Ezért Kanye West a generációnk legnagyobb influenszere

Ha Kanye Westről beszélünk, akkor bizony nehéz egy dolgot kiemelni a munkásságával kapcsolatban. A név hallatán mindenkinek más jut eszébe: a divatrajongóknak a Yeezy, a zenerajongóknak a Gold Digger, az igazi Kanye fanatikusoknak pedig az, hogy Kanye egy igazi polihisztor - és egyébként ez a kijelentés nem is áll annyira messze a valóságtól.

Ezért Kanye West a generációnk legnagyobb influenszere
Fotó: Getty Images

Épp tegnap jelent meg az új címlapja, ugyanis az amerikai GQ magazin májusi számának a borítóján látható most a világsztár. Azt szinte mindenki tudja, hogy Kanye nagyon ritkán ad interjút, turnézni utoljára 2016-ban volt - konkrétan szerencsésnek mondhatja el magát az az ember, aki valaha részt vett már bármelyik koncertjén.

Fotó: GQ

Én teljességgel kimerem azt jelenteni, hogy Kanye West napjaink legnagyobb influenszerének tekinthető: ő a legbefolyásosabb ember évtizedek óta a zenevilágban, és még ha sokak nehezen is ismerik be, a legnagyobb művészeket inspirálta dalaival az évek során: egy egészen egyszerű és aktuális példa erre Travis Scott, aki most az egyik legnagyobb sztárnak tekinthető - és nála is eléggé meglátszik Kanye hatása.

Próbáljunk meg felsorolni olyan világhírű elődadókat, akik évtizedek óta folyamatosan aktívak és mindig megpróbáltak valami újat, izgalmasat hozni a zeneiparba, és ezzel másokat inspirálni. Na ugye, hogy nem olyan könnyű?


Kanye West karrierjében az első áttörést 2001-ben Jay-Z-nek a The Blueprint albuma hozta el. Kanye West néhány dalon producerként dolgozott - a lemeznek hatalmas visszhangja volt, 426 ezer példányt adtak el belőle. A hip-hop a 2000-es évek elején egy elég meghatározott szabályrendszert követett. A rapnek ezt a részét Bling-kornak nevezik; abban az időben a műfaj zenéjének Timbaland hangzásúnak kellett lennie, a dalszövegek drága életmódról szóltak, és szinte minden művésznek egy kemény személyiséget kellett fenntartania, hogy komolyan vegyék őket. A korabeli legnagyobb rap-művész 50 Cent, szinte tökéletesen követte ezt a formulát.

Jay-Z és Kanye West
Fotó: Getty Images

Úgy tűnt, hogy ebben a korszakban nem férnek el egyes témák például a vallással, diszkriminációval kapcsolatban, de aztán jött Kanye West. A College Dropout című album megváltoztatta a hip-hop művészek korábbi szabályrendszerét.

Innentől kezdve szinte minden egyes évben ott volt Kanye a leghallgatottabb zenészek között. Sokat dolgozott azon is (ami persze nem csak az ő érdeme), hogy napjaink legpopulárisabb számainak nagy része rap vagy hip-hop műfajú legyen. Tehát ez a közel 20 éves munkája meghozta gyümölcsét.
A rap az új pop!

Kanye West befolyása a divatiparban is igen jelentős: a Yeezy termékeket pillanatok alatt elkapkodják, amit ő mondd, amit ő hord és tervez, az mind-mind nagy hatással lesz az emberek öltözködésére. Többen is írtak már arról, hogy Kanye nem csak a zenében, de a divatban is megjósolja a jövő trendjeit.

Fotó: Getty Images

Kanye élettörténetélről napokig lehet írni: nem csak izgalmas újításairól, de botrányairól is híres a művész. Viszont összességében azt lehet elmondani, hogy évről évre újabb dolgokkat tesz le az asztalra (legyen az jó vagy rossz, zenével, életmóddal vagy divattal kapcsolatos), amelyekkel mindig befolyásolja az adott korszak ízlését.

Ez is érdekelhet

A legtöbb ember gyáva feltenni ezt a szexszel kapcsolatos kérdést

A legtöbb ember gyáva feltenni ezt a szexszel kapcsolatos kérdést

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő