8 híresség, aki őszintén vallott arról, hogy családon belüli erőszak áldozata volt

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A családon belüli erőszaknak rengeteg árulkodó jele van, mégis nehéz felismerni, és még inkább elismerni, hiszen bármennyire is bizarr és elfogadhatatlan, olykor a legtöbbet éppen azok ártják nekünk, akiket a legjobban szeretünk. Az pedig, hogy kivel és milyen formában történik meg, teljesen független a kortól, nemtől, társadalmi helyzettől és egyéb tényezőktől - még a sztárokat sem kerüli el.

Reese Whiterspoon
Reese Whiterspoon
Fotó: Gettyimages.com

Nekik is ugyanolyan nehéz, de szerencsére sokan nemcsak kitörtek, de nyíltan beszélni is mertek már arról, hogy ők is estek már áldozatául családon belüli erőszaknak. A történetüknek pedig egytől-egyig ugyanaz az üzenete: senkinek nem szabad eltűrnie, ha bántalmazzák. Történjen az lelkileg vagy fizikailag, egy bántalmazó kapcsolatban senkinek nem kell benne ragadnia, az abból való kilépéshez pedig minden segítséget megérdemelnek az áldozatok.

1. Rihanna

Talán soha nem fogjuk elfelejteni azokat a fotókat, amelyek először 2009. február 08-án tűntek fel Rihannáról sérült, duzzadt szemekkel és ajkakkal, miután akkori párja, Chris Brown bántalmazta. Brownt később öt év próbaidőre, 180 nap közmunkára és egy családon belüli erőszak elleni programban való részvételre kötelezték a hatóságok.

Rihanna évekkel később, 2015 novemberében így nyilatkozott a Vainty Fairnek: "Sok nő, sok fiatal lány még mindig bántalmazáson megy keresztül. Sok fiatal fiú is. Ez nem az a téma, amit a szőnyeg alá kell söpörni, ezért nem tudom úgy elvetni, mintha nem is történt volna semmi, vagy nem venni komolyan, de nekem és mindenki, aki családon belüli bántalmazás áldozata lett, nem akar emlékezni rá. Senki sem akarja beismerni."

A csodálatos énekesnőnek is időbe telt, mire elismerte, hogy borzalmas, ami történt vele, sőt rajongói legnagyobb megdöbbenésére 2012 végén ismét randevúzni kezdett Chris Brownnal. Szerencsére azonban belátta, hogy téves döntést hozott, és a legjobb, amit tehet, hogy elsétál, majd végleg pontot tett a kapcsolatuk végére.

2. Reese Whiterspoon

A Hatalmas kis hazugságok színésznője a sorozat mondandójára felhívva a figyelmet még 2018-ban vallott Oprah Winfreynek arról, hogy fiatalon lelki bántalmazás áldozata volt. Akkori párja mellett önbizalomhiánya volt, amin a férfi csak tovább erősített és sokat rontott az önbecsülésé. Erre pedig csak akkor jött rá igazán, amikor kilépett a kapcsolatból, és újra hinni kezdett abban, hogy képes felállni és kiállni önmagáért és az álmaiért.

3. Serena Williams

Tudtad, hogy a családon belüli erőszak áldozatai 99%-ban pénzügyi bántalmazáson is keresztülmennek? Ebben az esetben a bántalmazó fél folyamatosan manipulálja, korlátozza vagy ellenőrzi a partnere anyagi erőforrásait, hogy ezzel is megnehezítse az életét. Pontosan ezt élte át Serena Williams is, aki azóta az Allstate Foundation Purple Purse program nagykövete lett, hogy minél több ember figyelmét felhívja a bántalmazás ezen formájára.

4. Charlize Theron

Charlize Theron 15 éves korában szörnyű tragédiának volt szemtanúja: édesanyja, Gerda Maritz önvédelemből lelőtte és megölte alkoholista, erőszakos apját, Charles Theront, amikor a férfi egy este részegen hazaérve egy fegyverrel Charlize-t és őt is célba vette.

A színésznő 2011 júniusában a CNN-nek adott interjújában nyilatkozott arról, hogy sokáig azt mondta az embereknek, hogy az apja egy autóbalesetben hunyt el, mert nem akart beszélni élete tragédiájáról. Idővel viszont megérett benne a gondolat, hogy mások figyelmét is felhívja arra, hogy ne legyenek többé áldozatok, és hogy tudják, nincsenek egyedül.

5. Laverne Cox

A Narancs az új fekete Sophiája volt az első transznemű nő, aki a dél-afrikai Cosmopolitan címlapján szerepelhetett és szintén első transzneműként Emmy-díjra jelölték. 2017-ben ő is a nyilvánosság elé állt, és elmondta, hogy korábban négy évig élt együtt egy érzelmileg bántalmazó alkoholistával, mert úgy érezte, hogy mivel színes bőrű és transznemű, ő az egyetlen férfi, aki valaha is szeretni fogja, de az együtt töltött idő végén már úgy érezte, hogy ha nem lép ki, belehal a kapcsolatba.

6. Halle Berry

Halle Berrynek már fiatalon szembesülnie kellett családon belüli erőszakkal, apja ugyanis éveken át fizikailag bántalmazta édesanyját. Később pedig arról is nyilatkozott, hogy egy Hollywoodban jól ismert volt párja olyan erősen megütötte, hogy bal dobhártyája kilyukadt, és a hallásának 80%-át elvesztette. Halle azóta a Jenesse Centeren keresztül igyekszik segíteni olyan nőknek, akik szintén családon belüli erőszak áldozatává váltak, ezáltal pedig a saját negatív tapasztalatait is igyekszik feldolgozni, amennyire csak lehetséges.

7. Christina Aguilera

A Grammy-díjas énekesnő 2019 októberében posztolt egy fotót az Instsgramra, miután kitüntették a bántalmazottakat segítő munkásságáért. Ekkor osztotta meg a nyilvánossággal, hogy ő maga is családon belüli erőszak áldozata volt, és gyakran előfordult, hogy éjszakánként édesanyjával és kishúgával apja elől kellett menekülnie, aki rendszeresen verte őket.

Azt is elmondta, hogy nagyon tiszteli mindazokat, akik meghallgatják és támogatják az áldozatokat, valamint segítenek nekik visszanyerni az erejüket, az önállóságukat, és opcionálisan anyagi segítséget is nyújtanak nekik egy jobb, szabad jövő érdekében. Továbbá azt is hangsúlyozta, hogy a családon belüli erőszak az egész világon jelen van, aminek minél előbb véget kell vetni.

8. Patrick Stewart

Patrick Stewart sok éven keresztül kénytelen volt nézni, hogy apja bántalmazza édesanyját. Mindeközben a környezetében rendszeresen azt hallotta, hogy egy vitához két ember kell, és az édesanyja biztosan kiprovokálta azt, ahogyan bánt vele az apja. Éppen ezért fontosnak érezte őszintén elmondani történetét, és kihangsúlyozni, hogy még mindig rengeteg ember él tévhitben, és senki nem érdemli meg, hogy családon belüli erőszak áldozatává váljon.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Az Oroszlánra kihívások várnak, a Rák biztonságra lel  - április 15.

Napi horoszkóp: Az Oroszlánra kihívások várnak, a Rák biztonságra lel - április 15.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)

PR

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

PR

Kutyások figyelem! Ezért kell tavasszal jobban odafigyelned (x)

Kutyások figyelem! Ezért kell tavasszal jobban odafigyelned (x)

PR

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)