Így jutottunk el a Star Wars-saga végéhez

2019.december.19.

Wadi Rum, vagy más néven "a Hold völgye" a dél-jordániai sivatagban terül el. Arábiai Lawrence is itt kelt át az Oszmán Birodalom elleni arab felkelés során, nemrég pedig J. J. Abrams rendező járt itt, hogy felvegye a legutóbbi Star Wars film, a Skywalker kora egyes jeleneteit. Cikkünkből kiderül, hogyan érkezett el egyik, ha nem a legfontosabb állomásához a Csillagok háborúja-saga.

Így jutottunk el a Star Wars-saga végéhez
Fotó: Annie Leibovitz

Az ilyen földönkívülinek tűnő gyönyörű táj lehetővé teszi azt, amit kevés természetes helyszín: a lehető legkevesebb digitális effekt használatát. George Lucas például anno az Egy új remény tatuini jeleneteit Dél-Tunéziában forgatta. A valószerűségnek azonban komoly ára van.

Olyannyira nem, hogy Abrams és csapata több kilométernyi utat épített meg a sivatagban. Egy egész várost kellett varázsolniuk a semmiből. Homok mindenütt, és ehhez még jönnek a homokviharok: ilyenkor nem tudsz mást csinálni, mint bemenekülni a sátradba.

Daisy Ridley olyan csodálatos ruhában érkezett a Star Wars premierjére, mint egy istennő

Daisy Ridley olyan csodálatos ruhában érkezett a Star Wars premierjére, mint egy istennő

Mégis, valahogy a bolygó jelenléte tapintható a felvételeken. "A megtervezhetetlen dolgok adják a tökéletlenséget - mondja Oscar Isaac, aki az Ellenállás pilótáját, Poe Dameront alakítja - Az ilyen környezet tökéletlenségei adják a hitelességet." Pedig Abrams egy hatalmas zöld hátteret is felállított a sivatag közepén, mégsem volt neki mindegy, hogy a fény játéka mesterséges környezetben megy végbe, vagy tengernyi homokszemeken csillan meg a nap.

Egy messzi, messzi galaxis fináléja
A Skywalker kora nemcsak Az ébredő Erő című epizóddal 2015-ben elkezdődött Star Wars-trilógia legutóbbi filmje, hanem egyben a nagy franchise befejező trilógiájának utolsó filmje. Negyvenkét év után véget ér a Skywalker-saga, vagyis az idei film a befejező epizódja a kilenc részből és három trilógiából álló történetfolyamnak, melynek középpontjában Darth Wader és a Skywalker-dinasztia többi tagja állt. 1983-ban még azt hittük, a történetnek vége lett A Jedi visszatérrel, majd 2005-ben gondoltuk A Sith-ek bosszújánál, hogy nincs tovább. Abramsnek most viszont tényleg össze kellett fognia a szálakat és pontot tenni egy olyan történet végére, melyet valaki más kezdett el egy messzi, messzi időpillanatban. Reményei szerint a néző úgy érzi majd, összeállt a kép.

Így jutottunk el a Star Wars-saga végéhez
Fotó: Annie Leibovitz

Pedig kezdetben a Star Wars létrejötte is kérdéses volt. 1971-ben Lucas, a fiatal rendező portfóliójában mindössze egy nagyjátékfilm szerepelt, a THX 1138, egy elvont sci-fi. Aztán jött a nagy ötlet. "Az ősi mitológiát akartam új formába önteni – mesélte -, hogy a fiatalok is megértsék. A mitológia háttere mindig szokatlan környezet, ezért választottam az űrt." Lucas a saját sci-fi eposznak A The Star Wars címet adta. Akárcsak a The Facebook, ez is el kellett, hogy veszítsen egy határozott névelőt a sikerhez vezető úton.

A film kezdetben reménytelen próbálkozásnak tűnt. A nyitókép monumentális csillagrombolója a valóságban még az egy méteres hosszúságot sem érte el, a Halálcsillag belső tereit egyetlen helyszín folyamatos átrendezgetésével alakították ki. John Williams, a film legendás zeneszerzője így emlékezik: Soha nem gondoltam, hogy ebből valaha is lesz második rész. De akárhol is legyen a mitológia bölcsője, Lucas valamit újra életre hívott, egy hittel teli világot. Rájöttem, hogy az emberek már az ország pusztulása iránti érdeklődésüket is elvesztették, mondta Lucas. - Újjá kellett teremtenünk az optimizmust. A Star Wars nosztalgikus mű, Vietnam és a Watergate-botrány után egy igazságos világhatalom helyreállítására, azaz a király visszatérésére vágyás himnusza volt – és egy hőstörténet egy fiúról, akinek jóvá kell tennie apja bűneit, féken kell tartania a magában felfedezett különleges erőt. Csak ekkor válhat férfivá. Lucas minden elődjén túltett, amikor elképzelte ezt a tudományos-fantasztikus világot, ami valahol mégis nagyon hétköznapi. Úgy is forgatta, mint egy filmhíradót. A látványos, nyers hitelesség és a természetfeletti összjátékától elhisszük, hogy mindez egy távoli galaxisban megtörténhetne.

A Star Wars: Skywalker kora előzetesén sírni fogsz, az biztos

A Star Wars: Skywalker kora előzetesén sírni fogsz, az biztos

Most akkor hányadik rész?
Amikor Lucas elkészítette a Star Wars első folytatását (A Birodalom visszavág) szemtelenül az "5. epizód" jelölést adta neki az első részt pedig "4. epizódnak" nevezte el. Ezidőtájt kezdett el úgy beszélni a Star Warsról, mint ez egy kilencrészes eposzról. Elsőre úgy tűnt, J. J. Abrams bemutatkozó Star Wars filmje, Az ébredő Erő gondosan kidolgozott tisztelgés az eredeti mű előtt. Csakúgy, mint az Egy új remény című részben, itt is egy fiatal, az Erőre fogékony figura a főhős, aki egy szegény és sivatagos bolygón él – ő Rey, azaz Daisy Ridley alakít. Fekete maszkos főgonosz az opponense – mint anno Darth Vader, csak ezúttal az unokája, Kylo Ren (Adam Driver). Ám közben a Star Wars-univerzum törvényei is megváltoztak, Han és Leia szakítása meg pláne véget vetett a tündérmesének.

Anthony Daniels, C-3Po megformálója az egyetlen színész, aki a Star Wars tripla trilógiájának mind a kilenc filmjében szerepelt, így ha valaki elkotyoghat valamit, akkor az ő. Daniels a forgatás előtti utolsó percig valamiért egyszerűen nem tudta megjegyezni a szövegét. "Az első sor sehogy nem ment a fejembe", meséli. - "Két szóból állt: közös jelkép."

Így jutottunk el a Star Wars-saga végéhez
Fotó: Annie Leibovitz

Amit még tudunk a Skywalker koráról: biztonsággal feltételezhetjük, hogy az Ellenállás és az Első Rend egy végső ütközetre készül, a tét pedig ezúttal kozmikus méreteket ölt. A filmhez közeli források szerint a Skywalker korában a Jedi Rend és annak sötét árnya, a Sithek közötti több évezredes konfliktus csúcspontra érkezik.

A találgatások legizgalmasabb része mégis a címbeli Skywalker személye, hiszen ezen a ponton már nincs túl sok Skywalker, aki felemelkedhetne (az eredeti cím angolul: The Rise of Skywalker). Egyikük Organa államfő, azelőtt Leia hercegnő, Luke testvére – csakhogy az őt megformáló Carrie Fisher 2016-ban tragikus hirtelenséggel elhunyt. Ez óriási veszteség volt Abrams számára személyesen - filmesként pedig lehetetlen helyzetbe került emiatt. Szüksége volt Leiára a cselekményhez.

Ekkor érdekes dolog történt. Abramsnek eszébe jutott, hogy maradtak felvételek Fisherről Az ébredő Erőből. "Még beszélni is nehéz úgy erről a dologról, hogy ne tűnjek megszállottnak" mondja Abrams. "De hirtelen megtaláltuk a lehetetlen választ egy lehetetlen kérdésre." Elkezdett jeleneteket írni a régi felvételekhez, változtatott a fényeken, hogy azok illeszkedjenek Fisher akkori megvilágításához. És Leia megtalálta a helyét az új filmben. "Tényleg úgy hiszem, hogy a titokzatos, spirituális Carrie-nek köszönhetjük a megoldást."

Karakter-evolúció
A Star Wars-filmek sötétségét a félelem táplálja. Anakin Skywalker, Kylo nagyapja attól félt, elveszíti anyját és feleségét. De Kylo Ren esetében két film után sem könnyű megmondani, hogy vajon mitől fél. Kylo a múltban él, egy szentélyt is készített saját nagyapjának, ugyanakkor a múlt kínozta is őt. "Pusztuljon a múlt," mondja Reynek Az utolsó jediben. "Öld meg, ha kell. Csak így lehetsz az, akinek lenned kell." A Star Wars-univerzumot ugyanaz az érzelmi logika irányítja, mint a miénket: Kylo Ren vagy szembenéz a múlttal, a félelmeivel, vagy elpusztul általuk.

Ezt nagyon adjuk: Star Wars kollekciót dob piacra a Levi´s!

Ezt nagyon adjuk: Star Wars kollekciót dob piacra a Levi´s!

Az új filmek közelebb hozzák a hősök új nemzedékét. Rey a források szerint Az utolsó jedi vége óta olyan fejlődésen ment keresztül, hogy mostanra szinte mindent megtanult. Egy kis odafigyeléssel már "csak" annyit kellene tennie, hogy újjáalakítja a Jedi Rendet szinte a semmiből, hiszen – amennyire tudjuk – ő Az Utolsó. Ha Kylo Ren nem tud jó útra térni, szinte biztosan Rey lesz az, akire a legyőzése hárul a kötődésük ellenére is.

