„Pokoli nehéz úgy kiteljesedni lelkileg, hogy ne befolyásolják a döntéseinket mások elvárásai” - Mészöly Anna színésznővel beszélgettünk

Augusztus elején debütált a mozikban az Együtt kezdtük című generációs, szórakoztató magyar film, melyben Mucsi Zoltán mellett, fiatal tehetségek is feltűnnek. Ismerd meg Mészöly Annát, a film egyik főszereplőjét, a Miskolcon már sikeres, Soós Imre díjas színésznőt.

Fotó: Chripkó Lili

Az Együtt kezdtük egy kilencfős osztályközösségről szól, akik tíz év után találkoznak egyikőjük esküvőjén. A filmbéli menyasszonyt, Julit Mészöly Anna formálja meg, akinek törékenysége és érzékenysége egyszerűen átható erejű. Filmbéli vőlegényével, Renátóval (Nagy Márk) bizonyos problémákat még a lagzin sem mernek beismerni. Juli érzi, hogy Renátóban gyűlik az elfojtott indulat - ha ezt nem sikerül feloldani, a házasságuk boldogsága múlhat rajta. A filmbéli osztályt megformáló színészek közül öten egyébként valóban osztálytársak, így a próbák mellett ez is segítette őket ennek hiteles megformálásában.

Tudatosan készültél a színészi pályára?

Kecskeméten jártam gimnáziumba, ahol bekerültem a színjátszó körbe, ami annyira meghatározó volt, hogy eldöntöttem, ebbe az irányba szeretnék tovább tanulni. Megszületett bennem, hogy szeretném, ha ez lenne az utam.

Juliként karaktere egy nagyon határozott, érzékeny, tiszta, mégis titkokkal teli fiatal nő
Fotó: Chripkó Lili

Sokan akkor találják szembe magukat az első igazi megmérettetéssel, amikor sokadik alkalom után sem sikerül bejutni a Színház és Filmművészeti Egyetemre. Neked milyen élményeid vannak ezzel kapcsolatban?

Nem voltak illúzióim, nem gondoltam, hogy ennyire álomszerűen zajlik majd a felvételi, és hogy elsőre fel fognak venni. Számtalan legenda keringett arról, mennyire nehéz bekerülni, hogy van, akinek harmadik próbálkozás után sem sikerül. Meglepetésemre jöttek egymás után a rosták, majd arra eszméltem, hogy sikerült, és ezzel valóra vált egy óriási álmom. Gondolhatnánk, csak bejutni nehéz: az igazi kihívások, hullámvölgyek viszont ezután kezdődtek. Az, hogy hogyan teljesítesz, mennyire vagy jelen, nagyon erősen összefügg azzal, milyen kapcsolatban vagy magaddal, mennyire vagy őszinte. Bevallom, nekem ezzel erősen meg kellett küzdenem, egy ponton be kellett látnom, csak úgy fog működni, ha képes vagyok csontig hatolóan őszinte és bátor lenni minden helyzetben, még akkor is, ha ehhez a hosszabb és nehezebb utat kell bejárnom.

Azonnal el tudtad dönteni, hogy a prózai vagy a zenei szakirányt választod?

Prózai osztályba jártam, nem volt kérdés, hogy ez az én utam, de fontosnak tartom, hogy az ember megtapasztaljon más műfajokat is. A Miskolci Nemzeti Színházban, ahol jelenleg is játszom, erre volt lehetőségem.

Az iskolapadból kikerülve könnyen megtaláltad a számításaidat?

A harmadik évtől különböző rendezők, szakmabeliek látogatták a vizsgaelőadásainkat, és elhívtak gyakorlatra. Nekem a Radnóti Miklós Színház, a Forte Társulat és a Miskolci Nemzeti Színház adott lehetőséget - végül a miskolci társulat mellett döntöttem. Úgy gondoltam, ott érhet majd a legtöbb kihívás, és ez azóta be is igazolódott. A fantasztikus társulattal három különböző színpadon, számtalan műfajban bizonyíthatunk.

A férj szerepét megformáló Nagy Márkkal nem először dolgozott együtt Mészöly Anna

Az eddigi pályád során mely szerepek álltak hozzád legközelebb?

