Neki sikerült Magyarországra csábítani Dua Lipát és Justin Biebert

A Sziget Fesztivál Európa egyik legismertebb és legnagyobb fesztiválja. Egy város a fővárosban, ahol a nap bármely szakában lehet programokat találni, ahol a koncertek mellett színházi előadásokat vagy cirkuszi műsort is lehet nézni, és ahol évről-évre a világ legizgalmasabb külföldi zenekarai, és legnagyobb húzónevei lépnek fel. De szintén Európa legizgalmasabb fesztiváljai között tartják számon a Balaton Soundot vagy éppen rengetegen várják, milyen neveket jelentenek be a Volt fesztiválra.

Neki sikerült Magyarországra csábítani Dua Lipát és Justin Biebert
Fotó: Getty Images

A közös pont ezekben Csiszár Virág, a Sziget Kft nemzetközi bookingmenedzsere, aki egyszerre intézi csapatával az idei fesztivál fellépőinek vendéglátását, és szervezi már a 2023-as vagy akár a 2024-es évet.

Hogyan kerültél a Sziget Kft-hez, és lettél booking menedzser?

Még anno 2012-ben ismerkedtem meg Muraközy Péterrel, aki a szigetes fesztiválok magyar zenei programjáért felel, illetve az Akvárium Klub és a Veszprémi Utcazene főszervezője. Felhívtam ismeretlenül, és elmondtam neki, hogy akkor végeztem éppen az egyetemen, és hogy milyen terveim vannak, mivel szeretnék foglalkozni. Nagyon megdicsért, mondta, hogy ez remekül hangzik, de ő nem fog tudni nekem most munkát ajánlani sehol, viszont lehetőséget adott, hogy egy szezonban mellette legyek gyakornok. Bemutatott mindenkinek, és megismertetett velem minden területet, ami a zeneiparban fellelhető. Elvitt a fesztiválokra, az Akvárium Klubban megmutatta, ki milyen feladatkört lát el. Mikor letelt a nyári szezon, pont megüresedett egy állás a Szigetnél, és bekerültem Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert csapatába.

A booking menedzseri pozícióját Dan Panaitescu halála után vetted át. Mennyire érezted ezt nagy kihívásnak?

Sajnos a feladat ilyen tragikus körülmények között talált meg, mert én voltam az az ember, aki legközelebb állt Danhoz, és akivel a legtöbbet dolgozott együtt, aki át tudta venni a feladatokat, tovább tudta vinni az aktuálisan futó szálakat az ügynökökkel, turnémenedzserekkel.

Nagyon nagy teher volt, talán nem is láttam át azt akkor, hogy mennyire nagy feladat. A munka egy részére volt már rálátásom, de ha a teljes képet láttam volna, lehet, hogy nem is merek rá vállalkozni. Viszont szerettem volna büszkévé tenni Dant, és ez a motiváció, illetve a kötelességtudat játszott közre abban, hogy igent mondjak a felkérésre. Ez egyszerre szép és hálás feladat az összes nehézségével együtt. Az évek során kezdtem el megérteni, milyen komoly felelősséggel jár, és hogy mi mindenre kell odafigyelni.

Csiszár Virág
Fotó: Csiszár Virág

És mi mindenre? Milyen feladata van egy booking managernek?

Minden a tervezéssel kezdődik. Először igyekszünk utána járni annak, hogy kiket szeretne látni a közönségünk az adott fesztiválokon. A Sziget esetében a magyar közönségen kívül van egy jelentős nemzetközi látogató réteg, akiknek odafigyelünk az igényeire. Figyeljük az online megjelenéseket, az hallgatottságot, a social felületeket, de ami ennél sokkal fontosabb, az az, hogy kik azok a fellépők, akiknek a koncertjére jegyet vásárol a közönség. Igyekszünk megfigyelni, hogy a számunkra kulcsfontosságú piacokon, illetve Magyarországon hány jegyet ad el egy-egy fellépő a fesztiválokra, a saját koncertjeire, illetve az online kívánsággép segítségével követjük, hogy a látogatók mely fellépőket szeretnék hallani és látni az adott évben.

Amikor összeáll a terv, felveszem a kapcsolatot a fellépők az ügynökségeivel, a menedzsmentekkel, és összevetjük a mi kívánságlistáinkat azzal, hogy egy adott szezonban éppen ki az, aki elérhető és turnézik. Nagyjából másfél évvel a fesztivál előtt már kapunk egy képet arról, ki az, akivel érdemes továbbmenni és tovább folytatni a tárgyalásokat, ki az, aki egyáltalán tervez turnét az adott időszakban, és elkezdünk egyeztetni a részletekről. Küldünk egy hivatalos ajánlatot, és sokszor hónapokig tartó folyamat, mire minden részlet kapcsán megegyezünk, legyen az a gázsi, hogy melyik színpadon lépjen fel az adott sztár, hány órakor, hol lesz a helye a plakáton, tudjuk-e teljesíteni a rider-ben (zenekari kívánságlistában) található kéréseket, elvárásokat. Ez ugye nem csak a Szigetre, de a Sziget Kft-hez tartozó összes eseményre igaz.

