuk, hogy Joe szociopata. Vannak azonban olyan tulajdonságai is, melyek nem jellemzőek erre a diagnózisra. Összehasonlítva, a pszichopatákra jellemző még az empátia teljes hiánya, a bűntudat teljes hiánya a kiemelkedő karizmatikusság és a hiúság is.

Azt, hogy valaki pszichopata vagy szociopata azért is nagyon nehéz meghatározni, mert a két jelenséget leggyakrabban az alapján vizsgálják, hogy milyen hatással vannak a társadalomra, nem pedig az alapján, hogy milyen hatással vannak arra a személyre, aki kapcsolatban van velük. Joe pszichopata és szociopata jegyeket is hordoz.

You - Netflix
You - Netflix
Fotó: Profimedia

További elméletek

A sorozat második és harmadik évadából is kiderült, hogy Joe gyermekkora tragikus volt és édesanyja is elhagyta. Ez pedig súlyos társfüggőséget eredményezett nála. A társfüggőség tünetei közé tartozik mások irányításának igénye és a kapcsolatoktól való egészségtelen függőség. Az egyének ilyen esetben gyakran kapcsolatuk alapján határozzák meg magukat nem pedig saját identitásuk alapján. Ezt pedig Joe is megteszi. Egyértelműen problémái vannak a társfüggőséggel, ami befolyásolja a nőkkel kialakított kapcsolatait.

Összességében a szakértők szerint Joe Goldbert antiszociális személyiségzavar, nárcizmus és társfüggőség jeleit mutatja. De egy kitalált karakter esetében szinte lehetetlen a részletes diagnózis felállítása, hiszen valószínűleg az alkotók is több kórképet vettek alapul a karakter megformálása során.

Ez is érdekelhet

Dizájner darabokkal a fenntartható magyar textiliparért

Dizájner darabokkal a fenntartható magyar textiliparért

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet

Szépséghírek

Menő a férfi manikűr? Harry Styles szerint biztosan

Menő a férfi manikűr? Harry Styles szerint biztosan