Epres Panni: "Mindannyiunk felelőssége"

A közösségi média különösen veszélyes a gyerekekre, legalább tízszer át kell gondolnunk, milyen kontextusban mutatjuk meg őket. A témáról BenedekEpres Panni (@eprespanni) modellt, kétgyermekes édesanyát kérdeztük.

 Epres Panni a GLAMOUR magazinban - Fotó: Zsólyomi Norbert; Tégely Laura Haj: Radván Simon
Epres Panni a GLAMOUR magazinban - Fotó: Zsólyomi Norbert; Tégely Laura Haj: Radván Simon
Fotó: GLAMOUR

Panni mindig is nagy figyelmet fordított rá, hogy megóvja gyerekeit a nyilvánosságtól, a közösségi médiában is ezt a szemléletet követi.

Különösen fontos számodra a gyerekeid védelme.

Ez közös döntés volt a férjemmel, Tiborral. Mint sok minden másban, ebben a kérdésben is ő volt az okosabb. A szakmámból adódóan más volt a habitusom, kicsit a hiúságom is közrejátszott, korábban nekem nem volt természetes ez az álláspont, viszont onnantól kezdve, hogy meghoztuk közösen ezt a döntést, nem volt kérdés, hogy soha, semmilyen formában nem szeretnénk megmutatni a kiskorú gyerekeinket. A születésük után egy alkalommal, csecsemőként láthatta őket a nyilvánosság. Nem volt jelentősége, hogy néztek ki, hiszen egy pici baba hétről hétre változik. Akkor még nem virágzott ennyire a közösségi média, az internet, mi mégis láttuk annak veszélyeit. Meg akartuk a gyerekeket kímélni, egyértelmű volt, hogy nem mutatjuk meg őket, az otthonunkba sem tette be idáig a lábát se fotós, sem újságíró. Volt olyan márka, amely egy fél lakás árát adta volna, hogy egy kampányban szerepeljenek velünk, de azt gondolom, ez nem pénz kérdése.nbsp;

Hogyan tudod a gyerekeidet megvédeni a digitális világtól?

Nagyon későn jött az Instagram az életembe, hosszas gondolkodás kellett, hogy egyáltalán megcsináljam a nyilvános oldalamat. Huszonöt éve reklámozásból élek, egyszerűen fel kellett ismernem, hogy mindez áttevődött a közösségimédia-oldalakra. Az első perctől láttam ennek a veszélyeit. Még egész picik voltak akkoriban a gyerekek, próbáltam megértetni velük, milyen árnyoldalai vannak ennek a világnak. Másnak ez riogatásnak tűnhet, de ha a saját nyelvükön próbálod nekik elmagyarázni, sokkal elfogadóbbak lehetnek ebben a kérdésben is. Pici koruk óta mondtuk nekik, hogy igenis van különbség a kimondott és a leírt szó között. A mai gyerekekhez képest mi sokáig kitoltuk, hogy egyáltalán saját telefonjuk legyen. Ezt leszámítva mind a mai napig egyikőjüknek sincs tabletje, számítógépe, a telefonjuk is kontrollálva van. Nem egyik pillanatról a másikra állítottunk fel szabályokat, hanem folyamatosan belenőttek ebbe.

Mit gondolsz, mennyire befolyásolja az életünket a közösségi média?

Nagyon! Mostanában bántó szó lett, ha valakit influenszernek hívnak, de onnantól kezdve, hogy csinálsz egy Instagram-oldalt – akár zárt vagy nyitott profilt –, abban a pillanatban influenszer leszel, akkor is, ha háromszáz követőd van, vagy harmincmillió. Bármit teszel ki magadról vagy bármi másról, azzal igenis befolyásolsz. Befolyásolod a szomszédodat, az anyukádat, akár egy vadidegent is. Az influenszerkedés ma mindannyiunk felelőssége, nem csak az ismert embereknek, hanem mindenkinek. Egy fotóalbumot teszel közzé, megosztasz magadról dolgokat, amikkel abban a pillanatban befolyásolsz másokat. Fontos szerepet kapott, amit szerintem meg sem fogalmazunk vagy észre sem veszünk, annyira bekúszott az életünkbe, hogy ezen már nem lehet változtatni.

A közeljövőben indul a saját podcastcsatornád. Honnan jött az ötlet?

A Lapozz a 99-re! podcastcsatornát korábban Szabados Ági csinálta, a fő vonalát Vecsei H. Miklós veszi át, ő lesz a fő irodalmár benne. Én egy külön csatornát indítok, és csak egy bizonyos témát fogok feszegetni, ez pedig a pszichológia. Nem vagyok szakértő, viszont nagyon érdekel a téma. Tizenkét témakörrel készülünk, minden epizódban az aktuális beszélgetőpartneremmel pszichológiai témájú, vagy bizonyos önismereti, önfejlesztő kérdéseket érintő könyvekről beszélgetünk. Nagyon várom, remélem sokakat érdekel majd.

Meg kell védeni a gyerekeinket - Benedek-Epres Pannit a közösségi média veszélyeiről kérdeztük

Az interjú a GLAMOUR magazin 2021. májusi számának Tedd! & Ne tedd! mellékletében jelent meg.

Ez is érdekelhet

7 hajtrend, ami idén ősszel hódítani fog

7 hajtrend, ami idén ősszel hódítani fog

GLAMOUR Horoszkóp

Heti horoszkóp: Félreértések, bizonytalanság jellemzi a hetet - Október 25-31.

Heti horoszkóp: Félreértések, bizonytalanság jellemzi a hetet - Október 25-31.

Divathírek

Íme kedvenc boszorkányaink, hogy inspirálják a halloweeni jelmezedet

Íme kedvenc boszorkányaink, hogy inspirálják a halloweeni jelmezedet