I Got You Babe - Cher 70!

2016. május 20.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

70 évvel ezelőtt Cherylin Sarkisian néven született a "popzene istennője", aki minden idők egyik legsikeresebb énekesnője lett. Nyolcszor jelölték Grammy-díjra, 2003-ban el is nyerte. Színésznőként is bizonyított, három Golden Globe és egy Oscar-díj tulajdonosa.

Nem tudni, hogy egyéni öltözködési stílusa pontosan mikor tette őt stílusikonná, a 60-as vagy a 70-es években, de megtörtént. Még ma is inspirálja a divattervezőket. Külsejére mindig ügyelt, az öregedést is késleltette, amennyire csak tudta. Nyilván nem hisszük, hogy pusztán a csodálatos családi genetikának köszönheti ma is dekoratív külsejét, de kitűnően választott plasztikai sebészt. Szerencsére nem került az egyenkinézetű kaliforniai matrónák sorába, így nem kell szánakoznunk az eredményen.

Az örmény származású amerikai lány Kaliforniából indult. Mindig szeretett énekelni, iskolatársai között is evvel, és gátlástalan előadásmódjával vívott ki csodálatot, de nem akart konkrétan énekesnő lenni. Egyetlen, sokszor elismételt célja az volt, hogy híres legyen. 16 éves korában otthagyta az iskolát és zűrös családját (alkoholista-drogos apa, válás, számtalanszor újra házasodó anya, állandó költözések), és Los Angelesben próbált szerencsét.

Itt ismerkedett meg későbbi férjével, előadótársával, Sonny Bonóval. Cher eleinte klubokban táncolt, majd Sonny kapcsolatainak köszönhetően háttérénekes lett, és hamarosan eljutott az első kislemezig (Ringo, I Love You), ami nem aratott különösebb sikert. Sonny azt akarta, hogy barátnője szóló koncert karrierbe kezdjen, de Cher annyira izgult a színpadon, hogy Sonny nélkül nem lépett fel. Megalakult hát a Sonny & Cher duó. Már 1965-ben járunk, ekkor vették fel a hamarosan világhírt hozó I Got You Babe című dalukat, majd Londonba utaztak. A Rolling Stones tanácsára tették, akik azt mondták nekik, hogy az amerikaiak nem igazán vevők rájuk, és ha igazi sikert akarnak Angliában érdemes próbálkozniuk. (Ne feledjük, ekkoriban Anglia volt a pop-rock zenei nagyhatalom.) Megérkezésükkor újságírók hada fotózta le őket – főleg különc outfitjük miatt – és gyakorlatilag egy nap alatt sztárok lettek. Az I Got You Babe slágerlista vezető lett, a brit listák éléről még a Beatlest is letaszították egy időre. Az angol tinik megőrültek a stílusukért, ami teljesen egyedi volt, nem hasonlított a londoni divatra. A trapéznadrág, szőrmemellény, fodros ing, csíkos holmik, indián tunikák lavinaszerű elterjedése az amerikai duónak volt köszönhető.

A hetvenes évekre már túl voltak számtalan népszerű kislemezen és több sikeres albumon, Cher önállóan is befutott. Ekkor viszont változott az általános zenei ízlés, megfeneklett a karrierjük, és magánéletük sem alakult fényesen. Sonny, aki rendszeresen csalta Chert, 1969-ben ugyan feleségül vette őt, és rövidesen megszületett kislányuk, Chastity (aki felnőtt korában férfivá operáltatta magát, jogilag is nemet váltott, és ma Chaz Bonóként ismerjük), de 1975-re végül mégis a válás mellett döntöttek. Nem volt sima, csendes válóper. Hírnevüket eközben főleg tévés szereplésekkel tartották fenn, saját show-juk is volt. Cher talán ebben az időszakban vált igazi stílus ikonná, a tévében ugyanis mindig feltűnő dizájner ruhákban szerepelt, így erősen befolyásolta a 70-es évek trendjeinek népszerűségét. Még 1975-ben Cher ismét férjhez ment Gregg Allman zenészhez, született egy fiuk, és az évtized végére már a válóperen is túl voltak.

Nem akarunk untatóan részletes életrajzot írni, annyi a lényeg, hogy a 80-as évtized újra komoly zenei sikereket hozott Chernek, és színésznőként is a csúcsra jutott. (A 60-as években egyébként már szerepelt két sikertelen filmben.) Az idők során bezsebelt három Golden Globe díjat, és 1988-ban a Holdkórosokban nyújtott alakításáért megkapta a legjobb színésznőnek járó Oscart. A filmben az ifjú (és még egyáltalán nem kopasz) Nicolas Cage volt a partnere.

A díjátadón viselt ruháját pedig a mai napig emlegetik, annyira merész választás volt. Cher indoka egyszerű volt: "Nem akarok úgy kinézni, mint egy estélyi ruhába bújt háziasszony". Hát nem is tűnt annak a Bob Mackie tervezte áttetsző tüll-csipke ruhában. A híres ruha kevésbé kivágott, de vagány újraértelmezése később kétszer is feltűnt Cher életében: viselte a 2010-es MTV díjátadón és fellépő ruhaként egy 2014-es koncerten.

A különleges hajzuhatag, különböző hajszínek, frizurák az énekesnő védjegyét jelentették mindig is, de nem a saját hajával, inkább parókákkal tette-teszi változatossá a megjelenését, már évtizedek óta. Magyarázata, ha belegondolunk, teljesen nyilvánvaló: "Nem csinálhatsz bármit a saját hajaddal, mert a rengeteg fodrászolás teljesen tönkreteszi. Én pedig szeretem a hajamat."

Jellegzetes Cher-viselet a sok évtizeden át megjelenő neccharisnya. Az énekesnő rajong ezért a ruhadarabért, akár divatos éppen, akár nem. Erről elég határozott nyilatkozatot tett: "Egész életemben hordtam neccharisnyát. Ha rövid szoknyában temetnek el, neccharisnyával viselem majd."

A világra szóló népszerűség csalhatatlan jele, ha egy hírességről baba készül, ezen a téren Cher egyáltalán nem panaszkodhat. Már 1975-ben megmintázták (még Sonnyval együtt): az akkor futó komoly nézettségű tévéshow-juk alapján a Mego cég gyártott a párt ábrázoló öltöztető babákat. A későbbi évtizedekben többféle, Chert mintázó Barbie baba is készült a kislányok és a gyűjtők nagy örömére.

Látványos fellépő ruháit, tollas fejdíszeit 43 éven át Bob Mackie alkotta meg. A legutóbbi, 2014-es turné ruháit már nem vállalta, nem volt ideje és energiája rá, ezért elváltak útjaik. Szakításuk nagyon megviselte az énekesnőt, aki a Twitteren azt írta erről, hogy összetört a szíve, mert az az ember, aki 1972-től tervezte a jelmezeit, nem vállalta a legújabb kört. A mesés-tollas megjelenésről viszont nem kellett lemondania, Hugh Durant kedvére való jelmezt tervezett neki.

A divattervezőket időről időre inspirálja az énekesnő öltözködése. Különböző tervezőknél feltűnik mondjuk egy csíkos, Cher-stílusú trapéznadrág vagy egy rafinált, áttetsző, Cher fellépő ruháit idéző estélyi. Marc Jacobs viszont magát az énekesnőt szerepeltette 2015 ősz-téli kampányában, evvel is jelezve, hogy Chernek még ma is megvan a különleges vonzereje. Azért ne feledkezzünk meg a zenei vonzerejéről sem: Cher karrierje során több mint 200 millió lemezt adott el!

R. Kovács Anna
Fotó: PuzzlePix/Rex; Northfoto; Glamour-archívum

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Eddig soha nem látott fotó került elő Katalin hercegnéről és Vilmos hercegről

Eddig soha nem látott fotó került elő Katalin hercegnéről és Vilmos hercegről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Ezt a 3 kérdést kell föltennünk magunknak, hogy biztosan jó döntést hozzunk (x)

Ezt a 3 kérdést kell föltennünk magunknak, hogy biztosan jó döntést hozzunk (x)

Nem gondolnánk: ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Nem gondolnánk: ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Még nem tudod idén hová mész nyaralni? - Ezt a helyet imádni fogod! (x)

Még nem tudod idén hová mész nyaralni? - Ezt a helyet imádni fogod! (x)