Egyes netes teóriák szerint Rey is lehetne a film címében szereplő Skywalker, feltételezve valami igazán meghökkentő részletet a származásával kapcsolatban. Rey késznek tűnik bármelyikre. A vásznon Rey alakítója, Daisy Ridley szigorúan összevont szemöldökkel használja az Erőt. Megkérdeztem a színésznőt, mire szokott gondolni ilyenkor. "Szó szerint magam elé képzelem az Erőt. Amikor sziklákat emelgettem, magam elé képzeltem a mozgó sziklákat. És akkor: Úristen! Megcsináltam! Természetesen nem, a sziklák zsinóron lógtak, de én elképzeltem, hogy tényleg megtörténik."

Játék magának és a közönségnek
Lucas egykor, ha volt ihlete és akart, akkor készített filmet, ha nem, akkor nem – nem volt részvényesekhez kötve. 1977 és 2005 között a Lucasfilm hat Star Wars epizódot készített, a decemberi Skywalker kora premier idején a Disney öt év alatt öt új epizóddal büszkélkedhet majd.

A 2018-as Solo: Egy Star Wars történet az első veszteséges epizód volt. A Disney erre finoman, de határozottan behúzta a féket: a következő Star Wars-trilógia első filmje, amelyet a Trónok harca alkotópárosa, David Benioff és D. B. Weiss jegyez, 2022 karácsonya előtt nem jön ki. Ez már egy új saga kezdőmozija lesz, a sztori egyelőre titok.

Az egyéb médiamegjelenéseket továbbra is uralja a Star Wars. A videojátékok, képregények, regények, rajzfilmek és tonnányi egyéb portéka mellett két élőszereplős tévésorozat is készül a Disney új csatornájának. Május végén nyitotta meg a Disneyland a Star Wars: Galaxy's Edge elnevezésű hat hektáros park-látványosságát. Lucas idejében a Star Wars franchise-t valamennyire féken tartották, így mindig kicsit ki voltunk éhezve a kapcsolódó termékekre - a Disney vezetése alatt kiderül majd, mi lesz a jövő.

Így jutottunk el a Star Wars-saga végéhez
Fotó: Annie Leibovitz

A szeretet és gyűlölet tárgyai
Korábban elfogadott volt Darth Vadert kedvelni, mert gonosz volt ugyan, de menő is egyben, és az a fajta, fasizmusra hajazó indulat, amit képviselt, csak mumusnak tűnt a távoli múltból. De ma a szélsőjobb ismét teret nyer, aminek fényében az egész Első Rend-szál egy beteljesült jóslattá válik, eszünkbe juttatva, hogy a való életben a fasizmus kicsit sem menő. A Star Wars mai alkotói szerint a gonoszt teljesen valóságosnak kell láttatni és éreztetni. A Star Wars-kánonban a Sötét és a Fény ki kell, hogy egyenlítsék egymást. A mi valóságunkban sajnos a kettő zavaros szürkeséggé keveredik össze.

Lucas Star Wars-filmjei az idilli Régi Köztársaság aranyló naplemente fényében fürödnek - nem így az új filmek. Nem vágynak vissza a múltba, hanem a jövő ígéretére koncentrálnak. Ez a trilógia az új generációról szól, amelyik a régi adósságot törleszti - mondja Abrams. – Az apák bűneit. Azoknak a bölcsessége és sokoldalúsága jelenik meg, akik nagy dolgokat vittek véghez, meg azoké is, akik aljasságokat követtek el, és a gondolat, hogy ez a csapat most a kimondhatatlan gonosz ellen indul. Vajon felkészültek? Vajon készen állnak?
Kylo Ren tévedett: nem lehet visszahozni a múltat - de elpusztítani sem lehet. A múlttal csak megbékélni lehet, tanulni belőle és továbblépni. Ezt teszi Abrams a Star Warsszal. Ahhoz, hogy hogy a történet tényleg véget érjen, a hősöknek ki kell találniuk, hogyan lehet végleg legyőzni a sötétség erőit. A múltjuk tökéletlen volt, a jelenük kész katasztrófa, de a jövő még előttük áll. Ezúttal végre jól csinálják.

Szöveg: Lev Grossman
Fordította: Szajki-Vörös Adél

Ez a cikk eredetileg a GLAMOUR 2019. decemberi számában jelent meg.

Ez is érdekelhet

A legfinomabb barhesz, amit valaha kóstoltál - Készítsd el az ünnepekre

A legfinomabb barhesz, amit valaha kóstoltál - Készítsd el az ünnepekre

Szépséghírek

Ezt látnod kell: Billie Eilish barnára festette a haját!

Ezt látnod kell: Billie Eilish barnára festette a haját!

Divathírek

3 trükk a réteges öltözködéshez, amit Diana hercegné mindig bevetett

3 trükk a réteges öltözködéshez, amit Diana hercegné mindig bevetett