Gondolnád, hogy a vidám, energikus külső mást is rejt? Dj Yamina őszintén a pánikbetegségéről

Ki gondolná a mindig vidám, energikus Illés Viktóriáról, az egyik legnépszerűbb hazai lemezlovasról, DJ Yamináról, hogy a pozitív életszemléletét, energikusságát időnként beárnyékolja a pánikbetegség? Megosztotta velünk az ezzel kapcsolatos élményeit.

Kevesen vállalják fel és állnak ki a nyilvánosság elé a problémájukkal. Miért érezted fontosnak, hogy nyíltan beszélj róla?

Egy random posztban írtam róla előszőr, azzal a céllal, hogy én is érző lény vagyok, nem egy robot, aki folyamatosan tud teljesíteni, és folyamatosan mosolyog. Majd a poszt után annyi üzenet érkezett a témával kapcsolatban, akkor döbbentem rá, hány fiatal szenved ebben a betegségben, akik most bennem látják a megoldást, vagy a mankót.

Mikor kezdődött a betegséged?

Nagyjából öt-hat éve vannak pánikszerű tüneteim.

Fenyvesi Zoltán őszintén mozgáskorlátozásról, karrierről, depresszióról - GLAMOUR 2 Szék

Fenyvesi Zoltán őszintén mozgáskorlátozásról, karrierről, depresszióról - GLAMOUR 2 Szék

Mi volt az első komolyabb élményed, amikor a betegségre gyanakodtál?

Egyszer moziban ültem a barátnőmmel, majd hirtelen ki kellett rohannom, olyan rosszul lettem. Levert a víz, heves szívverésem volt, azonban mire kiértem a moziteremből elmúlt és jobban lettem. Ezek egyértelmű jelek voltak.

Mennyire van hatással a munkádra és a mindennapjaidra a betegséged?

Sajnos volt, hogy nem tudtam kezelni fellépés közben sem. Le kellett rohannom a színpadról. Ekkora döntöttem el, hogy segítség kell, szakemberhez fordulok.

Milyen módszerekkel, terápiával tudod kezelni, kordában tartani?

Nagyon szuper légző és feszítő gyakorlatokat tanultam meg. Ezeket, ha jól csinálod pár perc alatt elmúlik. Ha pedig ezt beépítjük a mindennapokba, meditálunk, belső egyensúlyra törekszünk, el tudom kerülni, hogy rámtörjön egy esetleges roham.

Hogy fogadta a környezted, megtudta a betegséged?

A követőim nagyon megértőek, sőt talán ezzel segítettem annyit nekik, hogy végre ők is felvállalják még akár maguk előtt is, hogy ez egy olyan dolog, amivel foglalkozni kell. A családom, a párom abszolút mellettem vannak ebben, tudják kezelni már a pánik helyzeteimet.

Mire tanított meg a betegséged?

Arra tanított, hogy ráeszméljek, mennyire rohanok előre. Mennyire csak a múlt vagy a jövő van a szemünk előtt. Sosem éljük meg a pillanatot, ami akkor és ott szép és jó, mindig egy-két lépéssel előre vagyunk. Picit meg kell néha állni és magunkba nézni. A test mindig kiabál, ha valamire szüksége van, vagy épp nincs egyensúlyban, minden esetben jelez csak oda kell rá figyelni!

Mit üzensz azoknak, akik hasonló problémával küzdenek?

Az első és legfontosabb, hogy tudatosítsd magadban, hogy nem vagy egyedül ezzel a problémával. Sőt, ne nevezzük ezt problémának, betegségnek, hiszen olyan csúnya és negatív szó. Egyfajta kihívásként kezeld, amit próbálj megoldani. Erős vagy, hiszen ezt is magadnak generáltad. Gondolataid műve minden, tessék pozitívvá formálni a gondolatokat, belső egyensúlyt fenntartani akár egy jó légzőgyakorlattal. Igyál minél több vizet és mozogj sokat, legalább heti egyszer egy jó futás a szabadban csodákra képes. Te is képes vagy kimozdulni a komfortzónádból. Meglátod, erős vagy, hőssé válsz, büszke leszel, erőt merítesz és a legfontosabb megváltozik az életed!

Ez is érdekelhet

Megfázás ellen: 10 étel, ami segít

Megfázás ellen: 10 étel, ami segít

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: Ma óvatosságra van szükséged - szeptember 24.

Napi horoszkóp: Ma óvatosságra van szükséged - szeptember 24.

Monitor

Enyedi Ildikó egy igazi klasszikussal tért vissza: A feleségem története díszbemutatóján jártunk

Enyedi Ildikó egy igazi klasszikussal tért vissza: A feleségem története díszbemutatóján jártunk