Engedd szabadjára gyermeki ösztöneidet és legyen részed rendhagyó audiovizuális kalandban

2019.május.21.

A Bartók Béla út–Karinthy Frigyes út–BME vonala a budapesti kortárs művészet új Bermuda-háromszöge: egyre több art projekt és műterem költözik a Bartók-negyedbe, az Ablak a Bartókra fesztiválon pedig progresszív, egyedi látásmódú alkotók hívják fel a figyelmet a helyi nevezetességekre.

A Kiégő Izzók neve már sokak számára ismerősen hangozhat. Az ország egyik legismertebb vizuális műhelye május 30-án a Bartók-negyed egykori kulthelyére, a Szonáta kávézóba költözik, hogy Kairó és Berlin után a budapesti közönségnek is bemutassa interaktív videóinstallációját.

A Noise Box olyan, akár egy hatalmas zenedoboz, ahol a látogató kerül a középpontba: a térben elhelyezett analóg dobfelszerelés segítségével programozott virtuális valóságot működtethetünk, ami a hangszer megszólalásának ütemére változik. A Noise Box hatására az elhagyatott épület újra élettel telik meg: három falra 240 fokban vetül az animáció, az egyszemélyes "koncerttel" pedig végtelenített, megismételhetetlen, és személyes filmet hozhatunk létre.

"Ez olyan, mint a Nagy üveg Duchamptól. Folyamatosan változik. Bárhova visszük, más a felület, mások a jelenetek, a generatív animációk is. Gyakorlatilag nem lehet kétszer ugyanazt létrehozni, folyamatos kísérletezés zajlik. Mindig a legújabb, leginnovatívabb ötleteink kerülnek bele. Azt szeretnénk elérni, hogy engedjék el magukat az emberek, menjenek le gyerekbe, és adják ki azt, ami bennük van. Ez olyan, mint mikor kicsiként azzal idegesítetted anyukádat, hogy doboltál az edényeken, miközben ő főzött. Ez ugyanolyan, csak sokkal hangosabb, nagyobb és energikusabb – és senki sem szól rád érte." - mondta a Noise Box megálmodója, Kitzinger Gábor

Bár a megnyitón a jazz-metál kísérleti formáció, a Korgot mutatja be az installáció működését, ez ne ijesszen el. A gép működtetéséhez nem szükséges dobtudás.

A Facebook-eseményt itt találjátok.

Alkotók / Concept: Kiégő Izzók
Kurátor / Curated by: KOVÁCS Andrea
Külön köszönet / Special thanks: TARDOS Hanna, S Olbricht
Együttműködő partnerek / Co-operation partners: Let it Be! art agency


Ez is érdekelhet

Mit hoz 2022? - Asztológiai sorozat az Instagramunkon

Mit hoz 2022? - Asztológiai sorozat az Instagramunkon

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp:  Sor kerülhet kényszeres költekezésre, féltékenységre - december 2.

Napi horoszkóp: Sor kerülhet kényszeres költekezésre, féltékenységre - december 2.

Tedd & Ne tedd

Dakota Johnson összetalálkozott Kristen Stewarttal és egy pillanatra helyreállt a világbéke

Dakota Johnson összetalálkozott Kristen Stewarttal és egy pillanatra helyreállt a világbéke