Amerikai álom háttérben hullákkal

Az amerikai foci a világ egyik legkeményebb sportja, ugyanakkor azok, akik eljutnak a profiligába, vagyis az NFL-be, biankó csekket kapna ahhoz, hogy elképesztően gazdaggá váljanak, nem beszélve arról, hogy sztárstátuszba kerülhetnek. Sokan mondogatják, hogy az amerikai álom ma már nem létezik, de éppen az NFL a tökéletes ellenpélda, hiszen minden csapatban van jónéhány olyan játékos, akinek egészen hihetetlen élettörténete van, és aki bebizonyítja, hogy nyomorból is ki lehet törni tehetséggel, alázattal és rengeteg önfeláldozó munkával.

Aaron Hernandez
Fotó: Rexfeatures

A dolog idáig szívmelengető. Azt már csak a sport aktív követői tudják, hogy szinte nincs olyan hét, hogy egy-egy profiligában játszó játékost le ne tartóztatnának ilyen-olyan kihágások, bűncselekmények miatt.

Rengeteg játékos van, aki már pályafutása idején súlyos, egész életére kiható sérüléseket szerez, sokaknak nem csupán évekkel, hanem évtizedekkel rövidíti meg az életét a sport, és hiába keresnek mesés összegeket, a játékoskarrierjük után tömegesen mennek csődbe

Az NFL világából rengeteg bűnügyet lehet előhúzni, de O. J. Simpson ügyét valószínűleg csak Aaron Hernandez gyilkossága tudja megközelíteni, már ami a sajtóvisszhangot, és a közvélemény reakcióját illeti. Ráadásul Hernandez Simpsonnal szemben aktív játékos volt, még szinte a nagy karrierje kezdetén, amikor letartóztatták gyilkosságért.

A Netfilx háromrészes háromórás dokumentumsorozata az Egy gyilkos elméje: Aaron Hernandez ezt az egészen képtelen történetet dolgozza fel. Elmeséli az amerikai álom megvalósult történetét: azt, hogy miként emelkedett a bevándorló szülők gyermeke a legnagyobbak közé, mennyire kitartó és céltudatos volt, mennyien imádták, és valóban milyen elképesztő sportoló volt, aki 40 millió dolláros szerződést írt alá korunk messze legeredményesebb NFL csapatával New England Patriots-cal. Még a tinta is alig száradt meg a mesés szerződésen, amikor Hernandezt bilincsben vitték el, és

a mese egy pillanat alatt kijózanító véget ért. A focisztár egy éjszaka két emberével felvette a barátnője nővérének udvarlóját, megkocsikáztatták, majd egy elhagyatott helyen valósággal kivégezték.

10 jó film, amelyből sokat tanulhatsz a pszichológiáról

10 jó film, amelyből sokat tanulhatsz a pszichológiáról

Az Egy gyilkos elméje arra tesz kísérletet, hogy belásson a csillogó felszín mögé. Kiderül, hogy Hernandeznek már a gyerekkora iszonyatos megpróbáltatásokkal volt tele, hogy tinédzserkora óta elképesztően masszívan kábítószerezett, és ráadásul minden bizonnyal egyéb súlyos bűncselekmények is száradhattak a lelkén, például egy kettős gyilkosság. Azonban valójában ez a három óra nem több kísérletnél, végignézzük a tárgyalások menetét, meghallgatjuk a közeli-távoli barátok visszaemlékezéseit, de valójában semmilyen támpontot nem kapunk, hogy Aaron Hernandez miért végezte ki Odin Lloydot egy júniusi éjszakán. Rengeteg telefonbeszélgetést hallunk, amelyet a már börtönben ülő sportoló a barátnőjével, a kislányával, az anyjával, rokonaival, ügynökével folytat, de nincs semmilyen válasz. Ahogy nincs igazi válasz arra sem, hogy miért követett el minden valószínűség szerint (habár ebben az ügyben végül felmentették) kettős gyilkosságot, egy évvel a karrierjét, és szabad élete végét jelentő gyilkosság előtt.

Aaron Hernandez még a vádlottak padján is megvillantotta megnyerő mosolyát, ránézésre ki gondolná, hogy kettős életet élt?