Nehéz kérdés, de ha mégis ki kellene emelni néhányat, akkor a Mohácsi János rendezte Hermelin előadásunk Tóth Herminje lenne az egyik. Nagyon közel áll a szívemhez, ahogy a Rusznyák Gábor rendezte Édes Anna előadásunk cselédlánya és Kedvíg (Hedvig) szintén a Vadkacsa című előadásunkban. Nincs álomszerepem, minél többféle szerepet szeretnék eljátszani, és mindenből megpróbálom kihozni a maximumot. Talán egy negatív, intrikus karakternek örülnék. Hozzám általában a jó szándékú, kedves alakokat társítják, és azt gondolom, jót tesz a változatosság.

Hol találkozhat veled ősszel a közönség?

Szeptember elején mutatjuk be Miskolcon A falu rossza című darabot, és továbbra is láthatnak a Hermelin és A Mester és Margarita darabokban is.

Nem az Együtt kezdtük című vígjáték az első filmszereped. Színház vagy film?

Mindkét műfajt nagyon szeretem, nem lehet őket összehasonlítani. A színház egy olyan folyamat, ami végül az előadásban teljesedik ki, azt pedig estéről estére, mindig az elejéről kezdve kell megismételni. A film ilyen szempontból más, mert egyetlen felvétel kerül be a filmbe, és gyakran előfordul a forgatáson, hogy nem kronológiai sorrendben vesszük fel a jelenteket. Színészként viszont ugyanúgy fontos egyben látni az egész történetedet, legalábbis szerintem.

A filmben Julit alakítod. Hogy talált rád a karakter?

Egy casting folyamaton mentem végig. Nagyon boldog voltam, amikor Kerékgyártó Yvonne, a film rendezője felkért erre a szerepre. Juli egy nagyon határozott, érzékeny, tiszta, mégis titkokkal teli fiatal nő.

Szerinted mi a film üzenete?

A filmben fontos szerepe van a humornak, a szórakoztatásnak, ugyanakkor elgondolkodtató is. A húszas-harmincas éveikben járó fiatalok sokszor hosszúnak és bonyolultnak tűnő útkeresése, olykor egyhelyben toporgása helyeződik a középpontba. A különböző karaktereken keresztül beleláthatunk, milyen problémákkal küzd ez a generáció. Nagy kérdés, hogy ebben a világban hogyan boldogulnak, a szüleik mintáját vagy a saját útjukat járják?

Te hogy látod ezt a kérdést?

Az én esetemben nem volt dilemma, eddig mindig biztos voltam a döntéseimben, a saját utamat járom. Pokoli nehéz lelkileg szembenézni azzal, hogy képesek legyünk úgy kiteljesedni, hogy ne befolyásolják a döntéseinket mások elvárásai.

Milyen volt a közös munka filmbéli kollégákkal?

Korábban még nem dolgoztam együtt Mucsi Zoltánnal, aki a filmben az édesapámat játssza. Nagy öröm volt vele a közös munka, elképesztő a humora és a szabadsága, nagyon nyitott és kíváncsi kollégánk volt. A filmbéli férjemet megformáló Nagy Márkot már ismertem korábbról, volt egy közös munkánk. A többiekkel most találkoztam először, és velük is nagyszerű volt. A forgatás végére tényleg egy jó csapat alakult ki, azóta is tartom néhányukkal a kapcsolatot.

Mik az eddigi visszajelzések?

Több szakmai kritikát és nézői visszajelzést is kapott a film, szerencsére jól fogadta közönség. Minden generációnak ajánlom, aki szereti a sok zenével átszőtt szórakoztató ugyanakkor tartalmas történeteket.

Ha ránk hallgatsz, mindenképp nézd a mozikban ezt a szuper filmet!

Ez is érdekelhet

„Sosem voltunk az a fajta pár, akik olyanok, mint a nyulak” - Párok meséltek, milyen gyakran szeretkeznek

„Sosem voltunk az a fajta pár, akik olyanok, mint a nyulak” - Párok meséltek, milyen gyakran szeretkeznek

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói