Exkluzív interjú: "Felszólalunk az elnyomottak érdekében" - Tegan and Sara ismét Budapesten

2017.január.23.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az egyik legizgalmasabb és legeredetibb színfoltja a zenei színtérnek immár 20 éve a Tegan and Sara zenekar. A kanadai ikreknek, a 36 éves Tegan és Sara Quinnek nemcsak remek dalaikkal és azonnal felismerhető, vagány stílusukkal, hanem a szociális érzékenységükkel is sikerült kivívniuk a világ elismerését. A Grammy-díjra jelölt formáció mindig is aktív támogatója volt az LMBTQI közösségnek, és munkájukat most már egy alapítvánnyal is tovább erősítik, melynek az amerikai kormányváltás hajnalán csak még fontosabbá vált a tevékenysége. Ja, és van egy cicájuk is, kell még ennél többet mondanunk?

Tegan and Sara interjú
Tegan and Sara interjú
Fotó: Getty

A lányok február 4-én ismét visszalátogatnak Budapestre, hogy a 2013-as nagysikerű koncertjük és Heartthrob című albumuk óta megjelent 8. lemezüket, a Love You to Death-et is bemutassák a magyar közönségnek. Tegan Quinnel beszélgettünk a zenéről, a változásról, a felnőtté válásról és a Tegan and Sara Foundation tevékenységéről.

Fotó: Warner Music

GLAMOUR: Nem ez az első alkalom, hogy Budapesten léptek fel, milyen emlékeitek vannak a 2013-as koncertről és az akkori látogatásotokról?

Tegan Quin: Nagyon tetszett már elsőre is Budapest, főként az építészet nyűgözött le, igazán szép a város. A közönség is szuper barátságos volt, izgatottan várjuk, hogy ismét visszatérjünk.

GLAMOUR: Az utóbbi két albumotok sokkal pozitívabbnak tűnik, mint a korábbiak. Ez azt jelenti, jobban érzitek magatokat a bőrötökben most így a 30-as éveitekben?

TQ: Valóban vannak az utolsó két albumon olyan részek, amelyek sokkal pozitívabbnak tűnnek. De a szívfájdalom és a vágyódás mellett azért más érzéseket is megélünk. Azt hiszem, az új zenénkben ezekre már jobban tudunk reflektálni. Fontos az egyensúly. Dalszerzőként pedig nagyon izgalmas kihívás számomra, hogy olyan szövegeket írjak, amelyek más megközelítésből mutatnak be újabb témákat és a szomorúságon vagy a vágyon kívül más érzésekről is szólnak. De lehet, hogy valóban csak boldogabbak vagyunk most.

Tegan and Sara koncert
Fotó: Getty

GLAMOUR: A zenei hangzásotok is puhult az utóbbi években, a korábbi olykor még punkosabb dalok helyet adtak az álomszerű popslágereknek. Mi okozta ezt a váltást?

TQ: Művészként ugyanazt az albumot kétszer egymás után megismételni nem lenne fair a rajongóinkkal szemben, meg magunkkal sem. Azért maradtunk érdekesek talán, mert mindig kísérletezünk a hangzásunkkal. És ez izgalmas számunkra is. Nem sok zenekar van olyan szerencsés helyzetben, hogy 8 albumot írhatott és adhatott ki. Úgy hiszem, ezzel is fenntartjuk az érdeklődést, ha új dolgokat jelentetünk meg.

GLAMOUR: Mindig is kiálltatok az LMBTQI közösség mellett, van is egy alapítványotok. Mivel is foglalkozik, és miért ilyen fontos számotokra ez a tevékenység?

TQ: Azt hiszem, mindig is fontosnak éreztük, hogy támogassuk az esélyegyenlőséget és az elfogadást. Amióta az eszünket tudjuk, nagyon aktívak voltunk ezen a téren. Az anyánk gyerekkorunk óta erre ösztönzött, tüntetésekre jártunk, és amikor csak tudtunk, felszólaltunk az elnyomottak érdekében. A LMBTQI közösség tagjaként kötelességünknek is érezzük, hogy kiálljunk mellette. A nemrég alapított Tegan and Sara Foundation olyan már létező mozgalmakat igyekszik pénzadományokkal támogatni, amelyek ezeknek a közösségeknek a jogaiért harcolnak. A TSF a gazdasági esélyegyenlőségért, az egészségügyi ellátásért és az LMBTQI lányok és fiúk megfelelő képviseletéért küzd. Az LMBTQI nők és lányok alulreprezentáltak a médiában, alultámogatottak és alulkutatottak. Ezen akarunk változtatni. Létező csoportokhoz csatlakozunk, hogy közösen pénzügyi támogatásokkal segítsük tovább az LMBTQI közösségek elfogadásáért dolgozó szervezetek munkáját - a Trump-elnökség alatt még inkább.

GLAMOUR: A divat is fontos számotokra, hogyan jellemeznétek a stílusotokat? Vannak kedvenc márkáitok, tervezőitek, akiknek a darabjait szívesen viselitek a színpadon vagy a vörös szőnyegen?

TQ: Úgy gondolom, hogy a személyes stílus szuperfontos. A divat, a ruhák és a külső nem mindenkinek számít, ami teljesen rendben van. Viszont számunkra - már gyerekkorunkként is - fontos szerepet töltöttek be a ruhák az életünkben, így közöltük a világgal, hogy kik vagyunk, mi érdekel bennünket és mi hogyan látjuk saját magunkat. Úgy vélem, hogy a zenekarunknak pedig sikerült ezt továbbfolytatni, az öltözködésünkkel is megmutatjuk a világnak, hogy kik vagyunk. Sok nagy tervezőt szeretek, de igazából az a legjobb, ha alapdarabokat párosítok valami extrával. A farmerjeim és a pólóim általában olcsók, nagy áruházakban veszem őket, de ugyanakkor szeretem vintázs darabokkal vagy drágább dzsekikkel is kiegyensúlyozni az összeállításomat, hogy legyen egyedi a megjelenésem. A végén úgy is az számít, hogy jól érezd benne magad. Azt szeretem a legjobban, ha önmagam lehetek.

GLAMOUR: Melyek a kedvenc közösségimédia-oldalaitok és miért?

TQ: A Snapchatet nagyon szeretem, mert nincsenek kommentek! Imádom, hogy kreativitásra buzdít. A Twittert is kedvelem. Főleg azért, mert nagyon gyorsan hozzájutok a hírekhez és rengeteg vicces dologgal találkozom rajta.

Tegan and Sara vörös szőnyeg
Fotó: rex/puzzlepix

Az interjú nem jöhetett volna létre Molnár Csilla segítsége nélkül, ezúton is köszönjük!

Nagy-György Borbála és Horváth Gergő

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

4 dolog a szexben, ami kizárólag a hatalomról szól

4 dolog a szexben, ami kizárólag a hatalomról szól

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Félsz, hogy a hajfesték tönkreteszi a hajad? Így válassz (x)

Félsz, hogy a hajfesték tönkreteszi a hajad? Így válassz (x)

PR

Elegáns tincsek néhány perc alatt - így csináld (x)

Elegáns tincsek néhány perc alatt - így csináld (x)

PR

Így lehet leszokni a dohányzásról - mutatjuk a szakértő tanácsát (x)

Így lehet leszokni a dohányzásról - mutatjuk a szakértő tanácsát (x)

PR

Ez az egyik legegészségesebb reggeli a gyerekeknek - tele van vitaminokkal! (x)

Ez az egyik legegészségesebb reggeli a gyerekeknek - tele van vitaminokkal! (x)