Aaron Hernandez a vádlottak padján
Fotó: Rexfeatures

Az Egy gyilkos elméje pont abban vall kudarcot, amit ígér, nem jutunk közelebb a sportoló elméjéhez, egy csomó teória felvillan, ilyen például Hernandez feltételezhető, de titkolt, és valójában mindössze egyetlen középiskolai barátja által felemlegetett homoszexualitása, és amiatt érzett frusztrációja. Felmerül a gyermekkori bántalmazásból fakadó lelki sérülése, és az is, hogy a sport közben szerzett fizikai sérülései, agyrázkódásai súlyos elváltozásokat okoztak az agyában, ami az időnkénti kontrollálhatatlan és agresszív viselkedés kiváltója lehetett. És akkor még ott van Hernandez függősége, meg az, hogy képtelen volt feldolgozni a sikert, és nem voltak valódi barátai. Nem derül ki, hogy ennek a szörnyűség-koktélnak melyik eleme volt a leghangsúlyosabb abban, hogy a nappal ünnepelt, rajongott csillogó mosolyú és pofátlanul jóképű sztársportoló éjjelente gengeszterré változott, és úgy viselkedett, mintha a Sebhelyesarcú című film főszereplője lenne. A sorozat ennyiben mindenképpen kudarc, egyáltalán nem haszontalan azonban, hogy legalább felveti ezeket a kérdéseket.

A dokumentumfilm-sorozat rávilágít például arra, hogy a profi sport milyen kegyetlen világ. Repkednek a dollármilliók, de csapatok magasról tesznek a játékosaikra, Hernandez kapott ugyan dorgálásokat a pályán kívüli dolgai miatt, de amíg a meccseken jól teljesített, az ittas vezetéseket, szórakozóhelyi balhékat elnézték neki, ahogy senkit nem zavart az sem, hogy a sportoló tonnaszámra szívja a füvet. Nem aggódott senki, hogy a csapatból lényegében nem voltak barátai, és enyhén szólva kétes alakokkal lógott. Arról nem is szólva, hogy az egészsége csak addig érdekli az edzőket, hogy tud-e játszani, vagy sem. A kiválasztást (draft) állítólag minden játékos esetében elképesztően komoly nyomozás előzi meg, mielőtt bekerülnek a ligába, de az Aaron Hernandez múltjában sorakozó vörös zászlóknak a liga legjobb csapatának legendás edzője sem tulajdonított különösebb figyelmet. Bár a sportoló vélelmezett homoszexualitása nem áll a legbiztosabb lábakon a bizonyítás szempontjából, de a sorozat ettől függetlenül nagyon pontosan mutatja meg, hogy a profi sport világa mennyire nem toleráns, és mennyire fenyegető közegként élhetik meg azok, akik eltérnek az úgy nevezett normáktól.

És persze a közhelyszerű tanulság; a pénz egyáltalán nem boldogít. Aaron Hernandez sikeres volt, gazdag, egy gyönyörű kislány édesapja, de céltalanul tengett a saját életében. Egyszerűen senki nem tanította meg rá, hogy hogyan kellene élnie akkor, amikor eléri a céljait.

Mindezekből persze nem kellene következnie az emberölésnek, Aaron Hernandez gyilkossága megmagyarázhatatlan, és értelmetlen, ahogy valószínűleg minden gyilkosság. Tanulság, vagy magyarázat nincs, csak a nyomasztó kérdőjelek maradnak bennünk a végén.

Az Egy gyilkos elméje: Aaron Hernandez a Netflix oldalán érhető el.

Ez is érdekelhet

Túl sokat utazunk magas kibocsátással

Túl sokat utazunk magas kibocsátással

Sztárhírek

Tóth Andi megrázza magát és megy tovább

Tóth Andi megrázza magát és megy tovább

GLAMOUR Horoszkóp

Pink hajtól a cuki copfokig - Ezt a frizurát próbáld ki a horoszkópod szerint

Pink hajtól a cuki copfokig - Ezt a frizurát próbáld ki a horoszkópod szerint