Az irodalom nagy alakjai és zűrös szerelmi életük: ezt az iskolában nem tanítják, pedig izgalmas lenne!

2022. február 7.
Ez a cikk több mint 6 hónapja frissült utoljára, a benne lévő információk elavultak lehetnek.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az irodalom nagy alakjait se kerülte el a szerelem és néha annak árnyoldala sem. Voltak olyan kapcsolatok, amikbe könnyedén befurakodott egy új, harmadik fél, néha meg kellett küzdeni a közvéleménnyel, esetleg a hatalmas korkülönbséggel, vagy éppen átélni a viszonzatlan szerelem kínzó érzését. Ők is ugyan azt az érzelmi hullámvasutat élték át, mint mi hétköznapi emberek.

Az irodalom nagy alakjai és zűrös szerelmi életük: ezt az iskolában nem tanítják, pedig izgalmas lenne!
Fotó: Gettyimages.com

Szerelmi háromszög

Kozmutza Flóra körül két híres író is feltűnt, József Attila és Illyés Gyula. József Attila megállás nélkül ostromolta Flórát, holott a nő titkon szerelmes volt Illyés Gyulába, aki szintén viszonozta az érzelmeit, de találkozásuk elején még felesége volt. Flóra elég hamar egy szerelmi háromszögben találta magát, ahonnan nem volt menekvés. A közvélemény Attila mellett szerette volna látni a nőt, és ő igyekezett megfelelni ennek az elvárásnak. Saját érzelmeivel nem foglalkozva igent mondott József Attilának, a férfi lelki állapota miatt. Attila halála után találta meg a boldogságot Illyés mellett, de kapcsolatukat sokáig titkolniuk kellett. Sokan őket hibáztatták a tragédia miatt. Illyés nem írhatta le verseiben szerelme nevét, mert már előtte egy nagyobb költő, József Attila ezt megtette, ami egész életében bántotta az írót.

Illyés Gyula és Kozmutza Flóra 1979-ben. Fotó: Bahget Iskander

Viszonzatlan szerelem

Kölcsey Ferenc szerelmes verseinek címzettje Szemere Pál, a legjobb barátja volt. A Himnusz írójának szerelemi életével rendkívül óvatosan bánnak a kutatók, de kijelenthető, hogy Kölcseynek mélyebb érzései voltak Szemere felé, mint szimpla barátság. Valószínűleg ez egy viszonzatlan szerelem volt, mert Szemere Pál nagy nőcsábász hírében állt mind amellett, hogy felesége volt. Kölcsey csak vágyakozhatott a férfi után, megküzdve a kor normáival és a hírnévéhez köthető elvárásokkal.

Kölcsey Ferenc

Hatalmas korkülönbség

Ha Jókai Mór és Nagy Bella színésznő között 54 év korkülönbség volt. Jókai karolta fel a fiatal színésznőt és indította el a színészi pályán, majd haláláig egyengette útját. A család és a baráti kör ellenezte a házasságot, ami végül oda vezetett, hogy Jókai minden kapcsolatot megszakított a családjával. Az összes hagyatékát a lányra hagyta. Jókai nagyon szerette Bellát és nem érdekelte mások véleménye. 5 évig tartott a házasságuk. Jókai halála után Bellát beperelte a család a végrendelet miatt, ezért a nő Londonba költözött.

Jókai Mór és Nagy Bella 1900 körül Fotó: Erdélyi Mór

Váratlan negyedik fél

Krúdy Gyula és Spiegler Bella 20 évig voltak házasok, de Krúdy nem a hűségéről volt híres. Szívesen töltötte a szabadidejét más nők társaságában. Várady Gyula feleségével Reginával szerelmi viszonyba keveredett, aminek a nő lánya vetett véget. Nem is akárhogyan. Krúdy beleszeretett Regina lányába. Megszöktette Zsuzsikát és elvált feleségétől, hogy nőül vehesse a fiatal lányt. Ez valószínűleg még ma is nagy port kavarna. Egy közös gyerekük született. Vajon Bella mit szólhatott a kapcsolathoz?

Krúdy Gyuláné Rózsa Zsuzsa Forrás: Déri Múzeum
Fotó: Déri Múzeum

Egy mérgező francia szerelem

Rimbaud 17 évesen ismerkedett meg Verlaine-nel. Párizsba költözött a férfi segítségével, ahol hamar szoros kapcsolatba kerültek egymással. Rimbaud és Verlaine közösen utazgattak Európában miután Verlaine-t elhagyta a felesége. Kapcsolatuk rendkívül mérgező volt mindkettőjük számára. Veszekedtek, elhagyták, majd újra és újra visszatértek egymáshoz. Egyikük se érezte úgy, hogy megfelelne a másiknak. Amikor Rimbaud megelégelte a kapcsolatot Verlaine teljesen megőrült, részegen pisztollyal a kezében rontott a férfira. Szerencsére csak Rimbaud kezét sikerült eltalálnia. Kapcsoltuk viharos véget ért, Rimbaud a félelem miatt feljelentette Verlaine-t, aki két évet a börtönben töltött. Ha bővebben érdekel a kapcsoltuk nézd meg a Teljes napfogyatkozás című filmet Leonard Dicaprio és David Thewlis főszereplésével.

Szerző: Varga Dóra

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

7 antioxidáns étel, amiből minden egyes nap enned kellene

7 antioxidáns étel, amiből minden egyes nap enned kellene

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Eleged van a sötét karikákból? Elképesztő, mit tud ez a korrektor (x)

Eleged van a sötét karikákból? Elképesztő, mit tud ez a korrektor (x)

Nagyon fontos: ezt semmiképp se hagyd otthon, ha nyaralni mész (x)

Nagyon fontos: ezt semmiképp se hagyd otthon, ha nyaralni mész (x)

A nyári bőrápolás 5 leggyakoribb tévhite, amiket sose kövess el (x)

A nyári bőrápolás 5 leggyakoribb tévhite, amiket sose kövess el (x)

6 dolog, amit ha betartasz, elkerülheted az intim fertőzéseket (x)

6 dolog, amit ha betartasz, elkerülheted az intim fertőzéseket (x)