„Nincs mire várni!” - üzeni a GLAMOUR Bookazine második lapszáma

2022 őszén újabb GLAMOUR Bookazine érkezik: a szerkesztőségünk hitvallása szerint olyan időtálló kiadványt készítettünk ismét, amit a kávézóasztalra, majd a könyvespolcra szánunk. Az új bookazine egy időkapszula 2022-ből, tökéletesen megmutatja, hol állunk most a világ újragondolásában. A címlapot – melyen Pataki Ági filmproducer és Bukovicsné Békefi Daisy Go Green nagykövet szerepelnek – egy környezettudatos, exkluzív rendezvényen, az Országos Széchenyi Könyvtárban lepleztük le.

Pataki Ági modell és producer, valamint Békefi Daisy tiktoker a GLAMOUR Book 2022-es kiadványával egyetemben a klímaválság súlyosságára hívja fel a figyelmet.
Pataki Ági modell és producer, valamint Békefi Daisy tiktoker a GLAMOUR Book 2022-es kiadványával egyetemben a klímaválság súlyosságára hívja fel a figyelmet.
Fotó: Földi Ádám

Mi vár ránk a jövőben? – teszi fel a kérdést a GLAMOUR második, 2022 őszén megjelenő Bookazine-ja, és a teljes lapszám ezt a témát járja körül. Ahogy Maróy Krisztina főszerkesztő is írja az olvasókhoz szóló levelében, a GLAMOUR az elmúlt tizennyolc évben rengeteget tett a nőkért: rájuk irányította a reflektorfényt, nyíltan beszélt a problémáikról, a helyzetükről. Most égetőbb a jövő kérdése, mint eddig bármikor. „Vajon csak állunk elébe, vagy alakítani is tudjuk? Vajon le tudjuk lassítani a globális felmelegedést, tudunk változtatni a szokásainkon? Készen állunk a paradigmaváltásra? Kétségtelen, hogy az értékek újradefiniálására van szükség: az életünk így fenntarthatatlan, a növekedés helyett csökkenni kellene vagy legalábbis szinten tartani a másfél fokot, ez befolyásolja a dizájnerek, az újságírók, az élelmiszer forgalmazók és mindenki gondolkodását. Nekünk, mint médiának ezt a változtatást segítenünk kell, meg kell mutassuk azokat az embereket, akik inspirálhatnak bennünket, akik hisznek abban, hogy meg tudjuk állítani a negatív, az életünket, az életterünket, az élővilágot fenyegető folyamatokat” – hangsúlyozza a főszerkesztő.

Az értékeinket újra kell definiálnunk

A GLAMOUR példának tekinti az egyéni felszólalást, és jövőképként egy demokratikusabb, a Földet jobban tisztelő világot vázol fel. Fontos a tiszta kommunikáció: a magazin szerkesztősége kerüli a zero waste és a fenntarthatóság kifejezéseket, hiszen az előbbi gyakorlatilag nem létezik, a második pedig azt sugallja, hogy az, ami van, fenntartható. „Az apró változások, mindennapi tevékenységek racionalizálása is segít, de kezdjük el most! Nincs mire várnunk!” – zárja főszerkesztői levelét Maróy Krisztina.

„A nagy dolgok, nagy mondatok helyett én az egyéni, tudatos tettekben hiszek. A mentsük meg a Földet mondat önmagában semmit nem jelent, ha nem társul hozzá cselekedet” – fejti ki Pataki Ági, aki elárulta, számára a szemét szelektíven gyűjtése hozta el a változást. „Ma már legalább ott tartunk, hogy tudjuk, mire való és miért jó és tényleg egyéni felelősség, hogy megtesszük-e ezeket a lépéseket. Az életemben az volt nagy fordulópont, amikor ezt megértettem.” Pataki Ági azt is elmondta, hogy egyáltalán nem híve az őrült vásárlásnak. Jobban megmozgatja egy több évtizeddel ezelőtt viselt ruha, aminek van némi plusz érzelmi töltése. Békefi Daisy szekrényében is ott lapulnak az örökölt ruhadarabok. A népszerű tiktoker úgy látja, pont a fiatalok a befogadóbbak, ők jobban felfigyelnek egy-egy a tudatos életmódot hirdető közösségi média-oldalra, mint az idősebb generáció. „Ez a felület a kikapcsolódást jelenti nekik, ha jól csinálod a tartalmat, szép lassan nyitottá válnak, és befogadják a fontos mondanivalókat is.”

„A nagy dolgok, nagy mondatok helyett én az egyéni, tudatos tettekben hiszek. A mentsük meg a Földet mondat önmagában semmit nem jelent, ha nem társul hozzá cselekedet” - Pataki Ági a GLAMOUR Book 2022-es lapszámának címlapján.
Fotó: Földi Ádám

Puskás Peti ezt reméli a 2042-es évtől

A Bookazine-ban egy páros oldalon magyar hírességek üzennek 2042-nek. Puskás Peti arra hívja fel a figyelmet, hogy most alapozzuk meg, hogy milyen lesz az életünk húsz év múlva. Bízik benne, hogy addigra már sokkal könnyebben megy, hogy félre tudjuk tenni a személyes kényelmünket, mert tudjuk, hogy az élhető jövőhöz szükség van a mi hozzájárulásunkra is.

„Egyelőre még aggódunk a jövőnk miatt, de jobb szeretnék, ha más oldaná meg helyettünk ezt a problémát. A mostani hozzáállásunkat az jellemzi, hogy szeretnénk, ha kevesebb autó lenne a városban, és nem lennének dugók, de azt nem szeretnénk, ha éppen a mi autónkat vonnák ki a forgalomból. Abban bízom, hogy 2042-ben már sokkal tudatosabbak leszünk ilyen kérdésekben, nem várjuk el másoktól, hogy választ találjanak a problémáinkra, hanem a kezünkbe vesszük a sorsunkat és együtt cselekszünk az élhető jövőért” – írja az énekes.

„A Tiktok a kikapcsolódást jelenti a fiatal generációnak, ha jól csinálod a tartalmat, szép lassan nyitottá válnak, és befogadják a fontos mondanivalókat is.” - Békefi Daisy a GLAMOUR Book 2022 címlapján.
Fotó: Földi Ádám

A Bookazine címlapjának leleplezését a meghívott hírességek és üzleti partnerek körében, az Országos Széchényi Könyvtárban tartottuk. Igazodva a szerkesztőségünk missziójához a dekoráció jelentős része régi kartonok ismételt felhasználásával készült, a nyomtatott molinók helyett LED kijelzőkön kommunikáltuk üzeneteiket. A meghívottak húsmentes falatkákat fogyaszthattak, melyek 99 százalékban hazai alapanyagokból készültek, és természetesen mellőztük a műanyag poharakat is. Ez a szemlélet a búcsúajándékot is meghatározta, így az egész rendezvény egyfajta edukációs szerepet is betöltött, inspirálva számos jelenlévő cégvezetőt a vállalati partik újragondolására.

A GLAMOUR Bookazine tavalyi, első lapszámával életre hívott vállalása immár hagyománnyá vált: a kiadvány teljes bevételét idén a Fridays For Future magyarországi szervezete kapja. A világméretű mozgalmat Greta Thunberg inspirálta, és tüntetésekkel hívják fel a figyelmet egy rendszerszintű változás szükségességére, hogy megfékezzék a természet pusztítását és a fokozódó klímaválságot.

Bemutattuk az első GLAMOUR-Book-ot, éld át velünk a különleges parti hangulatát

A GLAMOUR Bookazine limitált példányszámú második lapszáma szeptember 30-tól megvásárolható, előtte pedig itt jegyezhető elő, és benne többek között az egyik legnagyobb színész- és zeneikonunkkal, Halász Judittal, továbbá Nádas Péter íróval és Juhász Szép Annával, a Reményfarm megálmodójával is olvasható interjú.

Ez is érdekelhet

Csillagjegyek, akiknek fontosabb a szex, mint a szerelem

Csillagjegyek, akiknek fontosabb a szex, mint a szerelem

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói