Fedezd fel Európát vonattal: Négy helyszín, ahová érdemes ellátogatnod

2022.április.7.

Valójában az egész kontinenst is bejárhatjuk vonattal, ha éppen ahhoz van kedvünk, pár nap alatt eljuthatunk Budapestről Portugáliába. Viszont, ha a kalandos utazásra csak egyetlen hosszúhétvége áll rendelkezésre, nem árt olyan úticélt találni, ahol egyesül a kultúra, a városfelfedezés és az önfeledt szórakozás. Kiválogattuk a kedvenc európai városainkat, ahova érdemes vonattal ellátogatni – a vonat nem csak egy környezetbarátabb opció a repülőhöz és az autóhoz képest, hanem közben teret adhatunk magunknak az olvasásra, vagy csak álmodozhatunk az elsuhanó táj fürkészése közben.

Fedezd fel Európát vonattal: Négy helyszín, ahová érdemes ellátogatnod
Fotó: Gettyimages.com

Ljubljana, Szlovénia

Szlovénia legnépszerűbb turistalátványossága egyértelműen a festői szépségű Bledi-tó – pedig a főváros is tartogat izgalmas meglepetéseket. Ljubljana egy bohém, apró város, ahol a tradicionális európai építészeti stílusok egyesülnek a modern eklektikával. A belvárost keresztülszelő Ljubljanica folyó két partján húzódó korzóról élvezhetjük a ljubljanai várra nyíló kilátást és a helyi finomságokat, borokat; a népszerű sétálóutcán pedig helyi designer butikok sorakoznak, mint például a GUD shop, ahol a legtrendibb női tervezők munkái közül válogathatunk. A városi sétálóhidak mindegyike más és más, a leghíresebb talán a Sárkány-híd, de lehetetlen szó nélkül elmenni a Hentesek hídja mellett. Joze Plecnik közel száz évvel ezelőtt tervezte meg a misztikus, horrorisztikus szobrokkal díszitett hidat, ami végül csak 2010 óta díszíti a szlovén főváros látképét.

Fotó: Gettyimages.com

Salzburg, Ausztria

Bár Salzburg a kisebb ausztriai városok közé tartozik, de ez egy pillanatig sem jelenti azt, hogy ne lenne mit csinálni. Az ékszerdobozhoz hasonlító óváros több százéves épületei ma már nem céheknek adnak otthont, hanem nemzetközi luxusmárkák kirakatainak. A bevásárló utcán sétálva betévedhetünk Mozart gyerekkori otthonába, de ha szép az idő és egy kellemes sétára vágyunk, akkor bebarangolhatjuk a Mirabell palota fantasztikus kertjét is. De ha inkább a kultúrában merülnél el, a dombtetőn magasodó Modern Művészetek Múzeuma csak rád vár. Maradnál még pár napot a környéken? Érdemes felkeresni Salzkammergut sóbányáját: véget nem érő csúszdákon fedezheted fel a sóbánya belsejét, és a vezetett túra közben még egy barlangi tavon is van lehetőség átcsónakázni. A másik kihagyhatatlan látnivaló a WasserSpiegel, a Víz Múzeuma egy interaktív élménypark, amit a kisgyerekektől a felnőttekig mindenki ugyanannyira élvez.

Fotó: Gettyimages.com

Prága, Csehország

A sör szerelmeseinek Prága egy biztos zarándokcélpont, de valójában minden turista otthon érezheti magát cseh fővárosban. A belvárosban még a céltalan korzózás közben is dőzsölhetünk a látnivalókban: a mesébe illő Károly híd és vár mellett megtekinthetjük a világ legszebb könyvtárának választott Klementinumot; az óvárosban a csillagászati órát; John Lennon falát; vagy a táncoló házat, amit Ginger Rogers és Fred Astair ihletett. Este pedig, a cseh kézműves sörökön kívül érdemes elmerülni az éjszaki pubok rengetegjében: a Black Angel’s és a Parlour bár is kiemelkedik a többi közül. Míg az előbbit a központi lokáció és a terjedelmes koktéllap miatt ajánljuk, addig az utóbbi egy teljesen más, izgalmas élményt nyújt. Amikor a koktélbár tele van törzsvendégekkel és kíváncsi turistákkal, a Parlour tulajdonosa és a pultosok még akkor is minden vendéggel beszélgetnek egy kicsit, és mindenkinek valami különleges koktélt kevernek – és a helyi legenda szerint sosem készítik el ugyanazt a koktélt kétszer.

Fotó: Gettyimages.com

Krakkó, Lengyelország

Krakkóban minden megvan, ami egy felejthetetlen hétvégi kiruccanáshoz szükséges: kelet-európai gasztronómia, gazdag kultúra, remek sörök és borok, és még egy föld csakrához is ellátogathatunk. Tucatnyi történelmi jelentőségű épület és templom vár a felfedezésre; a Szent Mária bazilika és a Krisztus teste templom, a Posztócsarnok és persze a Wawel királyi palota. A palota többek között azért is vonzza a látogatókat, mert sokan úgy tartják a palota reneszánsz udvarának egyik sarkában található a föld hét csakrája közül az egyik. A kozmikus energiát árasztó fal megérintése után (vagy csak lefotózása után, hiszen a palota személyzete elutasítja a legenda hitelességét), nincs más hátra, mint bejárni a Kazimierz-negyedet. A zsidó-negyed ma a legmenőbb underground művészeti galériákról, butikokról, workshopokról híres, a falakat mindenhol eklektikus street art teríti be. Ha mélyebben elmerülnétek a XX. századi történelemben, megnézhetitek Schindler gyárát (a Steven Spielberg-filmből ismert Schindler valódi irodájába) is. Majd a hazautazás előtt már csak a gasztronómiai-túrát kell kipipálni a listáról, amit bulizós esték után egy zapiekanka kioszknál, vagy egy isteni brunch közben a Wesola kávézóban pótolhattok be.

Fotó: Gettyimages.com

Szerző: Csibra-Kaizler Tamara

Ez is érdekelhet

A legtöbb ember gyáva feltenni ezt a szexszel kapcsolatos kérdést

A legtöbb ember gyáva feltenni ezt a szexszel kapcsolatos kérdést

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő