Helyszíni beszámoló a Golden Globe-ról: nemzetközi botrány, tüntető színészek

2021.március.1.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Bár a Golden Globes mögött álló HFPA (Hollywood Foreign Press Assocation) mindent megtett, hogy az idei díjátadó a járvány ellenére is tökéletesre sikerüljön, az esemény fényét nem a világjárvány, hanem a szervezet körüli nagy nemzetközi botrány árnyékolta be. A díjátadó persze nem maradt el és mindenféle különösebb attrakció nélkül le is zajlott a sztárok virtuális részvételével, de az feltétlenül említésre méltó, hogy hiába volt minden igyekezet és a csillogó, zártkörű show - Hollywood-i A-listás sztárok tömkelege osztotta meg az Instagramján a változásokat eszközlő megmozdulás logóját a Golden Globes napján. Mi is találtunk furcsaságokat a helyszínen.

Egy héttel a díjátadó előtt a tekintélyes Los Angeles Times rántotta le a leplet a HFPA-ról egy mélyre ásó oknyomozó cikkben, visszaélésekről, korrupcióról, a tagsági felvétel abszurditásairól és arról, hogy nincs egyetlen fekete bőrű tagja sem a szervezetnek. A cikket ezután számos másik követte és a hír futótűzként söpört végig a világsajtón egy hét alatt.
Talán éppen ezért tűnt úgy, hogy az idei előkészületek során még körültekintőbbek a szervezők. A Beverly Hilton környéke már egy hete le volt zárva az esemény előtt, óriási dugókat okozva ezzel Beverly Hills központjában. Az esemény délutánján komoly rendőri biztosítás és szokatlan kordon is fogadta az arra tévedőket. A kordon nem az épület mellett, hanem az utca túloldalán, a hatsávos Whilshire boulvard-on húzódott. Ide kényszerült a nemzetközi sajtó is, mármint leszámítva azt a néhány, jól ellenőrzött médiumot, akiket beengedtek a show-ra.

A helyzet egészen komikus volt, hiszen a díjakat odaítélő, az elvileg a Hollywood-i világsajtót képviselő szervezet éppen a kollegákat nem engedte be a díjátadóra… Persze mindenki tudja, hogy világjárvány van és ennek okán sok jelentkezés megtagadható, de ez cseppet sem vigasztalta például az Ausztrál 7-es csatorna stábját, a görög újságírót és a fiatal kínai tévéseket, akikkel beszéltem. Mindenki igyekezett könnyedén venni a helyzetet, de tagadhatatlan, hogy voltak felháborodott kollégák is. "Tizenhét éve minden évben bent vagyok, most meg itt kell szobroznom az utca túloldalán. Próbálnak mindent eltakarni - mondta az egyikőjük. - Ebből semmilyen anyag nem lesz. Rossz az egész rendszer, tényleg megérett már a HFPA és Golden Globes a változásra."Az újságírók nagy része viszont nyugodt eleganciával próbálta leforgatni a semmit, aztán lassan és csalódottan összepakoltak.

Váltottam néhány szót a helyszínt őrző biztonsági őrökkel is, akik tudtak némi információval szolgálni. Meséltek a benti helyszínről, arról, hogy hogyan bonyolítják le a showt. De azt sem tartották magukban, amit a HFPA bizonyára igyekszik elpalástolni, hogy két nappal a gála előtt Hollywood-i színészek egy csoportja tüntetett a már lezárt épület előtt. Az ő tüntetésük oka is a Los Angeles Times tényfeltáró cikkében keresendő. Az Emily Párizsban vitatott jelölése váltotta ki a színészek haragját - mint mondták.

Körbesétálva a féltve őrzött helyszínen még egy ismerősbe is belebotlottam. Az Oscar-ok elmaradhatatlan szereplőjébe, "Hollywood Nagykövetébe", aki a tőle megszokott eleganciával, beöltözve piros szmokingjába és fekete cilinderébe kitartóan állt a kordon egy üres szakaszánál és egyedül demonstrált. Kezében tartotta azt a posztert, amelyet a Hollywood-i sztárok az Instagramjukon osztottak meg: "A HFPA 87 tagja között egyetlen feketebőrű tag sincs."

A mozgalomnak ez az eleme máris megértő fülekre talált a Hollywood-i sztárok körében, de ez csak a jéghegy csúcsa, a változások csak ezután következnek majd. A The Wrap nevű jelentős lap máris pontokba szedve írta le, hogy milyen változásokon kell átmennie a HFPA-nak. "A plakátot nem én hoztam - teszi hozzá Hollywood Nagykövete - Egy nagyon híres Hollywood-i sztár adta a kezembe délelőtt, aki inkognitóban szeretne maradni."

Annyit azért elárult róla, hogy a Golden Globe-on ezt a sztár is részt vesz.

Közben lement a Nap, a stábok összepakoltak, Hollywood (nem fiatal) nagykövete is haza indult. A görög kolléga még elkísért az autómhoz és közben néztük ahogyan Beverly Hilton falán pásztázik két reflektor. Idén ennyit lehetett látni a Golden Globe-ból. Jövőre talán már egy másik Golden Globe-ot fogunk megismerni. Ha rajtam múlik - belülről.

Cikk: Vida Virág

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

4 tévhit a zabtejről, aminek nem lenne szabad bedőlnünk

4 tévhit a zabtejről, aminek nem lenne szabad bedőlnünk

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Ezektől a vitaminos kozmetikumoktól ragyogó lesz a bőröd (x)

Ezektől a vitaminos kozmetikumoktól ragyogó lesz a bőröd (x)

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)