Ezek a legdizájnosabb karácsonyfák idén

2015.december.9.

Amikor a karácsonyra készülődünk, fontos szempont, hogy egyéni, lenyűgöző fát állítsunk. Tudjuk, hogy a karácsonyfák világában is időről időre változnak a trendek, ezért többnyire tájékozódunk a neten, új díszeket szerzünk be, elhatározzuk, hogy nem a piros, hanem mondjuk az ezüst lesz a fő szín. A divattervezők – amikor karácsonyfa tervezésre kérik őket – általában nem a trendekhez alkalmazkodnak, hanem saját stílusukhoz igazítják a fa kinézetét.

Christopher Bailey, a Burberry kreatív igazgatója idén felkérést kapott, hogy az ikonikus londoni szálloda, a Claridge's számára tervezzen karácsonyfát. A dizájner különleges darabot alkotott, a mű több mint 100 arany és ezüst esernyőből áll, a fényhatást 77000(!) égő biztosítja. Egyszerre jeleníti meg a karácsony ragyogását és játékosan utal a hagyományosan esős brit időjárásra.

A londoni The Shard felhőkarcoló 31. emeletén lévő elegáns Aqua Shard éttermet díszíti Vivienne Westwood karácsonyfája. Westwood támogatja az esőerdők megmentésével foglalkozó Cool Earth alapítványt, így a díszítés tematikája ehhez kötődik. Különleges esőerdei növények és védett állatok figurái (a látványterven látszanak jobban) alkotják a díszeket. A terv megalkotásában egy magyar belsőépítész, Kovács Gabriella is közreműködött.

33 francia dizájner vett részt abban a párizsi jótékonysági akcióban, amelyet idén már huszadszor tartottak meg. A tervezők megalkották a márkájukra jellemző karácsonyfát, a műveket pedig kiállították a Theatre des Champs-Elysées-ben. A fákat végül elárverezték, a bevételt a rákkutatás támogatására fordítják. A tavalyi hasonló akcióból több mint 75000 dollár folyt be.
A Chanel és a Christian Dior divatház tervezői például a geometrikus elemeket részesítették előnyben a fa kialakításakor. Mindkettő eléggé elvont: a Chanel-fa hófehér egy kevéske strasszos díszítéssel, a Dior-fa háromszögeit színes mintával dobták fel.

Az Ungaro-karácsonyfa abszolúte nőies lett, gyönyörű virágok alkotják a fenyőformát, a Nina Ricci-féle fa pedig a végsőkig letisztult, csak a csillogó fenyőfa alakzatú fényekkel operál.

Stella McCartney doboz elemekből és neoncsillagokból álló fát álmodott meg. Eléggé absztrakt a témakezelése: műve egyáltalán nem emlékeztet a megszokott karácsonyfára. Jean Paul Gaultier ellenben hagyományos karácsonyfával díszítette a fenyőfaszerűen megformált faalapot. Idén az ő dizájnja ötvözte egyenlő arányban a hagyományt és a fantáziát.

Michelle Obama, az amerikai elnök felesége idén több divattervezőt kért fel, hogy készítsék el a Fehér Ház karácsonyi dekorációját. Carolina Herrera a China Room-ot kapta. Ebben a szobában őrzik vitrinekben a porcelángyűjteményt, és a First Lady itt tart összejöveteleket, kisebb fogadásokat. Herrera – rá jellemzően – nem próbálkozott avantgárd megoldásokkal, inkább klasszikus ünnepi hatást kívánt elérni. Ennek jegyében a szoba közepén 2,5 méteres karácsonyfát állított fel, amely előtt egy asztalon hagyományosan csomagolt, piros kockás ajándékdobozokat helyezett el, alkalmazkodva a szoba domináns színéhez, a piroshoz. Az ajtók mellé is állított fenyőfákat, a kandallót pedig örökzöld girlanddal díszítette. És kész is a hagyományőrző amerikai karácsonyi álom.

Ez is érdekelhet

Top 15: Thierry Mugler legikonikusabb ruháival emlékezünk az elhunyt tervező zsenire

Top 15: Thierry Mugler legikonikusabb ruháival emlékezünk az elhunyt tervező zsenire

Szépséghírek

10+1 elképesztő Eufória-smink, amiről nem tudjuk levenni a szemünket

10+1 elképesztő Eufória-smink, amiről nem tudjuk levenni a szemünket

G-Szex

Így lesz sokkal hosszabb a szex - 13 útmutató tanács

Így lesz sokkal hosszabb a szex - 13 útmutató tanács