Amikor megállapodunk, aláírjuk a szerződést, akkor elkezdünk kicsit részletesebben foglalkozni a produkciós egyeztetéssel, illetve a helyszíni feladatok előkészítésével, hogy szállást, transzfert, ellátást szervezzünk. Ezeknek az egyeztetése eltart egészen a fellépés napjáig.

Ha jól értem, akkor a 2022-es Sziget kicsit a múltba vész, és már előrébb tartasz?

Nem igazán tudsz a múltba veszni, mert bár dolgozunk a 2023-as fesztiválok fellépőin is, azért itt is szükség van ránk a jelenben, a fesztiválok előkészítésénél, a helyszíni koordináció során.

Csiszár Virág Fotó: Földi Ádám
Fotó: Földi Ádám

Nagyon felgyorsult a zeneipar, valaki néhány hónap alatt szupersztár lesz, aztán néhány hónap alatt el is tűnik. Mennyire nehezíti meg ez a munkádat, vagy mennyire lehet ezt lekövetni?

Elég nehéz lereagálni, nagyon nehéz követni ezeket a gyors változásokat. Pláne úgy, hogy 2020-ra terveztünk egy fellépősort, amiből ugye nagyon sok fellépőt tovább vittünk 2022-re. Manapság tényleg nehéz megmondani azt, hogy három év múlva mik lesznek a trendek, és kit szeretne látni a közönség, ráadásul nagyon fiatalok a látogatók, teljesen megváltoztak a zenehallgatási szokásaik a korábbi generációkéhoz képest. Nagyon nehéz előre látni, hogy mik azok a trendek, amik ilyen hosszú időn át is tartósak maradnak. Erre szerintem nincs jó recept, csak az, hogy folyamatosan figyeljük a közönség igényeket, követjük a trendeket, az újdonságokat. Kell, hogy legyen hatodik érzékünk, amivel megpróbáljuk kiválasztani azokat a fellépőket, akik akár a következő szezonra képesek elérni azt a státuszt, hogy fő fellépők lehessenek a fesztiválokon. A kisebb színpadokra pedig igyekszünk olyan fellépőket hozni, akik nagyon aktuálisak, és akár az adott fesztiválszezonban fedezheti fel őket fel a közönség.

„Engem nem futószalagon gyártottak” - Portré a Sziget Fesztivált megnyitó Dua Lipáról

Sokakban élhet az a kép, hogy a booking manager minden este a színpad mögött bulizik a világsztárokkal, akikkel tulajdonképpen már baráti a kapcsolata. Ehhez képest mi a valóság?

Az tény, hogy reggeltől estig itt vagyunk a backstage-ben a kollégáimmal. Általában inkább kora reggeltől, olyan hét-nyolc óra körül kezdünk, és az utolsó fellépő után, hajnali három körül fekszünk. Ebből ki lehet számolni, hogy alvásra nem sok idő marad, de abszolút nem panaszkodom. Mert tényleg így van, vannak olyan fellépők, akikkel sikerül jó baráti kapcsolatot kialakítani, de van olyan is, akivel soha nem is találkoztam, még annak ellenére sem, hogy többször is fellépett már nálunk, és mindössze három másodpercre láttam elsuhanni magam mellett. Úgyhogy ez egészen változatos, de szerintem sokan a kemény, egész éves munkát nem látják mögötte, csak a csillogást és inkább ez a könnyed, bulizós kép ugrik be nekik, ha a munkakörre gondolnak.

Mi a legnagyobb kihívás a szakmádban? Lehet sorrendet felállítani, melyik feladat az, amitől a leginkább gyomorgörcsöd van?

Ami szerintem a legnehezebb, hogy nagyon sok tényezőt kell összeegyeztetni. Nem nagyon lehet tervezni, felkészülni, mert hiába tervezünk előre, annyi változás és meglepetés ér minket, hogy azt szinte már lehetetlen követni és menedzselni. Tehát a feladatunk felkészülni a felkészülhetetlenre.

A Sziget sokkal több mint Dua Lipa és Justin Bieber! Soroljuk, mit ne hagyj ki

Fiatal nőként lettél Európa legismertebb fesztiváljának a booking menedzsere. Szerinted ez mennyire lehet inspiráció a fiatal lányok számára? Volt előtted példakép a szakmában?

Általánosságban még mindig elmondható, hogy kevesebb nő dolgozik a zeneiparban, mint férfi, de azért ez szerencsére évről-évre egyre inkább változik. Női példaképekből nem volt hiány előttem. Többek között édesanyám is ilyen, aki nagyon keményen dolgozik egész életében, a család mellett a karrier is fontos számára, valahol biztos, hogy ez is szerepet játszott az én hozzáállásomban.

Tudsz még úgy fesztiválra járni, hogy teljesen kikapcsolsz?

Nem igazán. Nagyon szeretek fesztiválra járni, de óhatatlanul is figyelem azt, milyen egy fellépő színpadképe, vajon ilyen produkcióval érkezik-e hozzánk is, milyen a fesztivál infrastruktúrája, dekorációja. Próbálom önkéntelenül is összehasonlítani a saját rendezvényeinkkel.

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Anyagi gyarapodásra számíthatsz - december 5.

Napi horoszkóp: Anyagi gyarapodásra számíthatsz - december 5.

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói