„A legfontosabb az lenne, hogy egyenlően hozzáférhessünk a javakhoz és a tudáshoz" - Danis Lídia színésznő a GLAMOUR októberi címlapján

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Danis Lídia színésznő az őszi nap fényében tündököl a GLAMOUR-napok kuponfüzetet is tartalmazó magazin címlapján. Ez a lapszám egyben a magazin tizennyolcadik évét is jelenti a magyar piacon. A roma származású, sikeres színésznő, akinek alakításait és pályáját fiatal kora ellenére már sok díjjal elismerték, őszintén beszél Bódis Krisztával, a Van helyed alapítvány alapítójával a saját sorsáról, színészi hivatásáról és a romák tarthatatlan helyzetéről Magyarországon.

Danis Lídia színésznő igazi ikon a többségi és a roma társadalom számára is, aki őszinté beszél a saját helyzetéről és a magyarországi roma kérdésről is
Danis Lídia színésznő igazi ikon a többségi és a roma társadalom számára is, aki őszinté beszél a saját helyzetéről és a magyarországi roma kérdésről is. Fotó: Földi Ádám, Ruha: Elysian
Fotó: GLAMOUR

Danis Lídia mint magyar és roma ember, kétségbeejtő társadalmi egyenlőtlenségekre hívja fel a figyelmet a GLAMOUR októberi számában. Autonóm, szabad, erős nők sorát alakította színpadon. Játszotta Ibsen Hedda Gablerét, akit a színháztörténet a női Hamletként tart számon. Alakította Shakespeare Makrancos hölgyének domesztikálhatatlan Katáját, Lady Macbethet, és Stuárt Máriát is.

„Az, hogy én mint gondolok magamról, Danis Lidike Kecskédről vagy Sopronból, az nem annyira érdekes, de valóban, a rendezők számára a színpadi karakterem erőt sugároz.” - fogalmazza meg a színésznő. Legöbben az Aranyélet rendőrfőhadnagyának szerepében ismerték meg, ahol egy félelmetes, kemény nőt alakított. „Amikor megkaptam ezért az alakításért a Filmkritikusok és aztán a Televíziós újságírók díját is, megköszöntem, hogy utál a fél ország. Ez siker, mert olyannak láttak, amilyennek kellett ebben a szerepben.” – meséli Lídia.

A GLAMOUR októberi címlapján Danis Lídia színésznő tündököl az őszi nap fényében, Földi Ádám csodás fotóján. A magazin mellé megkapod a GLAMOUR-napok kuponfüzetet is! Ruha: Rotate Birger Christensen - Spark Le Monde

A párbeszéd

Bódis Kriszta, a cikk írója a társadalmi változás, a változtatás fontosságát tartja szem előtt mint beszélgetőtárs, és többek között a társadalomban berögzült, nem a romák által alakított roma képre is rákérdez Lídiánál. Kriszta író és maga is aktivista, aki évtizedek óta a romák integrálásával, oktatásával foglalkozik, alapítványa már több roma fiatalt juttatott be elit ginmáziumokba, ezzel segítve a roma fiatalok és családjuk integrációját.

A roma származásomból fakadó negatív megkülönböztetések miatt mindig lentebbre pozícionáltam magam, és ettől védtelen vagyok mindmáig sok esetben. Romaként mindig úgy éreztem, hogy bizonyítanom kell, hogy én is vagyok olyan jó, mint ti.” – fejti ki a színésznő a magazinban. A romák magyarországi helyzetéről is elmondja a véleményét a GLAMOUR októberi számának oldalain:

„Itt mindenkinek kiáltani kellene! Rég kiáltania kéne mindenkinek. Emberileg nem viselem el, látva ezt a nyomort. Zokogok és nem tudom értelmezni, hogy sokan azt se fogják fel, hogy mekkora kincs az, hogy nekünk megadatik, hogy a csapból folyik a víz, vagy hogy a gyermekeink minőségi élelemhez jutnak. Ez a természetes. De nem mehetünk el a másik mellett. Nem mehetünk el!”

A magazin szerkesztőiként több teret szeretnének nyerni a médiában a romáknak, és fontosnak tartjuk, hogy a kisebbség maga tehesse meg az állításait önmagáról, és hogy a jövőben ne a többségi társadalom sztereotip képére épüljön a romák megítélése.

Jönnek a GLAMOUR-napok!

Október 6-9. között újra GLAMOUR-NAPOK! Az októberi magazinban és a GLAMOUR Univerzum applikációban több mint 400 kupon vár 20-50% kedvezménnyel.

Készüljetek fel előre, gondoljátok át a beszerzéseket, legyetek ökotudatosak, válasszatok hosszú távra, részesítsétek előnyben az ökotudatosan készített darabokat, termékeket, és annak, amit már nem használtok, keressetek gazdát! A GLAMOUR-napok nem a fölösleges dolgok vásárlásáról szól, hanem segít neked kedvezménnyel megvásárolni azt, amire egyébként is szükséged van!

Fotó: Földi Ádám

Stylist: Csillag Szilvia

Smink: Belovai Nóra

Haj: Radván Simon

Címlap ruha: Rotate Birger Christensen - Spark Le Monde

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

3 szuper termék, amivel örökre elbúcsúzhatsz a borotválkozás utáni szőrbenövéstől

3 szuper termék, amivel örökre elbúcsúzhatsz a borotválkozás utáni szőrbenövéstől

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)