Ez a fiatal színésznő a jövő példaképe: Michelle Obama írt neki ajánlólevelet a Harvardra

2019.augusztus.1.

Színésznő. Modell. Egyetemista. Aktivista. És még csak 19 éves! De ki is valójában az a fiatal Yara Shahidi, akinek Michelle Obama írt ajánlólevelet a Harvardra, és akinek Oprah Winfrey vakítóan fényes jövőt jósol?

Bevándorlók gyermeke

A fiatal tehetség Minneapolisban látta meg a napvilágot, és már 6 hetes korában egy életbiztosítás hirdetésében szerepelt. Később, amikor Yara négy éves volt, Los Angeles külvárosi részére költöztek családjával, hisz édesapja Prince személyi fotográfusaként dolgozott. Yara Shahidi ereiben -ahogyan a neve is mutatja- iráni, afrikai és amerikai vér csörgedezik. Az pedig, hogy bevándorlók gyermeke, hiteles hátteret ad mondanivalójának, amikor éppen migrációs kérdésekben emeli fel hangját. Iráni gyökereivel kapcsolatban azt mondta: "Lévén apám oldalán első generációs vagyok, a bevándorlás története olyasvalami, ami tagadhatatlanul kötődik hozzám. Olykor eszembe jut, hogy a családom fele egy olyan országból származik, ami szerepel azon helyek listáján, ahonnan nem lehet az Egyesült Államokba területére lépni. Mégis, a családi hátterem megmutatta, hogy valójában mennyire összekapcsolódnak a kultúrák. Talán a tradíciók eltérőek, de a közösen vallott értékek transzkontinentálisak."

Az aktivista

Az aktivista szót mostanság sokak nevéhez hozzákapcsolják, de ha valaki méltán megérdemli, akkor az Yara. Ő ugyanis bármit is tesz, azt iszonyatos meggyőződéssel teszi, folyamatosan kiáll különféle társadalmi és politikai ügyek mellett, úgy mint a fegyvertartás szigorítása, a rendszerszerű rasszizmus - és a nemek szerinti diszkrimináció megszüntetése, vagy éppen a szavazásokon való részvétel. Utóbbit olyannyira fontosnak tartja, hogy 18. születésnapján elindította saját politikai kezdeményezését, Eighteen x `18 néven, hogy az akkori amerikai félidei választásokon való részvételre buzdítsa társait. Kicsit sem tűnik furcsának ez a tett egy olyan fiataltól, aki Bonaparte Napóleon életrajzát cipelte a táskájában, csak mert: "szeretem a forradalmakat." És ha figyelmesen megnézzük 3,8 millió követővel rendelkező Instagram oldalát, akkor nem csak vörösszőnyeges eseményeken, fotózásokon készült posztokat találunk, hisz elmondása szerint, ha már olyan szerencsés helyzetben van, hogy beleszületett egy ennyire digitális világba, akkor a social media felületeit megpróbálja egy olyan eszköznek tekinteni, amit nemes cél érdekében használ.

A Harvard tanulója

Yara roppant intelligens lány, és erről nem csak sajtóhoz kapcsolódó megnyilvánulásaiban bizonyosodhatunk meg (Trevor Noah-t és Stephen Colbert-et is ámulatba ejtették mondatai, amikor a híres late night show-k vendége volt). Miután befejezte középiskolai tanulmányait nyolc nagypresztízsű egyetem várta tárt karokkal, végül a Harvardon "kötött ki" és 2018 szeptemberében kezdte meg tanulmányait, társadalomtudomány szakon, ahol tulajdonképpen a történelem, a közgazdaságtan és az antropológia ötvözetét tanulja. Yara Jimmy Kimmel műsorában azt is elárulta, sokkal régebb óta szeretne történelemprofesszor lenni, mint színésznő. Ja, és szintén a Harvardon tanult az egykori first lady, Michelle Obama is, aki nem mellesleg megírta Yara ajánlólevelét – ez azért elég menő.

A színésznő

Yara Shahidi 9 évesen kezdett el színészkedni, akkor láthattuk először egy filmben; a Seholország-ban szerepelt Eddie Murphy oldalán. Mostanság az Obama család egyik kedvenc sorozatának, a Black-ish-nek a sztárja, ahol Zoey Johnson szerepében egyetemre ment - csakúgy, mint a valóságban. Hamarosan pedig Magyarországon is bemutatják legújabb filmjét, a Nap is csillag című romantikus drámát, ebben Charles Melton lesz partnere. A történet szerint két New yorki fiatal egymásba szeret, miközben mindkettejükre sorsfordító események várnak, ám a lány családját vissza akarják toloncolni Jamaikába.

A Barbie

Bizony, Yara Shahidi-ről Barbie-t mintáztak. Kétségtelen, hogy nem is lehetne megfelelőbb példaképet adni egy kisgyermek kezébe - bár Yara bárki számára, bármilyen életkorban követendő példa lehet. Így gondolta ezt a Mattel Inc. is, emiatt a Barbie piacra kerülésének 60. évfordulójának -és a 'nemzetközi nők havának' az alkalmából tisztelgésképp kiadtak egy Yara-ról mintázott babát a Shero kollekció részeként. (Yara mellett egyébként olyan nagy nevek a kollekció részei, mint a teniszbajnok Naomi Osaka, vagy épp a modell aktivista Adwoa Aboah.) A Yara-Barbie egy olyan pólót visel, amelyen a VOTE, vagyis szavazás szó szerepel és egyfajta felhívás a 2020-as amerikai elnökválasztásra.

Meghan Markle lemondott a szeptemberi címlapról azért, hogy a Vogue vendégszerkesztője legyen

Meghan Markle lemondott a szeptemberi címlapról azért, hogy a Vogue vendégszerkesztője legyen

Amikor a Barbie baba kapcsán arról kérdezték, honnan jön ez a fajta aktivista hozzáállás a világ dolgai iránt, akkor azt nyilatkozta, hogy egy nagyon erős matriarchális családból származik ahol a fekete nők – az édesanyját, Kerit is beleértve – akik nem csak beszéltek, de cselekedtek is. Így már érthető!

Yara Shahidi gyönyörű, fiatal, okos, elkötelezett a társadalom problémái iránt és missziójának tekinti, hogy a világ, amelyben élünk, még élhetőbb és még emberibb legyen - nem véletlen nevezte Oprah Winfrey anno a legerősebb hatású 17 évesnek.

"Baby, olyan fényes jövő vár rád, hogy kiég a szemem".
"A célom, már-már rögeszmém az, hogy ne egy egocentrikus világban éljünk; hogy ha egy nap majd visszanézek, azt lássam, számított, amit tettem"- mondta

Nos, ha ilyen fiatalok kezében van a jövő, mint amilyen Yara Shahidi, akkor igazán nincs miért aggódni.

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: érzelmi káosszal, és rengeteg erotikával kezdődik a hét - május 16. hétfő

Napi horoszkóp: érzelmi káosszal, és rengeteg erotikával kezdődik a hét - május 16. hétfő

Tedd & Ne tedd

Rihanna kristályos kismama szettje a legbrutálabb dolog, amit ma látni fogsz

Rihanna kristályos kismama szettje a legbrutálabb dolog, amit ma látni fogsz

Sztárhírek

Lady Szomjas a címlapon, Lakatos Levente új regénysorozatának első részével megjelent a júniusi GLAMOUR

Lady Szomjas a címlapon, Lakatos Levente új regénysorozatának első részével megjelent a júniusi GLAMOUR